Door: Irene van Gent, allesovereten.com
Filodeeg is een ingrediënt om lekker mee te experimenteren, je kunt er van alles mee maken, zoete en hartige taarten, mini-taartjes, baklava. Het is even oefenen, maar dan heb je ook meteen een heerlijk resultaat!
Ingrediënten:
6 grote vellen filodeeg
paprikapoeder
olijfolie
2 grote rode uien
100 gram spek
2 tenen knoflook
3 eieren
2 handen geraspte kaas
tijm
1 glas witte wijn
1 glas melk
Snijd de rode uien in ringen en maak de knoflook fijn. Snijd de spekjes fijn en bak in een koekenpan, voeg de rode ui toe als de spekjes licht gebakken zijn. Bak mee tot ze glazig zijn en voeg dan de witte wijn, tijm en knoflook toe. Laat dit stoven tot de witte wijn is vervluchtigd. Zet even apart. Maak een mengsel van de eieren, melk en geraspte kaas en breng op smaak met zout en peper. Zet ook even apart en begin dan aan het bewerken van de filodeegvellen.
Pak het eerste vel, leg dit op je werkblad en smeer het in met olijfolie en besprenkel met paprikapoeder. Leg dit vel in de vorm waarin je de taart maakt. Vervolg dit proces met alle bladen en leg de bladen in de vorm op elkaar. Dit mag best rommelig zijn. Als je dit hebt gedaan vul je het deeg met het uienmengsel en daaroverheen schenk je het eiermengsel. Zet vervolgens in de oven op 200 graden en bak ongeveer een half uur.
Als je geen zin hebt in ‘gedoe’ met filodeeg, kun je deze taart natuurlijk ook maken met andere deegsoorten. Kijk voor een recept voor hartige taartdeeg op mijn blog.
Dit recept vind je ook in mijn kookboek Natuurlijk! Eten!