Ontbijten met kinderen voor schooltijd*
Eet jij met je gezin in de ochtend eerst een stevig ontbijt? Of maak je daar geen tijd voor? En eten jullie samen of pakt iedereen iets voor je de deur uit rent? Ontbijten met kinderen voor schooltijd vergt wel een goede planning. Als het ochtendritueel altijd gehaast is, schiet een fijn ontbijt er misschien vaak bij in. Maar er zijn genoeg redenen om hier in het nieuwe schooljaar weer een mooie nieuwe start mee te maken.
Ontbijten met kinderen is een goede start van de dag
Iedereen weet wel dat een goed ontbijt je motor aanzet voor een goede start van de dag. Het geeft je energie. En toch nemen we er niet altijd uitgebreid de tijd voor. Kom je niet verder dan een snelle boterham met jam of hagelslag? Maak dan een betere planning. Sta wat vroeger op en maak er een fijn ontbijt van. Waar je even met elkaar aan tafel zit om de dag te starten.
Geen tijd om voor te bereiden of een speciale gelegenheid?
Heb je een keer echt geen tijd? Omdat je een extra drukke dag voor de boeg hebt op je werk? Of is er juist een speciale gelegenheid? Is er iemand jarig in het gezin en wil je echt iets speciaals? Zonder dat je er al te vroeg voor op hoeft te staan? Laat dan eens het ontbijt bezorgen. Wat voor dag het ook is, sla je ontbijt liever nooit over. Het heeft zoveel voordelen om samen te ontbijten!
Voordelen van samen ontbijten met kinderen
Er zijn veel voordelen van gezond ontbijten in de ochtend met je gezin. Het is een gezellig moment om even samen te zijn. Het geeft een rustmoment aan het begin van de dag. Zodat iedereen goed op kan starten. En er zijn meer voordelen van samen ontbijten met kinderen:
1. Goede energie
Ontbijten met kinderen is belangrijk. Het geeft ze energie. Het start de stofwisseling, hun hersenen gaan beter werken en de bloedsuikerspiegel blijft gedurende de hele dag stabieler. Dat heeft ook invloed op hun gedrag!
2. Betere prestaties op school
Door goed ontbijten kunnen kinderen beter presteren op school. Omdat de concentratie beter is als je geen honger hebt of een schommelende bloedsuikerspiegel. Je geeft je kids dus echt een voorsprong met een goed ontbijt. En dat geldt natuurlijk ook voor jezelf!
3. Moment van planning
Samen ontbijten met kinderen in de ochtend is ook een goed moment om de planning van de dag even door te nemen. Hoe laat is iedereen thuis? Welke afspraken hebben we vandaag na schooltijd? Moet er iemand naar een sportclub. Alles kan even afgestemd worden.
4. Motivatie voor de dag
Door samen te praten over de dag die voor je ligt kan je elkaar helpen om motivatie te verzamelen. Om er een mooie dag van te maken. In de avond bij het diner, kan je dan vervolgens met elkaar bespreken hoe de dag gegaan is. Het geeft cohesie in een gezin. Het is namelijk heel fijn als je van elkaar weet wat je bezig houdt. Zo kan je kinderen goed begeleiden, zonder dat het veel extra tijd kost.
LEES OOK: Vers biologisch eten voor je baby en kindje
EN Gezond eten voor je gezin? Dit zijn handige tips!
Gezond ontbijten met kinderen
Let je ook op wat je kinderen eten in de ochtend? Maak eens wat anders dan een boterham met pindakaas of hagelslag. Houden je kids van pap? Maak dan eens een havermout pap met gedroogde vruchten voor het hele gezin. Of bak bananenpannenkoeken.
Recept havermout pap:
Benodigdheden:
2 eetlepels fijne havermout per persoon
ruime hoeveelheid melk, amandelmelk of water
Gedroogd fruit naar smaak of warm rood zomerfruit op in een pan
Ahornsiroop naar smaak
Doe de havermout, melk of water samen met het gedroogde fruit in een pan en breng het aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag. Roer de pap regelmatig door en laat 10 minuten pruttelen. Het fruit wordt dan zacht en maakt de pap al behoorlijk zoet. En de havermout wordt lekker zacht.
TIP: In plaats van gedroogd fruit, zoals abrikoos en rozijnen, kan je ook rood zomerfruit in een aparte pan opwarmen met een heel klein beetje water. Die schep je dan over de pap als deze klaar is. (zie foto)
Serveren met rood fruit en Ahornsiroop naar smaak
Recept bananen pannenkoeken
Nodig voor 2 personen:
2 eieren
2 eetlepels havermout
1 banaan
Toppings zoals hagelslag, Nutella, honing of siroop. Of warm rood zomerfruit (zie recept hierboven)
Doe de eieren, havermout en banaan bij elkaar en haal de staafmixer er flink doorheen. Maak olie warm in de pan en schep het beslag in 3 kleine porties in de pan. Omdat bananenpannenkoeken niet heel stevig zijn, is het handig om kleine pannenkoekjes te maken. Die kan je makkelijker omdraaien.
Start met een goed hete pan en draai het vuur lager, zodra je het beslag erin hebt gedaan. Draai de pannenkoekjes om, zodra ze daar stevig genoeg voor zijn. Laat ook de andere kant op laag vuur garen.
Serveren met toppings naar keuze. Zoals honing, suiker, hagelslag of Nutella. Of een lekkere schep warm zomerfruit. Maar als je geen zoetekauw bent, zijn ze door de banaan eigenlijk al zoet genoeg!
Sfeerfoto boven door August de Richelieu via Pexels.com. Andere foto’s van recepten: Vivienne Westerhoud.
* wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!