In de winter moeten we goed op onze weerstand letten. Zodra het kouder wordt buiten, steekt de griep weer op en grijpt om zich heen onder mensen en vooral kinderen en ouderen, met een te lage weerstand. Goed warm aankleden en genoeg slapen helpt om de griep buiten de deur te houden. En natuurlijk gezonde groenten eten! Want krijgt jouw gezin elke dag voldoende vitamines binnen? Bewerkte producten verliezen als eerst hun vitamines. Dus om gezond te blijven is zelf koken met verse ingrediënten het enige dat helpt.
Winter groenten eten voor je weerstand
In de zomer eten we veel fruit en groenten die een korte weg naar de supermarkt hadden. Dat is goed voor de hoeveelheid vitamine C die deze verse groenten bevatten. Als het van ver komt of in de kas is gekweekt, is de hoeveelheid vitamine C in die producten een stuk lager. Denk er dus in de winter aan om voldoende echte wintergroenten te eten. Want vitamine C helpt je weerstand te verhogen. Je bent daardoor minder vatbaar voor griep en verkoudheden. Echte winter groenten eten is ook lekker! Wintergroenten die Nederland geteeld worden zijn bijvoorbeeld aardappelen, aardpeer, andijvie, boerenkool, Chinese kool, knolselderij, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raapstelen, rode bieten, rode kool, rode ui, savooiekool, schorseneren, selderij, spruiten, uien, winterpeen, witlof, witte kool.
Te weinig zonlicht? Eet vet!
Als in de winter de dagen korter worden en we meer binnen zitten omdat we het buiten te koud vinden, kunnen we een tekort aan Vitamine D opbouwen. Want Vitamine D wordt aangemaakt in je lichaam onder invloed van zonlicht. Dit wordt vervolgens opgeslagen in je vetweefsel, dus je hebt als het goed is een voorraadje, maar het kan geen kwaad eens goed te letten op je voeding. Vitamine D3 zit in visleverolie, levertraan uit kabeljauw, melk, boter, kaas, eieren, vette vis, kalfs- en runderlever. Kies zoveel mogelijk producten in dit lijstje en zorg dat je met jouw gezin overdag voldoende buiten komt. En natuurlijk het liefst als de zon schijnt!