Soms is het beter om te besluiten dat een echtscheiding de beste oplossing is. In een gezin waar papa en mama steeds ruzie maken, uit elkaar gaan, weer bij elkaar komen, stress en spanning heeft het vaak meer negatieve gevolgen voor het welzijn van de kinderen dan wanneer je als ouders gaat scheiden en weer rust en regelmaat creëert. Een veilige en rustige leefomgeving is immers het beste voor kinderen om te ontwikkelen, op te groeien en gelukkig te zijn.
Het besluit is genomen
Is het een eenzijdig of gezamenlijk besluit om te gaan scheiden? Bij een eenzijdig besluit is het verstandig je boodschap eerst laten landen bij je partner. Geef ruimte om de impact en eerste emoties van verdriet, verbijstering of woede even toe te laten. Daarna moet je weer samenkomen om te bespreken hoe je nu verder gaat met het scheidingsproces.
Hoe vertel je het de kinderen
Als jullie eenmaal de beslissing hebben genomen, is het tijd om de kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Dit is misschien wel het aller-aller-moeilijkste. Daarom een paar tips:
– Vertel het samen;
– Kies een geschikt moment: niet vlak voor het slapen gaan of wanneer je daarna nog afspraken hebt. Hier moet je echt de tijd voor hebben;
– Geef de kinderen de mogelijkheid hun eerste reactie toe te laten. Misschien gaan ze heel erg huilen of wordt er een heel erg boos. Laat dit even gebeuren en ga dan weer in gesprek;
– Laat je kinderen vragen stellen en probeer hier samen zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven.
– Zorg dat je niet beschuldigend bent naar de ander;
– Blijf benadrukken dat, ondanks dat papa en mama uit elkaar gaan, jullie altijd heel veel van de kinderen blijven houden en dat het absoluut niet hun schuld is. Kinderen hebben de neiging hunzelf de schuld te geven van de scheiding;
– Probeer uit te leggen hoe het leven na de scheiding eruit zal zien, wat gaat er veranderen, maar ook wat hetzelfde blijft;
– Maak duidelijk dat ze altijd, op ieder moment vragen kunnen stellen over de scheiding en dat ze niets moeten opkroppen. Ze moeten altijd bij een van jullie terecht kunnen.
Manieren van scheiden
In Nederland kan je op een aantal manieren scheiden. We zetten ze op een rij:
Scheiden met een advocaat
Wanneer de scheiding eenzijdig is of het contact is zo slecht tussen jullie, dan kan je niets anders dan scheiden via een advocaat. De echtscheidingsadvocaat zal dan gaan bepalen wie waar recht op zal hebben. Zo moeten jullie bezittingen, schulden en inboedel verdeel gaan worden en moet er een regeling worden getroffen voor de zorg en opvoeding van de kinderen. Alimentatie en hoorrecht van de kinderen kan je via de advocaat laten afdwingen. Nadelen: erg duur en omdat er blijkbaar geen normaal contact meer met je ex, de meest vervelende manier van scheiden voor de kinderen.
Scheiden via een bemiddelaar
Wanneer je kiest voor scheidingsbemiddeling dan wil je de conflicten die er spelen oplossen, naar een situatie die voor jullie beiden werkbaar is. Een bemiddelaar is altijd onpartijdig en zal zich richten op zowel de inhoud als het proces. Je kunt op deze manier snel en kundig scheiden zonder advocaat. Een scheidingsbemiddelaar verdiept zich in de conflicten en zal zich dus ook inhoudelijk gaan bemoeien met jullie situatie. Jullie kunnen beiden je verhaal doen en de bemiddelaar zorgt ervoor dat jullie naar elkaar luisteren. Indien nodig, zal de bemiddelaar ook zijn/haar mening geven en zal met mogelijke oplossingen komen. In eerste instantie moeten jullie zelf oplossingen aandragen die voor beiden een toegevoegde waarde zal hebben. Zodra jullie het eens zijn, worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Bij bemiddeling moeten jullie allebei welwillend tot een oplossing te komen. Doordat je samen het proces van een bemiddelaar ingaat, zal na de scheiding de relatie tussen jullie zodanig acceptabel zijn dat je met elkaar kunt praten, zeker over zaken die de kinderen betreft en is er geen ruzie.
Scheiden via een mediator
Wanneer je niet wilt dat iemand zich met de inhoud bemoeit tijdens het scheidingsproces maar er zijn wel conflicten tussen jullie die opgelost moeten worden wil de scheiding rondkomen, dan kan je kiezen voor een mediator. Het is dus een vorm van bemiddeling, maar de mediator zal zich enkel op het proces richten. Gesprekken worden gefaciliteerd maar inhoudelijk bemoeit hij/zij zich er niet mee. Bij mediation wordt er uitgegaan van het ‘zelf oplossend vermogen’ van beide partijen. De uiteindelijke afspraken vastgelegd in het convenant. Ook deze manier van scheiden is prettiger dan via een advocaat omdat jullie beiden geen vechtscheiding willen en samen afspraken willen maken.
Online scheiden
Kan je nog wel met elkaar overweg en goed met elkaar praten? En wil je het liefst zo snel en goedkoop mogelijk scheiden? Dan kan je kiezen voor een online scheiding. Je gaat in goed overleg uit elkaar en samen maak je alle afspraken die nodig zijn om de scheiding rond te kunnen maken. Het grootste voordeel voor de kinderen is dat jullie samen alles regelen en dat er geen sprake is van ruzie. Bij een online scheiding kies je voor een pakket wat het beste bij jullie situatie past van geen hulp, alleen documenten die je invult tot hulp bij het opstellen van een convenant en ouderschapsplan met een controleslag hierop door een juridisch specialist. Ieder pakket heeft een vaste prijs, zonder achteraf nog onverwachte kosten te krijgen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank, dat doet de juridisch specialist van de site waar jullie de scheiding regelen.
Wat moet er voor de kinderen geregeld worden
Wanneer er kinderen zijn is het belangrijk dat jullie het eens zijn over wat nu het beste is voor hen en dat jullie goed vastleggen in het ouderschapsplan. Dit is verplicht bij minderjarige kinderen. Op deze website van de overheid vind je alles terug wat je moet regelen voor de kinderen. Denk hierbij aan dingen die in het ouderschapsplan komen zoals de verdeling van de zorgtaken, de alimentatie, financiën, enzovoort. Om überhaupt niets te vergeten en een scheiding niet iets is wat je iedere dag doet, is het volgen van een handig stappenplan misschien ook wel een idee. Zo weet je zeker dat je niets vergeet tijdens het hele proces.
Hulp voor de kinderen
Als de scheiding eenmaal rond is en iedereen van het gezin aan zijn nieuwe leventje is begonnen, moet je goed letten op hoe de kinderen het doen. Kunnen ze ermee dealen? Vertonen ze niet ineens ander (extreem) gedrag dat je niet kent? Probeer altijd zoveel mogelijk te blijven praten. Wie weet is het samen naar de uitzending over scheiden van het Klokhuis iets voor jullie. Of neem eens (samen) een kijkje op de site van Villa Pinedo. Hier kunnen kinderen tips vinden van andere kinderen met gescheiden ouders en zo hulp en advies krijgen.
Rust is een goede basis voor kinderen
Zoals we al eerder zeiden is het voor kinderen het allerbeste op te groeien in een rustige, veilige en stabiele omgeving. Ruziënde ouders zorgt juist voor het tegenovergestelde, daarom is het niet altijd slecht om te gaan scheiden. Als hierdoor de rust weer terugkeert, is dit voor iedereen het beste. Om een goede basis voor de toekomst te leggen is het wel zo verstandig als ouders zo ‘goed’ mogelijk van elkaar te scheiden. Met andere woorden: maak er geen vechtscheiding van, want ook dit is weer ten nadele van de kinderen en doet hun welzijn geen goed.
Zeer nuttige informatie! Ik ga scheiden met mijn man en ik heb absoluut geen idee waarmee ik moet beginnen. Nou, ik denk dat ik met mijn man zullen niet kunnen beslissen wie op wat recht heeft daarom is de beste oplossing voor ons zal zijn om een advocaat in te huren. Hopelijk komt alles goed.