door: Astrid Maria Boshuisen, www.mijngelukmaakikzelfwel.nl.
Onhaalbaar en onrealistisch
Wat is er mis met die ‘algemene’ maatstaven voor succes? Ze zijn meestal niet eigen, maar van buitenaf opgelegd. Bovendien zijn ze gewoonlijk onhaalbaar. Je bent er nooit, wat je ook presteert. Volgens de reclames en tijdschriften moet ons hele leven hiep-hiep-hoera zijn, moeten we op alle mogelijke vlakken (kunnen) slagen. Nou, vergeet het maar. In elk mensenleven klopt minstens één groot ding niet met het plaatje. Ieder mens kent minstens één chronisch struikelblok. Je bent een vat van mogelijkheden, maar wisselt successen af met datgene wat wij zo genadeloos als ‘missers’ betitelen. Kijk maar om je heen.
Succes ervaren in rottijden
Laten we eens kijken of jouw succesgevoel valt ‘op te rekken’. Veel mensen denken aan grootse projecten, afgerond met een extatisch in-de-gloria-gevoel. Maar succes past bij alle situaties, alle gevoelens. Ga je bijvoorbeeld door een rottijd vanwege scheiding, reorganisatie, of een gepest kind, dan ligt succes minder veraf dan het schijnt. Als je je soms even minder ongelukkig kunt voelen, jezelf blijft motiveren en er ondanks alles voor gáát, is dat een persoonlijk succes. Punt.
Waar je je aandacht op richt, dat groeit
Meer succes ervaren, is ook: anders leren kijken. Waar richt je je op? Op je zogenaamde blunders, of op je successen? Waar je je aandacht op richt, dat groeit. Positief of negatief. Uit internationaal onderzoek in Intermediair bleek, dat ouders zich meestal concentreren op slechte rapportcijfers. Waar kinderen succesvol zijn in het ontplooien van hun persoonlijke talenten, is bij ouders vaak (veel) minder aandacht!
Dat is een vaak onbewuste – manier van handelen die verknoopt is met onze westerse denkwijze: nooit goed genoeg. Je richten op falen in plaats van slagen, leidt tot levenskramp en niet tot succes. Het kan anders. Je kunt je eigen definitie voor succes vaststellen.
Waar boetseer jij aan?
Doe eens wat zelfonderzoek. Richt jij je vooral op het vergeefs in model boetseren van je zogenaamd te brede heupen, of op je talent om uit een homp klei fantastische kunstwerken te boetseren? Van dat laatste heb je meer resultaat, en plezier! Plezier is sleutelwoord. Waarom zou succes met bloed, zweet en tranen behaald moeten worden? Wie wil, kan altijd ploeteren voor succes. Dat idee is ons meegegeven. Succes is echter pas authentiek als je plezier hebt van wat je doet: vooraf van je plannen, onderweg van wat er lukt, en achteraf van het terugkijken op een geslaagd ‘project’ (groot of klein).
Inspiratie is succes
Succes is dan geen einddoel, maar ‘bijproduct’ van geïnspireerd bezig zijn. Houden van wat je doet, en houden van jezelf ongeacht het meetbare resultaat van je inspanning. Want het gaat nooit om wat een ander een succes vindt, het gaat om jouw eigen authentieke normen. Elk moment waarop je gebruik maakt van je persoonlijke mogelijkheden, van je talent om gelukkig te zijn en vervolgens ook anderen daarin kunt laten delen – telt. Jouw successen liggen op je eigen, persoonlijke levensweg. Dat betekent dat succes niet zit in geld, status, macht of roem. Wat succes echt inhoudt, is dit: je in je eigen tempo, tot je eigen bevrediging, ontplooien op vlakken die jij zelf van belang vindt. Kritiek is er altijd. Gezeur is er altijd, van anderen of van je innerlijke stemmetje. Zelfs Nobelprijswinnaars hebben ermee te maken. Nou en? Wat je in de wereld brengt, is van jou!
Houd een succesdag
Dan nog een mooie concrete opdracht, voor wie wil: houd een succesdag. Morgen al, als dat kan. Pas dan merk je hoeveel je bereikt (hebt), en hoe plezierig écht succes kan zijn.
* Stap één
Stel een beperkt aantal concrete, haalbare doelen. Niet de verplichte nummers, maar dingen die jou aan het hart gaan. Als zoveel vrouwen geluk een synoniem vinden voor succes, zou je daar eens een dagje naar kunnen leven. Leg je jezelf altijd van alles op? Dan is je mogelijke doel vandaag, regelmatig iets te delegeren. Ben je vooral bezig anderen een plezier te doen? Dan is een mogelijk doel, om vandaag bij alles je eigen plezier voorop te stellen.
* Stap twee
Laat elk succes(je) tellen. Iedereen is succesvol op een of ander vlak. Vier kinderen op tijd naar school krijgen is een succes, net zo goed als het afronden van een ambitieus project op je werk. Uit bed komen als je geestelijk of lichamelijk in zwaar weer zit, is een succes. Enzovoort. Zie zulke successen ook eens! En sta vooral goed stil bij je successen, geniet ervan. (Zwelg gerust een beetje, want dat doe je van nature niet zo gauw).
* Stap drie
Verhelp eventuele ‘missers’ waar je kunt, maar leg ze vervolgens met gezwinde spoed naast je neer. Je wilt je dag er toch niet door laten verpesten?
* Stap vier
Doe als de dag ten einde loopt, een nabeschouwing. Laat alles wat je vandaag hebt bereikt, bezinken. Bedenk: dit was geen toevalstreffer, dit ben ik, dit zijn mijn talenten!
Na een geslaagde succesdag voel je je zowel succesvoller als gelukkiger. En dat is dus een succes op zich.
Zoals altijd geldt: meningen en ervaringen zijn welkom, bijvoorbeeld omtrent het houden van je persoonlijke succesdag.
Astrid Maria Boshuisen schreef ‘Mijn geluk maak ik zelf wel, psychosurvivalgids voor vrouwen’, uitgeverij Het Spectrum.
- www.mijngelukmaakikzelfwel.nl