Staak de strijd, zet de stap

door: Astrid Maria Boshuisen, www.mijngelukmaakikzelfwel.nl.

Heb je je weleens gerealiseerd, hoe vaak je voor of tegen dingen vecht? Vanuit een spirituele hoek begint het verlossende inzicht te groeien dat dat ook anders kan. Sterker nog: dat dat véél beter anders kan.
Het is een veelzeggende anekdote, die ik graag aanhaal in boeken en artikelen. Moeder Teresa werd gevraagd om deel te nemen aan een anti-oorlogsdemonstratie.
Haar antwoord kwam neer op: “Nee, maar als jullie nog eens een demonstratie voor vrede gaan houden, kom ik wel.”
Een belangrijk punt, ook voor jouzelf. In onze maatschappij wordt nog altijd gedacht, dat vechten het antwoord is als je dingen anders wilt zien. Een nieuw inzicht begint langzaam te ontwaken, met name vanuit de spiritualiteit. Niet voor niets is dit het tijdperk van het groeiende ‘vrouwelijke principe’. Dit vrouwelijk principe houdt volgens vele spirituele stromingen in, het vermogen om te incasseren en uit het geincasseerde iets goeds of beters te maken. (Dit kun je bijvoorbeeld, als je geinteresseerd bent, nalezen in de boeken over padwerk van Eva Pierrakos). Schiet het vrouwelijk principe door, dan ontstaat het incasseren, maar vervolgens nalaten iets goeds eruit te maken: ofwel slachtofferschap. Tegenhanger is het mannelijk principe. Dit is het principe van het richten van kracht op één punt, en het in beweging brengen van dingen. Schiet het mannelijk principe echter door, dan ontstaat strijd, krachtmeting en zelfs ‘daderschap’ (het plegen van misdaden).

Volgens spirituele inzichten leven we in een tijd waarin een doorgeschoten en overgewaardeerd mannelijk principe steeds meer ruimte laat voor erkenning van het vrouwelijke principe. Dat brengt nieuw evenwicht. En zoals je uit eitje en zaadje het geboortewonder ziet ontstaan, ontstaat creatie juist uit het versmelten van het vrouwelijke en mannelijke principe.

Wat moet ik daarmee?
Misschien denk je op dit punt: mooie theorie, maar wat kan ik ermee? Het antwoord is, dat deze theorie persoonlijker en toepasbaarder is dan je wellicht denkt. Omdat onze maatschappij tot nu toe doorspekt was van een uit balans geraakt mannelijk principe, is de kans groot of is het misschien zelfs onontkoombaar dat we erdoor beinvloed zijn. Heel concreet, en wel door te denken, dat je door te vechten kunt creëren. Een rare gedachte, als je erover nadenkt. Een beter alternatief is dat je niet vecht tégen x, maar rechtstreeks y creëert. Dat is het verenigen van het vrouwelijk principe (wisselwerking met je omgeving, vermogen te incasseren en tot groei en bloei te brengen) en het mannelijk principe (met focus en daadkracht richten van je energie op één punt). Want zoals je in alles dat ter wereld bestaat twee tegenpolen kun zien, of dat nu licht en donker is of vrouwelijk en mannelijk, zijn dat vrouwelijke en mannelijke principe ook in onszelf verenigd.

Ik wil – of ik wil niet?
Probeer dat vrouwelijk en mannelijk principe eens optimaal te gebruiken, in harmonie. Verlaat de door onze maatschappij gebaande paden, die zeggen dat we moeten ‘vechten voor wat we willen’, en ‘je moet opkomen voor jezelf, koste wat kost:’ Het zijn allemaal boodschappen die suggereren dat het gevecht je brengt wat je hebben wilt, dat je je met een soort van innerlijk of zelfs uiterlijk geweld op je doel moet richten. Maar dat is een eenzijdige boodschap. Creatie van wat je wilt bestaat wel uit het richten van je energie, maar tegelijkertijd uit het vermogen in wisselwerking te treden met je omgeving, te nemen wat je aangereikt wordt en er vervolgens zelf iets moois of goeds van te maken. Dus bedenk eens niet wat je niet wilt, om je er vervolgens (vaak vruchteloos) over op te winden, of ertegen te vechten. Creëer rechtstreeks, door je te richten op wat je wél wilt! Wil je geen ruzie meer? Creëer bewust vrede. Wil je in jezelf meer harmonie ervaren? Denk dan niet bestraffende of oordelende gedachten wanneer je innerlijk of uiterlijk conflicten ervaart, maar creëer ter plekke iets anders: gedachten van zelfacceptatie en de zuivere, geinspireerde wens je te richten op wat je wél wilt. Verlaat het bastion van harde gedachten en acties. Ontspan je, geloof in je creatieve energie, en ga aan de slag met die positieve gevoelens en daadkracht. Alles begint vanbinnen!

Innerlijke strijd
Alles begint vanbinnen. Ook wat betreft het doen ontstaan of in je leven toelaten van alles wat je graag wilt. Want met name innerlijk kun je jezelf met strijd het leven zuur maken, zelfs met de beste bedoelingen. Wil je iets veranderen aan jezelf, dan is het mechanisme vaak hetzelfde als bij een gewenste uiterlijke verandering: je geeft jezelf stevig op je kop. Of je richt je op het met pijn en moeite uitpluizen of wegredeneren van het gevoel van conflict, alsof het er niet mag zijn. Let wel, het is goed dingen onder ogen te zien – maar het is heel iets anders er de strijd mee aan te gaan! Zeker omdat we van nature (of misschien eerder ‘van culture’) geneigd zijn ons te richten op zelfveroordeling of oordelen tegenover anderen, kun je weinig brokken maken door je bewust te proberen te richten op datgene wat je wel wilt, en de strijd los te laten. Met andere woorden, de signalering van wat er ‘mis’ is gegaan, komt er vanzelf wel. De kunst is om vervolgens niet je kostbare energie te richten op vechten, ontkenning, veroordeling van jezelf of anderen, of zelfs bestraffing van jezelf of anderen, maar om jezelf ter plekke een schone lei te gunnen en je te richten op creatie, positieve verandering, ware wens en andere vormen van positieve actie.

De luxe van creatie door positieve energie
Tot je stomme verwondering wellicht, zul je merken dat het staken van de strijd en het starten van de positieve creatie je betere resultaten brengt dan de uiterste krachtingspanning met alle strijdelementen van dien. Zonder jezelf, anderen of situaties te forceren, ontstaan de mooiste dingen. Je band met jezelf verbetert, je band met anderen, je gevoel over je leven, situaties, noem het allemaal maar op. Een ware vondst, die je leven vanaf vandaag kan gaan verrijken. Zoals altijd, is de eerste stap op die weg dichterbij dan je denkt. Vanaf nu kun je die omwenteling in gang zetten. Doe het. En laat ons vooral weten wat je ervaringen zijn.

Enkele voorbeelden van positieve creatie
* Wil je meer geluk? Vecht niet tegen ongeluk, maar doe bewust dingen die je gelukkiger maken en geef die meer van je tijd
* Wil je betere relaties? Vecht niet meer tegen wat je onprettig vindt in het gedrag van anderen, maar concentreer je op de positieve punten
* Wil je minder conflicten? Maak geen ruzie met mensen die conflicten en wrijving oproepen, maar geef meer tijd aan het ontwikkelen van banden met harmonieuze mensen
(Enzovoort..)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.