door: Ilse Mennen, psycholoog bij praktijk BrainNetwork.
Overbelast slaapproblemen en oplossingen vinden
Overdag carrière, ‘s nachts in touw om de kleine man in slaap te wiegen en tussen de boodschappen door sporten om fit te blijven. Uiteraard moet er ook nog tijd zijn voor familie en vrienden. Ook zij mogen niet achterblijven, is de gedachte. De tijd voor jezelf om te herstellen van alle drukte, nemen we vaak niet. Juist dat is enorm belangrijk voor behouden van een goede lichamelijke en mentale balans. Wanneer er geen herstel is, liggen diverse klachten op de loer en raakt je mentale en lichamelijke systeem uit balans. Veel moeders zijn in deze tijd overbelast. Slaapproblemen en vermoeidheid gaan hand in hand. Daar is echt iets aan te doen.
Alles op een rijtje voor herstel
Om deze lichamelijke en mentale balans te herstellen kan het helpen om jezelf kritische vragen te stellen die je bewust maken van je eigen functioneren. Welke signalen krijg je van je lichaam? Hoe maak je tijd vrij voor je eigen herstel na een periode van inspanning? Hierbij een aantal tips hoe je de balans kan herstellen.
Een goede balans in het gezin
Als je de balans in het huishouden wilt bewaken kan het helpen om voor jezelf een aantal punten op een rij te zetten. Pak pen en papier en stel jezelf vragen als:
Voor een goede balans in het gezin:
1. Op welke plaats zet ik mijzelf ten opzichte van mijn gezin?
2. Welke taken hebben prioriteit en welke minder?
3. Wil en kan ik taken herverdelen met mijn partner?
4. Hoe verloopt de communicatie met elkaar? Geef ik bijvoorbeeld wel voldoende aan als ik stress heb rondom het huishouden?
5. Als ik thuis ben, ben ik dan echt thuis en heb ik aandacht voor het gezin? Of ben ik dan nog met werk bezig? In mijn hoofd of daadwerkelijk achter de computer of aan de telefoon?
6. Waar haal ik binnen het gezinsleven mijn voldoening en ontspanning uit?
7. Misschien wel de belangrijkste vraag: Maak ik voldoende tijd voor mijzelf vrij om te kunnen ontspannen?
Door het stellen van vragen creëer je een overzicht van de taken binnen je gezin. Je staat stil bij jouw rol en bij wat jij belangrijk vindt. Dit geeft je handvatten hoe je dingen anders kan doen en hoe je meer tijd maakt voor jezelf, je ontspanning en herstel.
De sociale agenda
Naast werk en gezin kan het ook voorkomen dat je sociale agenda overvol zit met afspraken. Supergezellig natuurlijk! Maar niet wanneer het naast werk en gezin te veel voor je wordt. Dat heeft niks te maken met de mensen met wie je afspreekt, maar misschien wel met de intensiteit van die afspraken.
Pak je agenda erbij, kijk welke afspraken je hebt staan en vraag jezelf af:
1. Aan welke afspraken hecht ik veel waarde?
2. Welke afspraken kan ik spreiden over een langere periode?
3. Ga ik voor kwaliteit of voor kwantiteit?
4. Wat kan ik doen met de tijd die vrijkomt na het herindelen van de sociale agenda? te denken aan bijvoorbeeld sporten, hobby’s, ontspanning (sauna, yoga etc.)
Het is goed om jezelf af en toe even stil te zetten en na te gaan hoe het met je is, zowel mentaal als fysiek. Stel jezelf vragen over wat jij nu belangrijk vindt in het leven. En kijk of je op koers bent en doet wat bij jou past en aansluit bij je waarden. Luister je namelijk goed naar jezelf, dan voorkom je dat je onnodige spanning opbouwt in je lichaam en klachten krijgt. Overbelast, slaapproblemen en zware vermoeidheid zijn namelijk echt niet nodig om een goede moeder te zijn. Ze staan je zelfs in de weg!
Feedback op jouw lichaam en geest
Overbelast, slaapproblemen? Alledaagse bezigheden kunnen zonder dat je het door hebt, zorgen voor een ongezonde dosis spanning en stress in het lichaam. Hoe langer je daarmee doorloopt, hoe vervelender de gevolgen daarvan kunnen zijn. Druk op de pauze knop en probeer te begrijpen wat er gebeurt. Ben je nog in balans? Hoe voel je je op dit moment? Wat kan je doen om de balans te herstellen? Stilstaan is vaak moeilijk in een druk dagelijks schema. Toch is het niet onmogelijk. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
Een ademhalingsoefening kan je bijvoorbeeld helpen om rust te creëren om zo te kunnen voelen. Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen om zo’n oefening te doen. Merk je dat er meer voor nodig is om jezelf stil te zetten, in contact te komen met je lichaam en te voelen hoe het met je gaat, dan kan biofeedback je helpen. Het is een hands on, concrete en inzichtgevende methode om te werken aan herstel na overbelasting. Of juist om overbelasting te voorkomen. Bij biofeedback worden lichaamssignalen met sensoren gemeten en teruggekoppeld. Het geeft je inzicht in je basis ontspanning. Hoe je reageert op stress en hoe je daarvan herstelt. Middels biofeedback kan je leren om de balans in je lichaam en geest te verbeteren.
Bij psychologie praktijk BrainNetwork werken ze veel met deze techniek die mensen helpt om de balans tussen je lichaam en brein te verbeteren. Meer informatie vindt je op www.brainnetwork.nl en op www.mindimpact.nl. MindImpact is een onderdeel van BrainNetwork, die gericht is op het begeleiden van mensen die te maken hebben met slaapproblemen, stress of burn-out.