Omdat vrouwen geen mannen zijn

door Mariska Wiersum, www.jondibi.nl.
Vrouwen zijn multi-taskers. Mannen niet. Zij zeggen gewoon “ik ben een man, ik kan maar 1 ding tegelijk”. En daarmee is de kous af. Niemand dringt aan en de mannen kunnen in alle rust hun leven leiden zoals zij dat willen. Vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijk én vrouwen willen meerdere dingen tegelijk kúnnen. En daar ligt de crux. Vrouwen willen er gewoon niet aan dat zij iets niet aan zouden kunnen, dat iets teveel voor ze zou zijn of heel simpel, dat zij er geen zin in hebben. Wááát? Geen zin in hebben? Dat zeg je toch zomaar niet?!? Mannen wel…

De dames die ik spreek weten vaak best wat ze wel en niet willen. Wat ze wel en niet aankunnen. Waarom doen vrouwen dan toch téveel en dingen die ze eigenlijk niet willen doen? Negen van de tien keer draait het om het willen voldoen aan allerlei verwachtingen. Van onszelf, van anderen, van de maatschappij. Wat dat betreft, kunnen wij nog wat leren van mannen. Zij zijn veel makkelijker in het aangeven van hun grenzen en doen dat zonder schuldgevoel of angst voor wat iemand anders daar misschien van vindt. Alleen zijn wij geen mannen, wij zijn vrouwen. Dus zeggen dat je je als man moet gaan gedragen, dat gaat niet werken.

Hieronder 6 stappen die volgens mij wel werken:
1. Maak een top 3 van situaties in je leven die je liever anders zou zien.
2. Begin bij de nummer 1. Waarom wil je die situatie anders? Welk gevoel geeft het je? Waar beperkt het je in?
3. Vraag jezelf vervolgens af waarom die situatie dan toch nog bestaat. Wat houdt je tegen om het anders te doen? En wat voel je eigenlijk als je je voorstelt dat de situatie verandert? Niet meer bestaat?
4. Als je helder hebt waarom je iets niet leuk vindt en waarom je er toch mee doorgaat, wordt dan NIET boos op jezelf. Zit jezelf niet op de kop. Wat je WEL kan doen, is tevreden zijn met jezelf dat je zomaar naar jouw rol in de situatie hebt durven kijken. Niet altijd even makkelijk, dus super dat je dat gedaan hebt!
5. De emotie die jij voelt en de emotie die jou tegenhoudt er iets aan te veranderen, hangen vaak samen. Ook zal je merken, nu je je ervan bewust bent, dat deze emotie ook andere zaken beinvloed. Probeer eens te kijken waar die emotie vandaan komt. Is het iets dat vroeger is ontstaan? Is het eigenlijk een emotie van iemand anders, maar heb jij die overgenomen? Is de emotie nu nog van toepassing?
6. Nu je inzicht hebt in de emotie, kan je in bepaalde situaties (bijvoorbeeld je top 3) kijken of je dingen anders kunt aanpakken. Misschien anders kunt communiceren en op die manier kan je in kleine stapjes (of meteen 1 grote stap, ik houd je niet tegen!) de situatie veranderen.

Ik ben heel benieuwd of jullie dit herkennen en of de genoemde stappen jullie geholpen hebben.

Dit is een artikel van Mariska Wiersum. Mariska is oprichter van Jondibi. Ze helpt moeders om inzicht te krijgen in hun emoties en vertrouwen te krijgen in zichzelf, waardoor ze meer kunnen genieten van hun leven als moeder. www.jondibi.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.