Door Ilse Mijnhart, moederdochtercoaching.nl. De moeder-dochter band wordt gezien als één van de meest hechte connecties die je kan hebben. Maar tegelijk is het ook één van de meest complexe banden van alle menselijke relaties. Helemaal niet zo gek dus als die soms wat moeizaam verloopt. Het kan heel machteloos voelen als het niet meer stroomt tussen jullie. Of als je meer aan de zijlijn staat voor je gevoel. En wat doe je dan? Wil jij de moeder dochter band verbeteren? Ik geef je graag tips! En ik kan je helpen met coaching.
Moeder dochter band verbeteren: Heel hard je best doen?
We zijn geneigd om heel hard ons best te gaan doen. We willen het vooral zo goed mogelijk allemaal doen. De perfecte moeder zijn en focussen op die betere toekomst. Die er komt als voorwaarde 1,2 en 3 (vul in voor jezelf) er maar zijn. Meestal is dat een uitputtingsslag. Want vaak proberen we onszelf of anderen te fixen tegen beter weten in. Of we geven onszelf op de kop dat we het fout gedaan hebben. Dat is allemaal zonder van je energie.
Snel vooruit of juist even terug om de band met je dochter te verbeteren?
Je wil misschien snel vooruit, terwijl je eigenlijk terug mag gaan. Terug naar de eerste relatie van jouzelf, namelijk die met je eigen moeder. De band met je moeder is de eerste en meest invloedrijke verbinding die je hebt. Vanaf het moment van geboorte ligt er een diepe emotionele band tussen moeder en dochter. Die band evolueert en verandert door de jaren heen. Maar deze verdwijnt nooit echt. Ook al is je moeder niet meer in beeld of in leven.
Emotioneel geladen relatie tussen moeder en dochter
Een moeder dochter relatie kan een van de meest emotioneel geladen relaties in ons leven zijn. Voor sommigen is het een bron van onvoorwaardelijke liefde en steun. Voor anderen kan het een bron van stress en conflict zijn. Het heeft alles te maken met het ‘innerlijk kind’ in jouzelf. En hoe dat geleerd heeft met situaties om te gaan. Het ‘innerlijke kind’ is dat deel van onszelf dat gevormd is door onze ervaringen in onze vroege jeugd. Dat kan positief of negatief zijn. En het is nog steeds -vaak onbewust- aanwezig in ons volwassen leven.
Het verlangen naar moederliefde
Kinderen verlangen naar moederliefde. En ook als volwassene blijft dat verlangen bestaan. De goedkeuring, de aandacht en de liefde van je moeder het kan het allerfijnste van de wereld zijn. Maar als we die niet of niet genoeg gekregen hebben, doet dat pijn. Die pijn noemen we ook wel ‘de moederwond’.
De moederwond
De moederwond verwijst naar emotionele littekens die een dochter draagt als gevolg van negatieve ervaringen in haar relatie met haar moeder. Die ervaringen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Een gebrek aan emotionele ondersteuning
- Geen begrip van je moeder
- Dieperliggende trauma’s zoals afwezigheid
- Emotionele of fysieke verwaarlozing
- Mishandeling
Vaak spreken we dan ook van onveilige hechting. Inmiddels weten we dat deze ervaringen zelf -saboterende coping strategieën veroorzaken. Ze kunnen ernstige gevolgen hebben in iemands leven. Iedereen heeft een eigen manier om met die pijn om te gaan. Maar meestal stoppen we die pijn -onbewust- weg. En dat vormt nog wel het grootste probleem als het gaat over de relatie met je dochter. Wil jij de moeder dochter band verbeteren? Dan mag je hiermee aan de slag!
Pijn wegstoppen heeft geen zin: coaching helpt wel!
Deze moederwond laat vroeg of laat van zich horen. Dat kan tot uiting komen in emoties, angsten of zelfs ziekte en fysieke pijn. De gevolgen ervan kom ik in allerlei variaties tegen in mijn praktijk Moeder Dochter Coaching. Veel vrouwen zijn bijvoorbeeld heel streng voor zichzelf. Zelfliefde is vaak heel lastig. Omdat het ‘programma’ uit je jeugd blijft spelen. Pas als je bewust wordt waar de pijn zit, kan je gaan helen. Daar help ik vrouwen bij. Die vaak juist tegen die pijn aanlopen, zodra zij een dochter krijgen die hen spiegelt. Wil jij jouw moeder dochter band verbeteren?
Hoe reageer jij vanuit je onbewuste pijn?
Wat als je zelf niet bewust bent van je patronen, die je van je eigen moeder meekreeg? Dan schiet je makkelijk in emoties en gedrag, die de band tussen jou en je dochter niet ten goede komen. Bijvoorbeeld:
- je hebt te snel je oordeel klaar
- je bent te beschermend
- je hebt moeite met de keuzes van je dochter
- je bent te streng of overbezorgd (wat vaak hetzelfde is)
- je geeft je dochter te weinig ruimte om haar eigen smaak en voorkeuren te ontwikkelen
- je luistert niet echt naar je dochter
- je geeft te weinig echte aandacht
- je laat je dochter juist te vrij, waardoor zij geen steun ervaart
Het kan allemaal leiden tot een slechte band met je dochter.
Voorbeelden van vrouwen die ik geholpen heb
Karolien was het meisje dat onzichtbaar moest zijn om haar boze moeder te vermijden.
Nienke was het meisje dat veel te vroeg geen kind meer kon zijn door alle zorgtaken die ze kreeg.
Dieke moest als meisje de clown spelen om aandacht te krijgen.
Leonie moest zichzelf wegcijferen om liefde te krijgen van haar moeder.
In moeder dochter relaties komen je patronen uit je jeugd keihard terug. Alleen als je bewust bent van je eigen patronen, kan je een gezonde relatie met je dochter vormen. Jij bent immers haar voorbeeld en zij spiegelt alles wat je doet.
Voor Evy betekende dit:
“Ik kwam erachter dat ik erg vanuit mijn hoofd leefde, ik was zo hard bezig om alles onder controle te houden. Om de perfecte moeder te zijn, omdat ik had geleerd dat ik een voorbeeld voor mijn zussen moest zijn. En als ik spontane dingen deed, liep het meestal slecht af. Ik werd dus net zo serieus als mijn ouders. Dat voelde heel strak en niet vrij, maar wél veilig. Totdat ik erachter kwam dat altijd braaf zijn mij niet meer diende. En dat het eenzame gevoel dat ik voelde eigenlijk iets vanuit mijn jeugd is. Een diep verlangen naar liefde van mijn moeder. Na veel innerlijk werk ben ik in staat mijzelf die liefde te geven en leef ik weer vanuit mijn hart. Nu kan ik me ook veel makkelijker verbinden met mijn dochter en ik zie haar ook grote stappen maken in zelfvertrouwen.”
Jouw welzijn is dat van je dochter
Beter voor jezelf zorgen en oude wonden helen kost tijd. Maar als je er aandacht aan geeft, werkt dat door in alle aspecten van je leven. En zeker ook in de relatie met je dochter. Jouw welzijn is magisch genoeg ook het welzijn van je dochter! Je bevrijdt haar als het ware van de emotionele last die jij – en de vrouwen voor jou in je familielijn- al zo lang met je meedraagt.
Het is niet de ‘schuld’ van je moeder
Dit soort trauma wordt vaak van moeder op dochter generaties lang doorgegeven. Je moeder kreeg dezelfde pijn mee. En haar moeder ook. Het is dus geen individueel probleem, ook al voelt het soms wel of je eenzaam en alleen die pijn moet dragen. Thema’s als: je minderwaardig voelen, je grootsheid niet mogen leven, onderdrukking, jezelf opofferen en uit loyaliteit anderen niet mogen ontstijgen. Het zijn universele trauma’s die we al generaties lang aan onze dochters doorgeven. En zodra jij daar zelf mee aan de slag gaat kan je die keten verbreken. En het beter doen voor jouw dochter.
Worstel jij ook met verdriet over je dochter?
Als moeder sta je vaak voor uitdagingen in de relatie met je dochter. Je dochter is je spiegel. En je realiseert je hoe je eigenlijk over jezelf denkt. Zorg je wel goed voor jezelf? Hoe zit het met je zelfvertrouwen? Maak jij je eigen keuzes? Geef jij je grenzen aan? En durf jij jezelf te laten zien? Het zijn allemaal dingen die jij je dochter gunt. En de mooie en tegelijk uitdagende waarheid is, dat jij dit jezelf mag geven, zodat jouw dochter dat ook kan gaan leven. Ik kan je daarbij helpen.
“Elke relatie tussen moeder en dochter is uniek. Er is geen one-size-fits-all benadering voor het begrijpen of verbeteren ervan. Elke vrouw mag haar eigen reis maken. Ik vind het zeer bijzonder als ik hierin mag begeleiden en door mijn ervaringen anderen mag ondersteunen in hun proces.”
Ilse Mijnhart
De negatieve spiraal doorbreken? Dat doe je zo!
Hoe kan je een negatieve spiraal doorbreken als het gaat om de relatie met je dochter? Je begint bij jezelf, door de weg naar binnen te maken. Je maakt onder andere weer connectie met jouw innerlijk kind. En zodra je ziet in welke patronen je verwikkeld bent, kan je kiezen om het anders te gaan doen. Hier zijn de 10 stappen om je op weg te helpen:
1. Erkenning en Bewustwording
Herken je patronen en identificeer de specifieke gevoelens en ervaringen die verband houden met de moederwond. Dit kan zijn: verdriet, boosheid, afwijzing of andere emoties. Accepteer de realiteit en aanvaard dat deze gevoelens en ervaringen deel uitmaken van je leven.
2. Zelfreflectie en Inzicht
Schrijf regelmatig in een dagboek om je gevoelens en gedachten te verkennen. Dit kan helpen om patronen te herkennen en je emoties te ordenen. Overweeg professionele hulp, bijvoorbeeld door coaching, zoals ik die ook aanbied. Dat kan je net het duwtje in de rug geven om te slagen.
3. Emotionele Expressie
Praat erover en deel je gevoelens met een vertrouwenspersoon. Het uiten van je emoties kan een opluchting zijn en helpen bij het verwerken van pijn. Gebruik kunst, muziek, schrijven of andere creatieve vormen om je emoties te uiten.
4. Vergeving en Loslaten
Probeer je moeder te vergeven. Niet voor haar, maar voor jezelf. Dit betekent niet dat je haar gedrag goedkeurt, maar dat je jezelf bevrijdt van de last van wrok en bitterheid. Laat de verwachting los dat je moeder zal veranderen of dat het verleden anders had kunnen zijn. Focus op je eigen heling en groei.
5. Grenzen Stellen
Leer gezonde grenzen te stellen in je relatie met je moeder (en anderen) om jezelf te beschermen. Dit kan betekenen dat je minder contact hebt of bepaalde onderwerpen vermijdt. Prioriteer je eigen welzijn en zorg voor jezelf op fysiek, emotioneel en mentaal vlak.
6. Heropvoeden van het Innerlijke Kind
Werk met je innerlijke kind om de behoeften te vervullen die niet werden vervuld toen je jong was. Dit kan met meditatie, visualisatie, familieopstellingen en dingen doen waar je blij van wordt.
7. Nieuwe Relaties Opbouwen
Omring jezelf met mensen die je steunen en je aanmoedigen. Zoek naar gezonde relaties die wederzijds respect en begrip bieden. Werk aan het verbeteren van je communicatievaardigheden om je behoeften en grenzen duidelijk en effectief te kunnen uiten.
8. Continue Groei en Zelfontwikkeling
Blijf jezelf ontwikkelen door te leren over emotionele intelligentie, hechtingstheorie, en andere relevante onderwerpen. Oefen mindfulness en meditatie om meer bewust te worden van je gedachten en emoties, en om beter in het moment te kunnen leven.
9. Bewuste Zelfzorg
Besteed aandacht aan zelfzorgactiviteiten die je verbinden met je lichaam en emoties. Dit kan variëren van een dagje spa, yoga tot lichaamsbeweging, afhankelijk van jouw individuele voorkeur.
10. Geduld en Doorzettingsvermogen
Begrijp dat helen een proces is dat tijd en geduld vergt. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf gedurende dit pad. Ook wanneer het moeilijk is, blijf volhouden en zoek steun wanneer je het nodig hebt.
Gratis e-book
Voor alle stappen geldt: coaching kan een welkome aanvulling zijn. Op mijn website kan je mijn gratis e-boek aanvragen, waarin je meer informatie kan lezen over kwesties tussen moeders en dochters. Ik geef je tips en leuke oefeningen, vertel je over familieopstellingen en vrouwenlijnen. En hoe dit doorwerkt in onze huidige relaties. Ik licht wat meer toe over mijzelf en wat mijn coaching mogelijk voor jou en je dochter kan betekenen. Moeder dochter band verbeteren? Blijf niet te lang struggelen.
Doeboek ‘Samen Stralen’
Wil je wat laagdrempeliger al lekker aan de slag met jouw dochter of moeder, dan kan je ook mijn Doeboek ‘Samen Stralen’ aanschaffen voor een klein prijsje. Het Doeboek bevat werkbladen, aanwijzingen, feitjes en oefeningen. Er zitten handige sheets in om te plannen en om te reflecteren. De opdrachten zijn er op gericht om jezelf en elkaar beter te leren kennen. En om vervolgens ook stappen richting jullie doelen te zetten. Het Doeboek kan een leidraad zijn, om verdieping en inzichten te krijgen. En om beter om te leren gaan met tegenslagen en emoties.
Dit artikel is geschreven door Ilse Mijnhart. Zij had als puber een lastige relatie met haar moeder. En werkte door haar pijn heen. Nu helpt zij andere moeders en dochters om hun relatie te verbeteren. In haar coaching praktijk in Noordwijk. Kijk op Moederdochtercoaching.nl voor meer informatie.