Geluk in de liefde

door: Astrid Maria Boshuisen, www.mijngelukmaakikzelfwel.nl.

Om gelukkig te zijn in de liefde, moet je bereid zijn om de natuurwetten van de liefde te leren kennen en volgen. Nieuwsgierig? Hier komt er één…

‘Mijn’ rabbi in de kabbala* zegt met enige regelmaat: zoals het boven is, is het ook beneden. Ofwel, kijk naar wat er op de aarde gebeurt, en je kunt leren hoe het in de hemel in elkaar zit.

Kijk naar natuurkunde, scheikunde, biologie, en je ziet een weergave van spirituele waarden. Een voorbeeld. Het hoogste streven uit de spiritualiteit is volgens velen de eenheid in liefde. Op wat aardser niveau zie je terug dat op zich staande elementen één kunnen worden. Of je nu kijkt naar vermenging van suiker met een kopje thee, of zout met de zee. De meeste mensen zullen het ermee eens zijn, dat we ook in een menselijke relatie proberen om eenheid te creeren. Wat is heerlijker dan elkaar begrijpen, samen dingen doen waarvan je geniet – om niet te spreken van het ongrijpbare gevoel dat je op een bepaald niveau niet langer in je eentje één bent, maar met z’n tweeen één? Dus: eenheid. Dat is een van de mogelijke definities van geluk in de liefde. Waarom haal ik hierboven die spreuk van mijn rabbi aan? Omdat we vanuit de aardse wetten van vereniging kunnen leren hoe die eenheid tot stand komt. Soms is er geen mens die ernaar kijkt, maar de wijsheid ligt voor het oprapen.

Daar zijn ze weer: yin en yang

Om één element ertoe te laten komen zich met een ander element te verenigen, zijn meerdere facetten nodig. Ten eerste moet je naar elkaar toebewegen. Dat is een mannelijk, ofwel naar spirituele begrippen uitgedrukt yang-element: het vermogen om niet op je achterwerk te blijven zitten, maar de ander actief tegemoet te komen. Nu is dat nog niet zo heel moeilijk. Je kunt immers komen als jezelf. Je verliest niets van dat zelf, je bent gewoon in beweging naar die ander toe, zoals je bent. Je laat bijvoorbeeld de ander weten wat je wilt, vindt of denkt. Maar nu komt het punt waarop we maar al te vaak struikelen. Sommige mensen denken namelijk dat ze een poging tot eenwording hebben gedaan met het inbrengen van deze yang-energie, en dat is een groot misverstand. Om die twee elementen niet alleen dichter bij elkaar te brengen maar ook nog te laten versmelten, is het nodig dat beide hun yin-kant aanspreken: de vrouwelijke energie. Dat staat voor absorbtie, acceptatie, inname – en het vermogen om vervolgens te baren wat beide energieen hebben ingebracht (in dit geval eenheid). En daar zit de crux.

Met huid en haar

Het is één ding om te expanderen met wat je wilt, denkt of vindt. Maar het is heel wat anders om je open te stellen voor de ander. Je open stellen voor eenwording met je partner betekent dat je je verplaatst in de ander. Je luistert niet naar de argumenten van de ander om er commentaar op te geven zodat je ze af kunt wijzen of de ander kunt proberen een lesje te leren. Je komt niet met vooropgestelde ideeen over goed of fout. Je luistert uitsluitend om te gaan kennen en begrijpen. Je houdt geen schil om jezelf heen in stand bij het naderen van de ander, maar komt met de bereidheid om hetgeen de ander is, bij jou binnen te laten komen – tot in je kern, de plaats waar je in staat bent om iets van jezelf prijs te geven (ingebakken standpunten bijvoorbeeld) om meer één te kunnen worden met de ander. Ook hier moet sprake zijn van evenwicht: wie vol enthousiasme komt aansnellen en zichzelf met huid en haar aanbiedt om op te gaan in een relatie, geeft het proces geen kans en riskeert een hevige botsing of een andere reactie die je nu niet bepaald nastreefde. De twee elementen knallen dan van elkaar af, in plaats van een te worden. Of schieten elkaar voorbij, de ruimte in. Zie dan maar weer eens samen te komen.

Suiker, boter, ei en meel = cake

De hamvraag bij het proberen tot een echte, innige relatie te komen, is: wil ik dit, durf ik dit? Het kan als bedreigend ervaren worden om iets van jezelf prijs te geven, al blijkt dat ‘iets’ achteraf bekeken meestal een kruk voor iemand die prima zonder hulpmiddelen kan lopen. Maar je kunt er veel mee winnen. Als je suiker, ei, boter en meel mengt, heb je deeg voor een cake. Maar de suiker is niet meer te bekennen, noch boter, ei of meel. Er zijn eigenschappen verdwenen. Er is echter iets nieuws ontstaan, en dat nieuwe is niet te versmaden. Wie wil er terug naar het stadium boter/meel/suiker/ei als je een verrukkelijke cake uit de oven haalt? Het is een wat nederig voorbeeld, maar naar spirituele begrippen is dit het einddoel van de schepping: het punt waarop iets nieuws ontstaat, dat veel meer is dan de som der delen. Dat moment van totale eenwording duurt echter nog wel een tijdje. Voorlopig zijn we entiteiten, en willen we onszelf niet uitleveren, maar als entiteit blijven bestaan. Sterker nog, anders dan via de weg van geleidelijkheid kún je niet eens op een gezonde manier tot eenwording komen. Die cake moet rijzen. Maar van het vooruitzicht van zo’n heerlijke cake kun je al gelukkig worden bij het kijken in de oven. Ofwel, de weg die je gaat naar eenwording maakt je met elke geslaagde poging, groot of klein, gelukkiger.

De afzondering achter je laten

Het enige dat je nodig hebt om met dit principe te gaan werken, is bewustwording. Dit is het moment waarop je jezelf een paar verhelderende vragen kunt stellen, in welke fase van single-zijn of relatie je ook zit. Namelijk: hoe sta je tegenover eenwording? Ben je huiverig om in de eenwording op te gaan, of ben je maar al te gretig om jezelf te verliezen? Wil je de ander de kans geven deel van jou te worden? Sta je dusdanig open, dat de ander meer mag leren kennen van jou dan alleen je meningen en stokpaardjes? Maak je je gevoelens beschikbaar voor eenwording – om tot de verlossende ontdekking te komen dat je zelfs in je twijfels, verlangens en angsten veel meer op elkaar lijkt dan je dacht? Beter dan jezelf te onderzoeken op intentie, is om te onderzoeken wat je echt waarmaakt in je relaties, van nu of in het verleden. Dat kan namelijk een behoorlijke breuklijn opleveren met de idealen die je in theorie aanhangt! Er is eens gezegd ‘kijk naar wat de mens in het verleden deed, als je wilt weten wat deze in de toekomst gaat doen.’ Dichter bij de waarheid komt ‘kijk naar wat je in het verleden deed, als je wilt weten waar kansen op groter geluk voor de toekomst liggen.’

Al met al, de vragen hierboven zijn dus confronterend. Maar ze kunnen je bij uitstek helpen bij het stapje voor stapje realiseren van de hartewens die elk mens heeft: niet meer afgezonderd zijn, maar op een of ander niveau één zijn met een ander.

Liefde in alle vormen

Tot slot nog een opmerking. Het gaat hier over liefdesrelaties. Liefde kan alle mogelijke vormen aannemen. Dus ook in je relaties met vrienden, familie en collega’s kun je heel wat opsteken van jouw persoonlijke manier om met het gegeven van de eenheid om te gaan. Om vervolgens steeds beter in staat te zijn om de bevredigende relaties te creëren waarnaar je verlangt. Veel mensen geven hun verlangens van eenwording op lang voor ze hun vermogens werkelijk aangeboord hebben. Neem de beslissing om dit anders te doen, en je kunt relaties tot stand brengen waarvan je niet eens had durven dromen. Met wat werk, geduld en geloof. Ofwel: iemand een kopje thee? En, suiker erin.. plakje cake erbij?

* kabbala is een mystieke leer die gedocumenteerd is in eeuwenoude boeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.