door: Geert Kimpen, www.geertkimpen.com.
Ik geloof niet in de crisis.
Ik geloof niet in 2012.
Ik geloof niet in coaches.
Ik geloof niet in The Secret…
Het lijkt of we collectief bevangen zijn door een immense verwachting van allerlei zaken die buiten onszelf liggen. De ene verwacht dat onze bewustzijnstoestand totaal zal omkeren in 2012. De andere verwacht dat de financiële crisis een voorbode is van het instorten van onze maatschappij. Nog iemand anders verwacht dat de goede coach, het juiste zelfhulpboek of de verlichte goeroe hem de oplossing zal bieden. En nog anderen verwachten dat als ze maar hard genoeg in iets geloven, dat het universum er dan wel voor zal zorgen dat het gebeurt… Ik geloof hier allemaal niets van…
Zelfs al zijn er ruimteschepen vanuit de pleiaden onderweg om de aarde te bezoeken, zelfs al besluit de Maitreya om eindelijk zijn eenvoudig bestaan als afwasser in Londen op te geven en zich wereldwijd bekend te maken, zelfs al is Michael Jackson niet echt dood en wordt zijn herrijzenis mondiaal live uitgezonden, ook al stuurt Maria Magdalena gechannelde boodschappen naar iedere vrouw die het horen wil op aarde… wat dan nog…?
Worden Wij Wakker, luidt de titel van een boek van Marcel Messing dat ons voor veel rampspoed waarschuwt, zijn Engelse collega David Icke doet ons huiveren voor de bloedlijn der reptielen die over deze wereld heersen en de Maya deskundigen tuimelen over elkaar heen om te voorspellen wat er in 2012 gaat gebeuren.
Ik zou ook dezelfde vraag willen stellen; Worden Wij Wakker? Wakker uit deze collectieve angst en doemscenario’s, wakker uit buitenaardse verwachtingen, wakker uit de verafgoding van goeroes, leraren en mediums, wakker uit de complottheorieën, wakker uit die nachtmerrie die ons, ons geluk buiten onszelf doet plaatsen.
Ik geloof in de mens en in de maakbaarheid van ons leven, en ons vermogen om van deze wereld een aards paradijs te maken. Niet in een verre toekomst, niet door voorspellingen, niet door het wachten op een collectieve bewustzijnsverandering. Ik geloof alleen in het nu, want dat is alles wat er is. Wat we daarstraks hebben nagelaten, kunnen we nooit meer inhalen, wat er morgen gaat gebeuren, daar kunnen we alleen naar gissen, maar wat we nu doen, bepalen we helemaal zelf.
Als we werkelijk verlangen dat er in 2012 een ander tijdperk begint, dan zullen we daar nu de fundamenten zelf voor moeten aanleggen. Niet in bange afwachting of blijde hoop drie jaar blijven stilzitten, maar aan de slag! Er valt zoveel te doen. Zolang er kinderen sterven van honger, of ziekte, zolang er armoede bestaat, zolang er mensen eenzaam zijn, zo lang er mishandeling is, verkrachting, moord, oorlog, hebben we geen seconde te verliezen.
We gaan toch niet de mensen die spiritualiteit iets voor “zwevers” noemen, gelijk geven? Spiritualiteit is niet vaag. Spiritualiteit is niet met je hoofd in de wolken. Spiritualiteit is niet ergens tussen hemel en aarde. Spiritualiteit is hier en nu. Spiritualiteit is de handen uit de mouwen steken. In de manier waarop we met onze medemens en de wereld omgaan, kunnen we laten zien hoe spiritueel we zijn. Laten we het doemdenken over aan de Pauw’s en Wittemans’ van deze planeet, maar laten wij als “spirituelen” bewijzen dat we niet zeuren over de toestand in deze wereld, maar er iets aan doen!
Ik geloof in jou. Ik geloof in jouw oneindige mogelijkheden en talenten. Ik geloof dat jij een bijdrage aan deze wereld kan leveren, die niemand anders kan leveren. Ik geloof dat als jij jezelf tot maximale ontplooiing brengt, jij een onuitwisbare indruk op deze planeet zult nalaten.
Wij mensen kunnen zoveel meer dan dat we vaak denken. We hebben zoveel meer slapende talenten, sluimerende eigenschappen, ingedutte dromen. We zijn er ons vaak niet eens bewust van. Omdat we ooit teleurgesteld geweest zijn. Omdat het ons ooit niet gelukt is. Omdat we ooit eens op onze bek gegaan zijn, en daaruit de conclusie hebben getrokken, dat het ons nooit zou lukken. Dat we losers zijn, minder begaafd dan de anderen, dubbeltjes die nooit een kwartje zullen worden, geboren mislukkingen. Allemaal gedachten en affirmaties over onszelf die we zijn gaan geloven. Gedachten die we hebben, maar die we niet zijn.
Het wordt inderdaad tijd dat wij wakker worden. Dat we al die stemmetjes in ons hoofd die ons vertellen dat iets onmogelijk is, het zwijgen opleggen. Dat we onszelf nieuwe ervaringen gunnen, opnieuw durven te dromen, opnieuw durven te leren, opnieuw op onze bek durven te gaan, maar nu met de kennis dat het er niet om gaat hoe vaak we vallen, maar om hoe vaak we weer opstaan.
Want dat is het kenmerk van de werkelijk grote leiders van deze wereld. Het zijn stuk voor stuk mensen die geleden hebben. Nelson Mandela, de Dalai Lama, Moeder Theresa, Jezus, Boeddha… noem maar op. Ze zijn pas zo groots en inspirerend geworden dankzij hun lijden. Omdat zij ons daarin getoond hebben, dat ze in het lijden, de wind tegen, de pech en de rampspoed hun kracht hebben gevonden. Ze hebben hun lijden getransformeerd tot een geschenk voor de wereld. Ze gingen niet in een hoekje huilen, of zich een slachtoffer voelen, ze zijn niet verbitterd geworden, hebben niet passief afgewacht tot iets van buitenaf hun kwam redden. Nee, ze zijn zelf weer opgestaan. Ze hebben hun eigenbelang overstegen en zijn aan de slag gegaan voor de wereld. En daar hebben ze zo’n immense kracht in gevonden, zodat ze het verschil maakten voor miljoenen andere mensen.
En daar zijn we allemaal toe in staat. In spirituele kringen heeft het “ego” een slechte naam. We moeten het ego overwinnen, loslaten, ontstijgen. Onzin! De meeste mensen hebben geen last van een te groot ego, maar van een te klein ego. De meeste mensen onderschatten waar ze zelf toe in staat zijn. Het ego is wat een mens drijft. De drang om iets neer te zetten in de wereld, de wereld te veranderen, een steen te verleggen in een rivier op aarde. Zonder ego waren er geen kathedralen gebouwd, symfonieën gecomponeerd, meesterwerken geschreven, medicijnen uitgevonden. Allemaal producten van gedreven mensen die iets wilden nalaten in deze wereld, die het verschil wilden maken. Alleen… niet alleen voor zichzelf, maar ook als geschenk voor deze wereld. Elke grote leider had een groot ego, van Mandela, tot Jezus. Of was het bescheiden om te zeggen: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven.”… Maar wat wij van hen kunnen leren is dat ze hun ego koppelden aan een hogere levensmissie, die hun eigen belang oversteeg. Hun persoonlijke droom, werd een droom voor de wereld. En elke verandering begint met de legendarische woorden, I have a Dream…
We moeten daarom niet ons ego ontstijgen, maar ons egoïsme. We moeten kijken hoe dat dat waar wij van dromen, een droom voor de wereld kan zijn. Hoe ons talent de wereld tot een betere plek kan maken. Wat wij kunnen betekenen.
En daarom is de crisis het beste wat ons kon overkomen. De crisis, elke crisis, dwingt de mens om stil te staan bij zijn leven. Klopt het wel wat we aan het doen zijn? Is dit wel de goede weg? Zijn de prioriteiten die ik altijd stelde, nog wel dezelfde prioriteiten als waar ik nu mijn leven naar wil inrichten? In de crisis kunnen we onze werkelijke kracht vinden, de werkelijke reden waarom we hier zijn en wat we hier te doen hebben. Ons werkelijke talent ontdekken.
En het antwoord is eenvoudig. We zijn hier om de beste vorm van onszelf te worden en het beste van onszelf aan deze wereld te geven. Als we dat werkelijk allemaal zouden doen, van de timmerman tot de bankdirecteur, van de dokter tot de vuilnisman, dan zouden we werkelijk het Aards Paradijs kunnen creëren. Hier en nu. Martin Luther King zei het al tegen zijn kleinzoon: “Je leven begint pas als je je roeping gevonden hebt. En als je roeping is om straatveger te worden, zorg dan dat je de beste straatveger wordt die er ooit geleefd heeft. Zorg dan dat men na je dood naar de deur van je huis zal wijzen, met de woorden, daar woonde een straatveger zoals er nooit eerder een geleefd heeft!”
Laten we stoppen met het heil buiten onszelf zoeken, en in onszelf te ontdekken wat we te doen hebben, wat we kunnen betekenen, wat we kunnen geven. En laten we vooral leren geven. De focus te veranderen, van wat kunnen we ontvangen, naar wat kunnen we geven. Voor wie kunnen wij vandaag het verschil betekenen? Dat kan heel klein zijn, van een compliment, een glimlach tot een eenvoudige bemoediging. Maar het kan ook heel groots zijn, wie kunnen we geld lenen omdat we in zijn droom geloven? Kunnen we niet beter investeren in iemand die we kennen, dan in aandelen van bedrijven waar we niet eens van weten wat ze precies maken? Wie kunnen we met wie in contact brengen? We beschikken allemaal over een uniek netwerk. Die ene persoon die jij kent, kan de deur openen naar een beter leven, voor iemand anders. Hou jij je netwerk angstvallig voor jezelf, of wil je het delen? Jij hebt zoveel te geven; jouw netwerk, jouw kennis, jouw wijsheid, jouw geld, jouw liefde, jouw medeleven, jouw ervaring. Wie kan jij vandaag helpen?
En als we dat allemaal zouden doen, dan wordt het vanzelfsprekend dat jij opeens ook geholpen wordt. Dat ook voor jou opeens deuren opengaan, waarvan je niet eens wist dat ze er waren. Dat jij uit onverwachte hoek opeens een beslissend duwtje in de rug krijgt. Want de clou is, dat geven en ontvangen hetzelfde is. De clou is dat we allemaal één zijn, terwijl we in afgescheidenheid zijn gaan geloven. Maar wanneer we werkelijk in die eenheid gaan geloven, dat jij en ik hetzelfde zijn, en dat alles wat ik voor jou doe, ik tegelijkertijd ook voor mezelf doe, dan zijn we samen tot mirakelen en wonderen in staat. Dan kunnen we samen de wereld veranderen. Dat is het collectieve bewustzijn. Aktie. Tot handelen overgaan. Tot helpen. Tot geven. De waarheid is dat jij de crisis bent, en de oplossing ervoor. Dat jij 2012 bent, dat jij een coach bent, dat het geheim van the Secret niet is wat je kunt ontvangen, maar wat je kunt geven.
Daartoe ben ik met een heel ambitieus experiment begonnen. Het Wensenboek. Ik heb een website gemaakt, http://www.wensenboek.com waar jij je grote wens kunt formuleren. Dat wat jij graag wilt realiseren in je leven. Andere mensen kunnen daar op reageren, door jou te helpen. Door jou tips te geven, advies, inspiratie, je in contact te brengen met anderen. En jij kunt precies hetzelfde doen bij de anderen, vanuit jouw kennis. Want wat voor de ander een torenhoog probleem kan zijn, daar kan jij een heel eenvoudige oplossing voor hebben. Wanneer iedereen in het Wensenboek kijkt wat hij voor de ander kan betekenen, dan zul je versteld staan wat de anderen voor jou kunnen betekenen. Wanneer we ons netwerk, onze kracht, ons talent bundelen, dan zijn we tot wonderen instaat.
Het wordt tijd dat we wakker worden. Dat we de handschoen opnemen. Dat we tot Aktie komen. Dat we ontdekken dat een betere, andere wereld niet buiten onszelf gecreëerd wordt, maar door onszelf. En dat dit het enige moment is om daar ja tegen te zeggen.
Formuleer nu jouw wens op www.wensenboek.com en kijk wat je voor de ander kan betekenen, en wat hij voor jou zal betekenen! En creëer wonderen.
Succes!
Geert Kimpen verruilde in 2004 zijn carriere als theaterregisseur om zijn droom te gaan leven; schrijver worden. In 2006 verscheen zijn debuutroman De Kabbalist die inmiddels in 15 landen verkrijgbaar is en in Nederland 17 keer werd herdrukt. Ook zijn tweede roman De Geheime Newton is inmiddels al 4 keer herdrukt. Onlangs verscheen zijn derde boek “Stap voor Stap van wens naar werkelijkheid”.
Meer informatie www.geertkimpen.com