door: Astrid Maria Boshuisen, www.mijngelukmaakikzelfwel.nl.
De link tussen het vaste thema van deze column, geluk, en ongesteldheid is voor veel vrouwen geen positieve. Ongemak, kramp, futloosheid… Toch is er een manier om heel anders tegen de ritmes van je vrouwelijke lijf en leven aan te kijken. En daar kikkert een mens behoorlijk van op!
Ongesteld zijn wordt door veel vrouwen gezien als een last, en soms een zware ook. Niet alleen levert je lijf ongemak op, ook zit je vaak jezelf in de weg met ongeduld, frustratie en zelfs schuldgevoel omdat je niet de volle 100% kunt geven. Maar eeuwenoude spirituele inzichten met betrekking tot je menstruatie kunnen je voorzien van broodnodige motivatie en praktische handvatten om je beter en evenwichtiger te voelen. Om anders tegen ons vrouwelijke levensritme aan te gaan kijken, moet echter wel het taboe op dit onderwerp verdwijnen.
Taboe een zwaar woord? Ik betwijfel het. Onlangs schreef ik voor een maandblad een artikel, waarin het woord ‘ongesteld’ voorkwam. De vriendelijke vraag van de eindredactie was, om dat woord te mogen wijzigen in een eufemistisch woord dat in algemene zin wees op ‘bezwarende omstandigheden.’ Maar ook wij vrouwen zelf geven onze menstruatie in het dagelijks leven liever geen aandeel in onze werkelijkheid – tenzij het natuurlijk gaat om de noodzaak van het kopen van maandverband of tampons. We doen alsof er niets aan de hand is op dagen dat we ons moe voelen, opgeblazen, geneigd lekker te suffen op de bank in plaats van te gaan werken…. We laten ons, bijna met schaamte, opmerkingen aanleunen als ‘je moet zeker ongesteld worden’, in plaats van de spreker in gerechtvaardigde verontwaardiging van repliek te dienen. Die houding is illustratief voor hetgeen onze maatschappij ons heeft meegegeven omtrent het vrouwelijke. Dat voert veel verder dan het praktische, het raakt vooral ook psychologische en spirituele elementen.
Dat bepaal ik zelf wel!
In onze maatschappij zijn welkome verschuivingen gaande richting het vrouwelijk principe, maar het mannelijk principe overheerst nog altijd. Dat betekent dat eenzijdige, individuele actie overgewaardeerd wordt, en dat we ons vasthouden aan de mythe dat wij zelf altijd onze wereld bepalen: wat, wanneer, hoe en waar. Het vrouwelijk principe daarentegen is dat van het vermogen om invloeden in te nemen, de eigen kracht erbij te voegen, de verenigde krachten in rust te laten rijpen en dan resultaat te baren. Het zou vanzelf moeten spreken dat alleen deze twee verenigde krachten werkelijk leiden tot creatie, en dat het bij onevenwicht tussen deze twee principes uitdraait op het tegendeel van creatie: chaos, verwarring en, meer concreet, gevoelens van onbevredigdheid en gebrek aan balans.
Oude spirituele tradities
Er is een heel andere manier om de menstruatie te beschouwen. Deze wortelt in oude spirituele tradities waarbij niet alleen naar de hemel werd gekeken, maar ook naar moeder Aarde. De maandelijkse periode van rust en innemen maakt ons vrouwen niet tot een tweederangs versie van het mannelijke: een grillig element dat soms gewoon functioneert, maar soms ook langs de kant staat als een kapotte auto. Integendeel, dankzij ons vrouwelijk ritme zorgen we maandelijks voor een ‘logeerbed’ voor al het leven ter wereld. Een bedding waar letterlijk ieder mens dat je tegenkomt op deze aardbol ook daadwerkelijk in plaatsgenomen heeft. Denk daar eens aan als je ongesteld bent! Dankzij het feit dat vrouwen menstrueren, worden maandelijks de dekens van dat logeerbed opgeschud. De menstruatie is deel van ons onschatbare vrouwelijke geschenk aan de mensheid. Dat maakt het feit dat er maandelijks pijn en ongemak optreedt niet anders. In weerwil van de reclames van misleide maandverbandverkopers, wordt menstrueren niet zo snel een feest. Maar je zou wel kunnen proberen die periode meer in dit motiverende licht te gaan zien, en jezelf niet ongeduldig tot uiterlijke prestaties te dwingen, maar juist te waarderen om het wonder dat je vanuit je innerlijk tot stand kunt brengen omdat je vrouw bent. En dat geldt zowel lichamelijk als geestelijk. Door met je vrouwelijke ritmes te leren leven, krijg je meer toegang tot je vermogens om te creëren, bij te dragen, gelukkig en in balans te zijn.
Rust doet creëren
Ritmes komen voort uit de natuur. Er is dag en nacht, winter en zomer, zon en regen. Voor alles is er een tijd en plaats. Hoe zou de aarde ’s zomers zo’n overdaad aan creaties kunnen voortbrengen, zo’n prachtige hoeveelheid en variatie in planten en dieren, zonder in de winter in rust te zijn gegaan? Zo kun je ook je eigen vrouwelijke lichaam bekijken. Niet voor niets wordt moeder Aarde vanuit spirituele tradities met name verbonden aan het vrouwelijke. Het geheim van het benutten van je innerlijke krachten, zodat je per saldo – we blijven per slot van rekening westerlingen en dus willen we wat – evenveel uit je leven haalt als je niet-menstruerende medemens, zit in het hervinden van je eigen natuurlijke ritme. Begin eens mee te leven met je menstruatie, in plaats van er tegenin. Kun je vrij nemen en een dag op de bank hangen als je je daartoe geneigd voelt, doe dat dan. Kan dat niet, bereid dan die periode voor door bijvoorbeeld geschikte klussen op je werk op te sparen. Je bent niet in een periode van creatie, dus is het beter om de administratie of het archief bij te werken dan om een groots creatief project van de grond te tillen. Rond je menstruatie is het ook waarschijnlijker dat je lichamelijk zware klussen niet ziet zitten. Luister naar je lichaam en geest, en plan die klussen voor ervoor, of ruim erna. Je zult versteld staan over het resultaat dat je boekt ondanks dat ogenschijnlijke uitstel.
Het geheim
Want dat is deel twee van het geheim. Neem de rust en geef het vertrouwen aan je natuurlijke ritme en er gebeurt iets dat voor ons, vaak zo daadgerichte planners, een klein wonder kan lijken. De energie die je op zeker moment mist, gaat niet verloren. Die komt dubbel en dwars terug als je lichaam zich, na haar verdiende rust, weer in een actieve modus brengt!
Astrid Maria Boshuisen schreef ‘Mijn geluk maak ik zelf wel, psychosurvivalgids voor vrouwen’ (uitgeverij Het Spectrum). Meer over geluk, succes en zelfontplooing, vind je op www.mijngelukmaakikzelfwel.nl