Column: Hoe vrij ben jij?

door Prema Devi, monnik op hakken www.premadevi.com.
“Ik voel me nu vrijer dan voordat ik opgesloten zat,” zijn de woorden van een gedetineerde die innerlijke stilte heeft ervaren. De uitspraak komt angstvallig dichtbij de werkelijkheid want hoe vrij ben je eigenlijk? Ons leven wordt geregeerd door ‘moeten, zouden moeten, zouden niet moeten, wat als, wat zullen zij wel niet denken’ etc. En je mag gelukkig zijn en rijk, maar niet tè; je mag doen wat je wilt, zolang het maar binnen de grens valt van wat de maatschappij normaal vindt. Onze gedachten beïnvloeden grotendeels ons leven. Ze komen voort uit overtuigingen die gevormd zijn toen we jong waren en zijn zo eigen geworden dat je denkt ‘zo ben ik nu eenmaal’.
Overtuigingen vernauwen je visie
Concepten en overtuigingen zorgen ervoor dat je door een filter naar de wereld kijkt; hierdoor zie je niet de realiteit zoals ze is, maar zoals jij haar ziet. Je zit dus ‘gevangen’ in je filter. Als gevolg hiervan zijn er veel veroordelende gedachten in je hoofd naar jezelf en naar anderen over alles wat niet overeenkomt met jouw filter.

De Mind-Matrix
Je bent niet de mind, je gebruíkt de mind. Door onze identificatie met gedachten is de mind echter in control en zorgt ervoor dat je soms bijna in hypnotische toestand luistert naar gedachten. Herken je dat je de ene dag allemaal positieve gedachten hebt over bijvoorbeeld een nieuwe baan of functie en de volgende dag dat het jou echt niet gaat lukken? Dit is de Matrix van de mind waar je in zit, het zorgt voor onrust, twijfel en stress.

Wat werkt niet
De mind slingert je dus geregeld heen en weer tussen goed/niet goed, wat wel/wat niet, etc. De optie die het meest overeenkomt met jouw diepliggende overtuiging zal uiteindelijk in de meeste gevallen winnen.

Deze is namelijk gebaseerd op jouw ultieme waarheid van het leven en voelt dus goed of veilig. Het vervangen van beperkende of negatieve gedachten met positieve gedachten heeft dus maar kortdurend succes. De overtuiging die dieper ligt weegt veel zwaarder. Wanneer je je gedachten gaat analyseren (‘is het echt waar dat…?’), blijft de mind en dus de dualiteit in het spel. Het is niet verkeerd, er is alleen een kortere weg.

Wat werkt wel
Er is een veld, achter de chaos van de mind. Hier bevindt zich de ultieme waarnemer van alles wat er is. Wanneer je ontspant ervaar je dit veld van innerlijke stilte, vrede en non-dualiteit. Dit is wie je bent. Dit is wat authenticiteit is, puur zijn, los van de steeds veranderende mind. Je bent niet je mind, je bent een spiritueel wezen, een ‘being’.

Denk eens aan een gelukzalig moment in je leven, een moment die zo mooi was dat tijd en ruimte niet meer leek te bestaan. Je was hier uit de Matrix van de Mind en compleet in het moment. Dat je er vervolgens weer uitvalt heeft te maken met onze verslaving aan nadenken, onze enorme focus op de linker hersenhelft.

Hoe kom ik daar terug?
Je bent er al. Het is wie je bent. Door onwetendheid heb je je geïdentificeerd met dat wat je niet bent, maar gebruikt, de mind. Om de identificatie los te maken is het nodig aandacht te geven aan wat echt is. De aangenomen overtuigingen verdwijnen langzaam aan als ze niet meer gevoed worden (door nadenken).

–  in plaats van nadenken, neem je gedachten waar zonder oordeel

–  wacht met reageren als je een emotionele reactie heb

–  gebruik een effectieve meditatie techniek om direct in verbinding te komen met jouw veld van innerlijke stilte

–  wees vriendelijk voor jezelf, het loskomen van de mind gaat niet via duwen, trekken, stoppen of veroordelen

Prema Devi is een monnik op hakken, een professional op het gebied van bewustzijn die mensen een breder perspectief geeft over zichzelf en hun (werk) leven. Ze is coach, is meditatieleraar en geeft seminars in binnen- en buitenland. Elke week publiceert zij de veel gelezen ‘Conscious Notes.’ Meer info: www.premadevi.com.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.