Steeds meer vrouwen raken opgebrand. Veel vaker dan mannen. Het aantal vrouwen met burn-out klachten stijgt elk jaar. Het is een ‘diagnose’ waar veel over geschreven wordt. Sommigen verwarren het met overspannenheid. Maar dat is slechts een voorloper. Eenmaal volledig opgebrand? Dan kan je niet anders dan helemaal opnieuw beginnen. En je leven anders inrichten. Hoe kun je burn-out voorkomen? En wat kun je doen om te herstellen als je eenmaal ziek bent? Ik vraag het aan Marijke Scheenloop van de Coachtrain.
Burn-out voorkomen? Op tijd aan de bel trekken
Marijke begeleidt mensen met burn-out. Zij legt uit wat er met je lijf en denken gebeurt tijdens een burn-out. Ze brengt samen met jou je leven in kaart en helpt je keuzes te maken. Wat is er nodig om echt voor jezelf te kiezen? Zo kan je stap voor stap naar herstel. Maar zij helpt natuurlijk veel liever om te voorkomen dat het zover komt. Marijke: “Het is echt belangrijk aan de bel te trekken zodra je voelt dat je tegen je limiet aanloopt. Niet doorgaan tot het echt niet meer kan. Want de weg terug is dan alleen maar zwaarder. Praat erover op je werk. Kaart het aan bij je baas. En zoek begeleiding.
Veel vrouwen vinden dat moeilijk. Ze willen niet zeuren en gaan vaak te lang door. Zelfs als dat eigenlijk niet meer gaat. Vrouwen hebben, nog steeds meer dan mannen, vaak dubbele taken. Zij zijn meer betrokken bij hoe het thuis allemaal reilt en zeilt. Wij leren ze doelbewust keuzes te maken en daarover op een zelfbewuste manier te communiceren. Zowel thuis als op het werk.”
Meer grip op je leven door betere communicatie
Hoe kun je vrouwen helpen om beter om te gaan met hun energie? Marijke: ”Het is bekend dat te veel stress schadelijk is voor je gezondheid. Het sloopt je en het maakt je moe. Tot je opbrandt. Als je het gevoel hebt geen invloed te hebben op je keuzes in bepaalde situaties, verhoogt dat je stressniveau. Wij begeleiden mensen dus eerst in het ‘bewust worden’ van de ontstane situatie. Vervolgens inventariseren we met hen de persoonlijke keuzemogelijkheden. Dat koppelen we aan waar zij zelf voor willen gaan in hun leven. Het is daarna belangrijk, dat zij zich hierover leren uitspreken. Zowel thuis als op het werk. Zelfbewust communiceren noemen we dat. Zodra je dat onder de knie hebt, kom je in je kracht. In afstemming met jezelf en je omgeving.”
LEES OOK: Stressmanagement-vat-op-je-werk-en-leven-in-5-stappen
EN Overbelast-slaapproblemen-de-oplossing-voor-te-drukke-moeders
Inzicht en jezelf meenemen naar je werk
Kun je alle stress voorkomen door beter te leren communiceren? Marijke: “Om echt verandering te realiseren in je leven, is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Wie wil jij graag zijn? Waar wil je graag voor gaan? Alleen of samen met anderen. Welke kwaliteiten en vaardigheden van jezelf kun je hierbij inzetten en welke wil je nog ontwikkelen? Dat zijn soms lastige vragen. Door deze vragen stap voor stap te onderzoeken en te beantwoorden krijgen vrouwen steeds meer regie over hun eigen veranderingsproces.
Het geeft richting en maakt je leven overzichtelijk. En het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld ook de ‘procesbegeleider’ die je thuis bent, mee kunt nemen naar je werk. Dat kan van grote waarde zijn in de organisatie. Denk aan het proces van constante verandering. Bedrijven en instellingen moeten steeds flexibeler zijn om zich aan te passen aan de veranderende wereld om zich heen. Veel moeders kunnen daar een mooie bijdrage aan leveren. Thuis zijn ze immers niet anders gewend dan te improviseren, enthousiasmeren en sturing te geven aan een constant veranderende stroom. Vrouwen kunnen vaak veel meer dan ze denken.”
Marijke Scheenloop en haar collega Andrew van der Veen geven trainingen en opleidingen om mensen te helpen dichter bij hun eigen missie te komen. Ze coachen en geven handvatten om meer grip te krijgen op je eigen situatie en functioneren.