door: Prema Devi Ishaya, www.brightpathconsultancy.com.
Afgelopen zomer was ik met iemand in gesprek over het boek dat ik aan het schrijven ben over geld-conditioneringen. Hij vertelde mij spontaan een verhaal over zijn vakantie met zijn zoon: Toen ze daar langs het strand reden, zagen ze een bord met ‘verhuur waterscooters’. Hij voelde zijn enthousiasme, want hij had dit altijd al een keer willen doen, zijn zoon ook. Gelijk met het enthousiasme kwam de stem in het hoofd: ‘veel te duur, deze vakantie kost al zo veel, doe maar een andere keer.’ Er ontstond een innerlijk conflict met argumenten over het waarom wel en waarom niet doen.
Voor velen is dit ‘innerlijke gesprek over geld’ zeer herkenbaar. Geld heeft een belangrijke plek in ons leven ingenomen en dus ook in onze geest. Wel of niet je geld ergens aan uitgeven, zorgen over voldoende geld, twijfel of je een goede financiële beslissing neemt, etc. De stem in ons hoofd voorziet ons graag van commentaar voor, tijdens of na onze acties.
Dit commentaar komt voort uit alles wat jij geleerd hebt over geld, wat jij als voorbeeld te zien hebt gekregen en wat je ervaren hebt tot nu toe. Al deze informatie wordt opgeslagen in, wat ik ook wel het ‘gelddocument’ noem. Als jij een beslissing moet nemen op het gebied van geld, dan komt de informatie voor deze beslissing uit jouw gelddocument.
Omdat deze stem zo eigen voelt, luisteren we ernaar. Het voelt vertrouwd omdat de informatie uit ons gelddocument onze éigen aangenomen waarheden zijn. Het is alleen niet de werkelijke waarheid, het is slechts aangenomen als waarheid toen we nog klein waren, met het bewustzijn wat we op dat moment hadden.
Wat nu zo vervelend is, is dat deze overtuigingen in stand blijven, omdat je naar ze luistert en ernaar blijft handelen, vaak zelfs onbewust. Dit zorgt ervoor dat jouw relatie met geld hetzelfde blijft, of je nu iemand bent die niet durft uit te geven en zich zorgen maakt, of juist iemand die makkelijk geld uitgeeft (dat wil namelijk niet zeggen dat jouw relatie met geld in balans is, het kan zijn dat je de werkelijkheid negeert).
Als je jezelf bevrijdt van de overtuigingen over geld, ontstaat er balans in jouw relatie met geld, de onbewust geconditioneerde handelingen stoppen en je hebt geen last meer van een innerlijk conflict.
Geld is een bindende factor geworden in het wel of niet iets ervaren. Dit is zonde en doet tekort aan je eigen grootheid en kracht. Als jouw beperkingen (lees: overtuigingen) wegvallen, heb je de vrije keuze om te ervaren wat je wilt ervaren, zonder commentaar vanuit je hoofd.
Als je echt iets wilt hebben, doen, ervaren, stel jezelf dan de vraag: ‘Hoe kan ik het mij veroorloven?‘ Dit opent jouw creatieve kracht.
De man die op vakantie de waterscooters wilde huren, vertelde mij dat hij het toch heeft gedaan (thank God 🙂. Hij wist niet eens hoeveel hij al precies had uitgegeven en hij had vooraf ook geen omlijnd budget gemaakt voor de vakantie, dus wie zegt dat het teveel zou zijn?
Laat geld niet de reden zijn iets niet te doen wat je wel graag wilt doen.
© Prema Devi
De Ishayas’ Ascension technieken zorgen ervoor dat beperkende overtuigingen op èlk gebied van je leven, verdwijnen.