Alternatieve gezondheidszorg, hoe regel je dit?
Er zijn weinig termen binnen de zorg die net zo breed zijn als de term ‘alternatieve geneeswijzen’. Hieronder valt namelijk elk type geneeswijze dat niet valt onder de reguliere geneeskunde. Kortom, alternatieve geneeswijzen lopen uit van orthomoleculaire geneeskunde tot Ayurveda. Er is niet van iedere geneeswijze wetenschappelijk bewezen of deze daadwerkelijk zijn werk doet en daarom is het goed om te weten waar een alternatieve geneeswijze aan moet voldoen om vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen. Aan de andere kant is de verzekering er ook voor haar klanten. Dat betekent dat als de vraag naar alternatieve zorg stijgt van de consument, de verzekeringen daarin meegaan. Je kunt dus bij steeds meer verzekeraars jouw alternatieve zorg verzekeren.
Is je zorgverlener erkend?
Om vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering te krijgen voor alternatieve geneeswijzen moet de zorgverlener aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging. Of een beroepsvereniging erkend is bepaalt je zorgverzekeraar. Iedere zorgverzekeraar heeft een lijst van erkende beroepsverenigingen op de website staan. Kijk dus voordat je overstapt naar een andere verzekeraar of deze de beroepsvereniging die jij nodig hebt erkent.
Hoe vergoeden verzekeraars aanvullende zorg?
De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen is beperkt. Je kunt niet zoals bij de reguliere geneeswijzen grenzeloos verzekerd zijn. Dit houdt in dat iedere verzekeraar niet alleen een maximale vergoeding per kalenderjaar hanteert, maar ook per dag. Daarom is het verstandig om van te voren een berekening te maken van wat je denkt te gaan uitgeven. De maximale vergoeding is per zorgverzekeraar verschillend, deze lopen uiteen van € 250,- tot € 1000,- per jaar. Hoeveel een zorgverzekeraar vergoedt kun je vinden door je zorgverzekering te vergelijken. Wil je je zorgverzekering vergelijken? Dan is het handig om eens op poliswijzer.nl te kijken!
Alternatieve geneeswijzen zelf betalen of toch laten vergoeden?
Wanneer je gebruik maakt van alternatieve geneeswijzen kun je hier vergoeding voor krijgen. De vergoeding komt vanuit een aanvullend pakket dat je hebt gekozen. Doordat je een aanvullend pakket hebt gekozen betaal je automatisch meer premie. De hoeveelheid premie die je meer betaald is afhankelijk van het pakket dat je kiest. De prijs kan per verzekeraar ook verschillen. Soms kan het dus voordeliger zijn om aanvullende zorg zelf te betalen dan dat je het vanuit je aanvullende verzekering laat vergoeden aangezien de aanvullende premie die je jaarlijks betaald hoger is dan de vergoeding die je krijgt.
Reken goed uit wat voordeliger is
Wanneer je voordeliger uit bent is per situatie verschillend, daarom raden we je aan om zelf van te voren te berekenen wat je ongeveer denkt te gaan uitgeven aan aanvullende zorg. Bekijk vervolgens of het voordeliger is om je hiervoor aanvullend te laten verzekeren. Over het algemeen kun je aanvullende zorg beter zelf betalen wanneer je er weinig gebruik van maakt. Zodra je er meer gebruik van gaat maken kun je er voordeligere pakketten voor kiezen waardoor het wel rendabel wordt om je aanvullende zorg te laten vergoeden. Dit kun je per jaar bekijken.