Welke geldzaken moet je regelen als je gaat samenwonen?

Welke geldzaken als je gaat samenwonen

Wanneer je een tijdje samen bent met je partner komt er ongetwijfeld het moment dat jullie besluiten om te gaan samenwonen. Naar het samenwonen toeleven is een leuke periode. Misschien trekt de een bij de ander in of gaan jullie juist samen naar een nieuw huis kijken. In dat geval kunnen jullie samen mooie spullen uitzoeken en zorgen dat het helemaal een thuis van jullie samen wordt. Een van de minder leuke dingen aan samenwonen is het regelen van de financiële zaken. Welke geldzaken moet je regelen als je gaat samenwonen? Wie betaalt wat? En kijken jullie hetzelfde tegen geldzaken aan? Lees dit artikel om erachter te komen hoe je ook het financiële aspect van samenwonen leuk kunt maken.

Welke geldzaken? Vergelijk jullie situaties

Voordat jullie dingen gaan aanschaffen of regelen is het aan te raden om eens te kijken hoe jullie er financieel voorstaan. Het zou namelijk erg toevallig zijn wanneer jullie bankzaken er hetzelfde uit zouden zien. Hebben jullie gestudeerd? Dan is het handig om eens te kijken hoeveel studieschuld jullie hebben. Dit kan bijvoorbeeld een rol spelen wanneer jullie een huis willen kopen. Ook inkomen en spaargeld zijn dingen waar je het beste open over kunt zijn naar elkaar. Wanneer er veel verschil in zit is het wel zo eerlijk om sommige dingen in perspectief te plaatsen. Zoals bijvoorbeeld het betalen van de huur of het aanschaffen van meubels.

Gezamenlijke rekening als je gaat samenwonen

Om meningsverschillen over geld te vermijden kiezen veel stellen voor een gezamenlijke rekening. Deze rekening, die ook wel een ‘en-of-rekening’ wordt genoemd, staat op jullie beide namen. Vaak wordt een gezamenlijke rekening gebruikt voor de vaste lasten, de boodschappen en bijvoorbeeld onderhoud aan het huis. Het handige aan een gezamenlijke rekening is dat je ook nog allebei je eigen rekening hebt voor je privé-uitgaven. Geen ruzies dus over het kopen van kleding of games! Wanneer jullie een gezamenlijke rekening hebben kun je ook eenvoudig samen een mastercard op jullie beide namen aanvragen. Een mastercard kan handig zijn voor grotere uitgaven, zoals bijvoorbeeld een vakantie. Daarnaast zijn betalingen met een mastercard goed verzekerd tegen fraude of diefstal.


LEES OOK: Vrouw en geld: duik in je financiën
EN Geld besparen door te delen: over deeleconomie en sociale wijken


Maak goede afspraken

Het is belangrijk om goede afspraken te maken, vooral over de grote uitgaven. Het klinkt misschien overdreven, maar sommige mensen zetten hun afspraken zelfs op papier. Zo kan het nooit misgaan bij een eventuele break-up. Om het helemaal officieel aan te pakken zouden jullie kunnen kiezen voor een samenlevingscontract. In dit contract kun je belangrijke zaken vastleggen over bijvoorbeeld de hypotheek of jullie pensioen. Ook kun je erin vastleggen van wie bepaalde meubels zijn of van wie de auto is, mocht de relatie stranden.

Sparen, sparen, sparen

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om, wanneer jullie eenmaal samenwonen, te gaan sparen: zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Mocht de wasmachine het begeven dan is het wel zo prettig wanneer je gelijk een nieuwe kunt aanschaffen. Je kunt samen een bedrag afspreken wat je minimaal per maand opzij wil leggen. Daarnaast is een manier van sparen natuurlijk besparen: kijk van tijd tot tijd eens of je op sommige uitgaven kunt korten. Wanneer je je uitgavenpatroon bijhoudt kun je makkelijk zien of je bijvoorbeeld kunt besparen op je boodschappen of je vaste lasten. Bekijk deze uitgaven vooral bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld bij de komst van een baby.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.