Een ongeluk zit in een klein hoekje en een klein ongelukje kan een wereld aan problemen opleveren. Stel bijvoorbeeld dat je in je auto rijdt en opeens steekt iemand de weg over. Deze persoon keek niet goed uit, maar jij blijkt ook te hard te hebben gereden. Wie is hier schuldig? Dit kan een langslepende kwestie worden en het is daarom van groot belang dat je zo snel mogelijk rechtshulp gaat zoeken. Als je hier geen ervaring mee hebt, kan het soms lastig zijn om uit te vogelen waar je precies moet zijn om de juiste mensen in de arm te nemen. Ook kan de schrik je om het hart slaan wanneer je ziet wat sommige juristen aan uurlonen vragen. Vandaar dat wij je graag laten zien hoe je aan goede rechtshulp kunt komen zonder dat je daar een vermogen voor hoeft te betalen.
De rechtsbijstandsverzekering
Wist je dat je je voor rechtshulp kan verzekeren? Dit is een doorlopende verzekering waarmee je altijd een beroep kan doen op een jurist. Je kan naar de site van je verzekeringsmaatschappij gaan en daar door de voorwaarden bladeren. Heb je deze goed gelezen, dan kan je je verzekering gelijk afsluiten. Kijk even goed binnen welk gebied jij graag hulp zou willen ontvangen. Er zijn meerdere opties waaruit je kan kiezen. En deze verzekering is niet voor iedereen nodig.
Verkeersongelukken en je autoverzekering
In het geval van een verkeersongeluk, is het dus goed dat je een verzekering voor Verkeer en Voertuigen hebt afgesloten. Die zit vaak al bij je autoverzekering inbegrepen bij het kopje aansprakelijkheid. Bekijk de voorwaarden dus goed, zodat je niet dubbel betaalt. Ben je goed verzekerd? Dan kan je een belletje plegen naar je verzekeraar, die zal kijken welke jurist jou het beste op weg kan helpen. Dit alles wordt gedekt door je verzekering waardoor jij niet bang hoeft te zijn dat je aan het eind van de rit een torenhoge factuur op je deurmat vindt.
LET OP: Vaak is het ook zo dat bij een aanrijding de twee verzekeringsmaatschappijen uitvechten wie op moet draaien voor de kosten. Je hoeft dan niet zelf ook nog juridische hulp in te schakelen. Check altijd goed wat jouw verzekeraar voor je doet in zo’n geval. Vaak lopen ze harder voor je als de schuld bij jou ligt, omdat zij dan moeten uitbetalen. Ben jij juist zeker niet schuldig? Dan kan je ook gratis rechtshulp krijgen bij organisaties als DAS rechtsbijstand. De kosten voor de advocaat of jurist worden dan verhaald op de schuldige partij.
Rechtshulp on demand
Niet iedereen ziet het nut van een rechtsbijstandsverzekering in en er zijn ook mensen die hier inderdaad niet veel baat bij hebben omdat zij nooit in juridische conflicten terechtkomen. Onderschat echter niet hoe snel je juridisch conflict kunt krijgen. Betekent dit dat je je dus altijd maar moet verzekeren? Nee. Je kan namelijk ook gebruikmaken van rechtshulp on demand. Dit is een eenmalige service voor een vast bedrag waarmee je advies en rechtshulp kan krijgen. Zo heb je toch een goede jurist tot je beschikking en kan je heel gericht aan een oplossing voor jouw probleem werken.
Hoe vraag je rechtshulp on demand aan?
Wanneer je graag gebruik wil maken van rechtshulp ‘on demand’, kan je bijvoorbeeld naar de site van Univé gaan. Hier kan je een vragenlijst vinden waarmee je binnen twee minuten kan zien welke jurist jij nodig hebt. Vervolgens krijg je te zien tegen welk bedrag je de jurist kan inschakelen. Ga je akkoord met deze offerte, dan kan je gelijk beginnen met de samenwerking. Op die manier kan je hopelijk snel gaan werken aan de oplossing van jouw probleem.
LEES OOK: Bespaartips voor gezinnen: besparen hoeft niet moeilijk te zijn
EN Vakantie met je gezin? Checklist voor een goede voorbereiding
Ben je ondernemer? Dek je goed in!
Als ondernemer is het belangrijk om alle risico’s goed in te schatten. Hoe groot is de kans dat jij anderen schade berokkent? De meeste aansprakelijkheid kan je al ondervangen door hele duidelijke algemene voorwaarden op te stellen. Voordat je met een klant in zee gaat is dan heel duidelijk voor welke schade jij wel of niet verantwoordelijk bent als er iets gebeurt. En als je nalatigheid en opzet uitsluit (dat kan niet anders) kan je bij normaal gedrag al een heel eind komen. Zodra je personeel in dienst neemt loop je alweer iets meer risico, omdat je dat niet meer zelf in de hand hebt. Laat je goed adviseren wat voor jouw persoonlijke en zakelijke situatie belangrijk is om wel of niet te verzekeren.
Maken je kinderen of je hond iets kapot van een ander? Dan geldt WA verzekering!
Maken je kinderen iets kapot in een winkel? Of schieten ze een voetbal door de ruit bij de buren? Of bijt je hond een andere hond en zijn er kosten voor de dierenarts? Deze vormen van schade worden gedekt door de WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid). Niet te verwarren met de verplichte WAm verzekering voor motorvoertuigen als een brommer, motor of auto. De WA verzekering is er speciaal voor schade aan andere mensen buiten het verkeer. Deze verzekering is niet duur en een grote aanrader voor elke ouder! Het voorkomt gesteggel over kosten en vergoedingen en kan je helpen om uit een eventueel juridische strijd te blijven.
Foto door EKATERINA BOLOVTSOVA via Pexels.com.