Je bent bezig met solliciteren en het ene na het andere gesprek loopt. Je bent open geweest en je hebt verteld dat je bij meerdere bedrijven een sollicitatie hebt lopen. Er zijn 2 gesprekken die verlopen uitstekend. Alleen de afwikkeling ervan loopt niet synchroon. Het zijn beide leuke functies, anders had je er waarschijnlijk niet op gesolliciteerd. Maar je wilt niet meteen bij de een een contract ondertekenen, omdat je anders misschien de ander dan al uitsluit. Bij bedrijf A is het rond. Zij hebben laten weten dat je ze graag willen hebben. Je bent al op het arbeidsvoorwaardengesprek geweest en dat verliep naar wens. Het contract is klaar en je hoeft alleen nog te tekenen. Wat doe je want bij de andere functie heb je nog een tweede gesprek te gaan en dan is het nog maar de vraag of ze je willen hebben. Als je 2 of meer sollicitaties hebt lopen pak je dat zo aan:
2 of meer sollicitaties? Tijd rekken en vragen stellen
2 of meer sollicitaties? Dit is mijn advies. Blijf positief naar het bedrijf toe, dat je een contract voorlegt. Hoogstwaarschijnlijk sturen zij je een contract, dat je alleen nog dient te ondertekenen en te retourneren. Als je dus nog niet zeker bent of je deze baan wilt accepteren, omdat je de andere functie nog wilt afwachten, rek dan tijd. Bel dus niet na om te vragen waar het contract blijft. Als ze het toesturen, lees het contract dan goed door. Bel ze op en stel nog vragen, die bij je opkomen en die je nog niet hebt gesteld. Maak tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek de afspraak om 1 maand later te komen werken. Dit geeft je hopelijk voldoende tijd om de andere functie goed te beoordelen en om de ontwikkeling ervan af te wachten.
——————————————————–
LEES OOK: 3 tips voordat je gaat solliciteren
EN 10 stappen om dichter bij je droombaan te komen
——————————————————–
Strategische fase
Het klinkt misschien voor je gevoel niet integer, maar strategisch inzetten hoort nu eenmaal bij het spel. En het klopt dat sommige werkgevers hier niet van gediend zijn. Maar vooralsnog is het nu niet het moment om je op te stellen als ‘people pleaser’. Dit doe je pas als je er eenmaal werkt. Elke manager op niveau begrijpt dat je in deze fase strategisch bent. Het hoort bij de onderhandelingsfase en als je beter kunt krijgen dan doe je dat. Je zult het slim moeten spelen en daarbij volg je de regels van het spel. Uiting van emoties of gevoelens hebben geen plaats in dit spel. In principe spelen die zich intern bij je af en vormen zij een belangrijke factor bij je beslissing.
In principe zijn werkgevers geïnteresseerd in je kwaliteiten en bij een aanbod verwachten zij dat je de functie naar behoren kunt vervullen. Voor jezelf spelen er naast een geschikte functie uiteraard andere factoren zoals werksfeer, het bedrijf, collega’s en natuurlijk het salaris een belangrijke rol.
Houd je emoties voor jezelf
Mijn advies voor vrouwen, die gevoelig zijn voor openheid en integriteit: ‘Blijf jezelf maar houd je emoties voor jezelf’. Bij een sollicitatiegesprek gaat het naast je persoonlijkheid om je kwaliteiten en vaardigheden, die bepalend zijn voor aanname. Het gaat niet om een gezellig praatje. Het blijft een verkoopverhaal tot het moment dat je er daadwerkelijk gaat werken, want dan ben je immers ‘gekocht’. Dit betekent niet dat je hoeft te liegen. Maar je hoeft ook niet de waarheid te vertellen. Geen open boek spelen, hoeft bovendien niet in te gaan tegen je integriteit.
Er is niemand die voor je zorgt in dit spel. Dit zul je zelf moeten doen. En als dat betekent jezelf eerst goed verkopen bij meerdere bedrijven, dan zit je hoogst waarschijnlijk in de luxe positie om ergens nee te verkopen. Laat je niet verleiden door het te doen voor de ander. Luister naar je eigen behoeftes en wensen. En laat je niet intimideren door een deadline of iets dergelijks. Als je ze heel graag willen hebben, dan wachten ze nog wel 2 weken langer op je.
Dit artikel is oorspronkelijk in 2008 geschreven door Peggy Saman, carrièrecoach. En in 2020 herschreven door onze redactie.
Stel dat het tweede gesprek goed verloopt en je toch liever bij dat bedrijf gaat werken. Hoe vertel je dat andere bedrijf dan dat je toch het contract niet tekent zonder daarbij je ‘gezicht te verliezen’?
Goede vraag! Het is een lastig moment, maar je zult er goed over nagedacht hebben waarom je toch voor het andere bedrijf kiest. Leg dat eerlijk uit. Zeg dat het je spijt, maar dat je een andere keuze hebt gemaakt. Je verliest je gezicht niet als je kiest voor jezelf. En als je jouw overwegingen eerlijk vertelt, kunnen zij het je nooit kwalijk nemen. Toch?
“Mijn advies is, (!) vooral voor vrouwen (!), die gevoelig zijn voor openheid en integriteit: ‘Blijf jezelf maar houd je emoties voor jezelf’.”
Aangezien het 2020 is kunnen jullie het “vooral voor vrouwen” gedeelte misschien beter weglaten.
Dank je wel voor je reactie. Ik heb de zin aangepast. Dit is hoe ik het las: vooral voor vrouwen, die gevoelig zijn voor… Deze site is voor vrouwen, dus zo klopt het beter he?