door: Daphne Wessel
Vleeseters en vegetariërs hebben geen excuus om vanwege de smaak nog dierlijke producten te blijven eten. Vrijwel elk dierlijk gerecht is op een plantaardige manier na te maken, oftewel te veganiseren. Je kunt dus heel goed de smaak van vlees, vis en kaas beleven, zonder dat daar dieren voor geëxploiteerd zijn. Veganiseren kun je leren.
Veganiseren kun je leren
Dankzij (web)winkels als devegetarischeslager en veggiedeli.nl kun je ook prima thuis je dierloze Double McChicken, broodje döner of zalmsalade maken. Beide winkels verkopen plantaardig vlees en vis, bij Veggiedeli kun je naast vlees en vis ook plantaardige kaas bestellen. Ook met producten van de natuurvoedingswinkel of de toko kun je de smaak van dierlijke producten nabootsen. Hier volgt een beknopt overzichtje van producten die je kunt gebruiken voor het veganiseren.
Vis
Zeewier geeft een vissmaak aan gerechten, je kunt bijvoorbeeld norivellen in stukjes knippen om salades of burgers mee op smaak te brengen. Gedroogde dulse is ook lekker, om bijvoorbeeld mee te koken in de soep.
Gerookte tempeh heeft qua smaak wat weg van makreel. Je kunt het koud eten door het in salades te verwerken of op brood te doen, maar het is ook heel geschikt om te bakken.
Vlees vervangers
De smaak van vlees creëer je door seitan, tempeh, tofu(gehakt), lupine of sojabrokken te combineren met kruidenmixen, zoals shoarmakruiden, piri-pirikruiden, of gyroskruiden.
Andere handige ingrediënten voor een vleessmaakbeleving zijn gerookte paprikapoeder, rookzout en gerookte knoflook.
Kaas vervangen
Kaas kun je vervangen door sojakaas van Sheese, Cheezly, Tofutti of Yakso, te koop bij de natuurvoedingswinkel.
Raw vegans gebruiken cashewnoten om kaas te vervangen. Met cashewnoten kun je alle kanten op, je kunt ze gebruiken voor zoete en hartige gerechten en je kan er room, creamcheese en harde kaas van maken.
Edelgistvlokken zijn een prima vervanger voor strooikaas, rechtstreeks uit de bus over de pasta. Je kunt ook parmezaanse kaas namaken, door gistvlokken te vermengen met fijngehakte nootjes (bv walnoten) en zeezout. Daarnaast kun je de vlokken gebruiken voor een kaassaus.
Blokjes tofu gemarineerd in olie, (appel)azijn, knoflook en mediterrane kruiden, zijn een goed alternatief voor feta.
Ben je een echte kaasverslaafde, dan is The Ultimate Uncheese Cookbook waarschijnlijk wel wat voor jou.
Zuivel van plantaardige afkomst
Zuivel is makkelijk te vervangen door sojamelk, havermelk (oatly), rijstmelk of amandelmelk. Er bestaat ook plantaardige koffiemelk en slagroom. Er zijn de laatste jaren veel varianten en mogelijkheden bijgekomen.
Probeer ook eens het ijs van dokter Grünschnabel. Zalig!
Ei nabootsen
Een overzicht van vele soorten eivervangers kun je vinden op de site van de vereniging voor veganisme.
De leukste eivervanger vind ik kala namak, een soort zout wat heel sterk naar ei smaakt. Je kunt dit kopen bij surinaamse toko’s. Bak wat verkruimelde tofu met kala namak en je hebt een “roerei”.
Goede tip van dat kala namak. Vandaag meteen gekocht en ‘roerei’ mee gemaakt. Tofusmaak weg en eismaak in de plaats. Echt een bijzonder zoutsoort. Bedankt voor de tip. 🙂