door: Yvonne de Bruin
In ons boek Opgeruimd leven in je huis hebben we het er over dat opruimen bijna ongemerkt kan gaan als het bij je leven gaat horen. Sinds die tijd heb ik veel vragen gehad over hoe je dat nou precies doet. Emotionele lijm loslaten en je wens vinden is één ding, maar nu de praktijk. Het helpt enorm als je je opruimstijl kent, maar hoe zorg je nou dat je ook echt aan de slag gaat? Die praktische vragen beantwoord ik met Sloworganizing. Sloworganizing geeft je vier eenvoudige principes waarmee je helemaal zelf in je eigen tempo je huis, je werk en je leven kunt organiseren.
Sloworganizing wil niet zeggen dat het langzaam gaat. Het betekent dat je opruimt in je eigen tempo en stap voor stap. Slow staat voor het tempo dat goed is voor jou, soms snel, soms minder snel. Daardoor kun je opruimen met de druk er af.
De letters in het woord SLOW staan ook voor de vier principes die je helpen om je opgeruimde leven te realiseren:
Stap voor stap aan de slag
Laat los en leef met minder spullen
Opruimen in je eigen ritme
Weldadige en weloverwogen gewoontes
Sloworganizing is:
Stap voor stap aan de slag
Als je je hele huis in 1x opruimt vind je niets meer terug en wordt de chaos alleen maar groter. Doe het stap voor stap en je krijgt overzicht. Kleine stappen kun je bovendien veel makkelijker inbouwen in je dagelijkse bezigheden. Dat maakt het makkelijker om te doen en om het vol te houden.
Laat los en leef met minder spullen
Minder spullen betekent meer ruimte en makkelijker organiseren. Maar het is niet eenvoudig om spullen los te laten, ze hebben betekenis voor je: een herinnering, een mogelijkheid, een wens. Ontdek wat het voor jou betekent om minder spullen te hebben en hoe je dat voor elkaar krijgt.
Opruimen in je eigen ritme
Niet elk moment is geschikt om op te ruimen. Soms kun je snel opruimen, soms heb je meer tijd nodig. Sommige spullen kun je snel opruimen en andere dingen vragen meer bedenktijd. Snel ordenen en opruimen is net zo belangrijk als rust nemen, je beslissingen laten bezinken en even pas op de plaats maken. Het is de afwisseling die zorgt voor een opruimritme dat bij jou past. Herken je eigen ritme en laat uitstelgedrag achter je.
Weldadige en weloverwogen gewoontes
Om georganiseerd te blijven, zijn weldadige en weloverwogen gewoontes onmisbaar. Gewoontes kosten weinig tijd, voelen niet als een inspanning en helpen je daarom om bijna ongemerkt georganiseerd te blijven.
Als je deze vier principes toepast dan kun je voorgoed de chaos achter je laten.