Organizing: tips voor beginnen en volhouden

organizing

door: Yvonne de Bruin.
Vandaag geef ik je een kort overzicht van organizing ofwel opruimen en de vragen die mij het meest gesteld worden hierover. Ik hoop dat jouw vraag erbij zit en dat je een stap kunt zetten naar jouw opgeruimde leven.

Vraag 1: hoe begin ik met organizing?

De eerste vraag die ik vaak krijg is: hoe kom ik in actie en hoe maak ik zin als ik geen zin heb of iets moet doen wat ik niet leuk vind?

TIP: Het eenvoudigste antwoord is: maak het klein.

Bedenk wat je in 5 minuten kunt doen. Zeg tegen jezelf dat je ‘alleen maar’ hoeft te bedenken wat je eerste stap is. En daarna dat je ‘alleen maar’ even hoeft te kijken wat je als eerste weg zou kunnen doen (bijvoorbeeld). Zo maak je beginnen heel makkelijk. Als je eenmaal bezig bent, lukt het meestal wel om door te gaan. Het is vooral het starten wat lastig is. Zoals het heel veel energie kost om een vrachtwagen van z’n plaats te krijgen. Maar als die eenmaal rijdt, is het veel makkelijker om ‘m door te laten rijden.

Om zin te maken, heb je je wens nodig

Waarom doe je het eigenlijk, dat opruimen? Het organiseren op zich is een klusje waar de meeste mensen niet heel enthousiast van worden. Daarom heb je iets nodig wat je motiveert: je onderliggende wens. Wat wil je eigenlijk? Waar droom je van? Schrijf je wensen op en verbind daar actie aan. Voor nieuwe dingen is nu eenmaal ruimte nodig. 

Vraag 2: hoe ga ik om met afleiding en de wensen van anderen?

Als je dan eindelijk begonnen bent, dan heb je met je omgeving te maken. Mensen die iets van je willen, kinderen die ziek worden, onverwachte gebeurtenissen. En de mensen om je heen hebben natuurlijk hun eigen ideeën over de spullen in huis. Zij vinden andere zaken belangrijk dan jij. En soms willen ze helemaal niet dat er iets verandert.

De belangrijkste tip hierbij is: praat erover met je huisgenoten

Ga om de tafel zitten en leg uit wat je wilt doen en waarom het belangrijk is voor je. Bespreek hoe je tijd vrij kunt maken voor wat je wilt doen. Zo is de kans groter dat het lukt om te doen wat je je had voorgenomen. En je overvalt je huisgenoten ook niet met je acties. Ze weten wat je aan het doen bent. Respecteer dat je partner misschien nog niet zover is, tenslotte heb je er zelf ook een tijdje over gedaan om in actie te komen. Geef anderen ook die tijd. Andersom mag je ook verwachten dat ze jouw behoefte om op te ruimen  respecteren.

Vraag 3: hoe vind ik de balans en maak ik ook tijd voor mezelf?

Eigenlijk is dit het belangrijkste onderwerp van Ruimte voor Succes: hoe maak je ruimte en tijd voor jouw wens? Als je je wens kent, krijg je daar enorm veel energie van. Dan voelt opruimen ook als tijd voor jezelf, omdat het ruimte maakt voor je wens. Je kunt dan ook makkelijker nee zeggen tegen activiteiten die niets met je wens te maken hebben. Zo ontstaat ruimte.

LEES OOK: Hoe maak ik ruimte voor mezelf?

De tip die ik nu kan geven is: luister naar jezelf. Wat wil je eigenlijk? Misschien denk je dat het niet kan en stop je het daarom weg. Maar wat als het wel zou kunnen?

Vraag 4: hoe houd ik het vol?

Dit zijn eigenlijk 2 vragen. De eerste is: hoe zorg ik dat ik doorga met opruimen totdat alles gedaan is? De andere vraag is: hoe hou ik het opgeruimd als ik het eenmaal voor elkaar heb? Het antwoord is hetzelfde: weldadige gewoontes helpen je om het vol te houden en om opgeruimd te blijven.

De oplossing is om organizing onderdeel van je leven te maken

Maak organizing onderdeel van je leven, zodat het erbij hoort. Dan voelt het niet meer als een aparte klus, want je denkt er niet meer bij na. Dat is wat je bereikt met weldadige gewoontes.
Dit zijn de 2 belangrijkste gewoontes die je helpen opgeruimd te blijven:

  1. Geef spullen een vaste plek
  2. Leg spullen meteen terug op hun plek na gebruik

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.