Opruimen: Gebruik je zintuigen!

door: Yvonne de Bruin
Opruimen met je zintuigenGebruik je zintuigen bij je opruimacties. Als je het lastig vindt om in actie te komen en te starten met opruimen, zet dan je zintuigen in. Je buitenkant en je omgeving helpen zo mee om je een opgeruimder gevoel te geven. Daarom in dit artikel voor elk zintuig een tip die je kan helpen om je voornemens uit te voeren. Alle tips zijn gebaseerd op onderzoek.

Schone citroengeur

Geur is een krachtig middel, dat gaat meteen naar het deel van de hersenen waar je herinneringen zitten en komt niet langs je rationele brein. Het heeft dus invloed op je, zonder dat je het merkt. Dan kun je daar maar beter gebruik van maken, toch?  De geur van schoonmaakmiddel maakt ons schoner en citroengeur vrolijkt je op. Alleen al het maken van een lekker sopje vergroot dus je zin in schoonmaken. En je bent ook minder geneigd om dingen te laten slingeren of om kruimels te morsen. Van tijd tot tijd een fris geurtje vergroot dus je zin in opruimen.

Voel je opgewekt

Als je je niet vrolijk en niet energiek voelt, dan is het lastig om in beweging te komen, voor wat dan ook en opruimen al helemaal niet. Hoe je je voelt wordt niet alleen bepaald door jezelf, maar ook door je omgeving. Als je je mondhoeken omhoog brengt in een ‘lachstand’, ga je vanzelf beter voelen, ook als je niet echt lacht. Je kunt dat heel simpel bereiken door een potlood tussen je tanden te klemmen.  Het ziet er een beetje raar uit en misschien word je daar op zich al opgewekter van. Je kunt trouwens sowieso beter nadenken als je in beweging bent. Als je vastzit met iets, dan is het dus helemaal niet zo gek om even wat op te ruimen. Goeie kans dat je ondertussen een oplossing te binnen schiet.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Over de invloed van kleuren is veel geschreven en ook nog veel onduidelijk. Wat wel helder is, is dat natuur en planten een positieve invloed hebben. Mooie natuurbeelden, zoals een regenboog of een zonsondergang laden ons op. En daardoor heb je weer meer wilskracht om in te zetten om je aan je voornemens te houden. Wilskracht en bewuste aandacht is eindig.

Na een tijdje is het op en moet je het aanvullen. Om je aan je voornemens te houden heb je die wilskracht en aandacht nodig. Een fietstochtje of een wandelingetje na je werk in een mooie omgeving, geeft je weer energie om thuis actief aan de slag te gaan. Lukt dat niet? Hang dan een mooie natuurfoto aan de muur, dat helpt ook al om stress te verlagen.

Wat hoor ik?

Geluid heeft invloed, dat weet iedereen die zich wel eens heeft geërgerd aan borende buren. Dan kun je je concentratie wel vergeten. Gelukkig heeft fijn geluid ook een positieve invloed. Uptempo muziek maakt je vanzelf energieker en dat geldt al helemaal als je erbij gaat dansen. Je bloed gaat stromen en je krijgt vanzelf goeie zin.

Bovendien kom je daarmee al in beweging. Dan kun je net zo goed even wat opruimen, je staat nu toch. Ben je erg gestresst, alleen door het idee dat je op gaat ruimen? Vind je het spannend of misschien zelfs een beetje eng? Zet dan licht klassieke muziek op, dat ontspant.

Hoe smaakt opgeruimd?

Dat eten en drinken je stemming kan beïnvloeden, dat weten veel mensen uit ervaring. Van chocolade worden meeste mensen opgewekter, vooral pure chocolade. En koffie kan ook helpen om in actie te komen.  Ook hier geldt weer dat wel of niet eten je wilskracht kan beïnvloeden: als je in een kamer zit met chocolade (of iets anders lekkers), waar je niet van mag eten, dan is het daarna lastiger om nog vol te houden bij het oplossen van een probleem.

Opruimen op een lege maag, lijkt me daarom geen goed idee. Dat vraagt te veel van je wilskracht en het hongergevoel leidt je af. Zwaar tafelen is natuurlijk ook geen goed plan, daar word je niet actiever van. Zorg dus voor een lichte maaltijd of snack, als je met aandacht wilt opruimen. En als je ook het voornemen hebt om af te vallen, doe dat dan liever niet tegelijk met het opruimen. De kans bestaat dat het dan allebei niet lukt.

Weet je nog dat je moeder vroeger zei dat je ‘maar zin moet maken’? Nu weet je tenminste hoe je dat doet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.