Kinderen met ADHD benadeeld door discussie

Kinderen met ADHD benadeeld door discussie over ziekte
Compleet beeld over betekenis diagnose biedt ouders houvast
Kinderen en ouders van kinderen met ADHD zijn niet geholpen met de felle discussies over de oorsprong van ADHD en of de ziekte eigenlijk wel bestaat, maar hebben behoefte aan handvatten om te kunnen omgaan met het afwijkende gedrag. Dat constateert de Amerikaanse psycholoog Russell Barkley. Van zijn boek Diagnose ADHD is nu de Nederlandse vertaling verschenen. In dit boek wordt de discussie of ADHD al dan niet ‘bestaat’ als ziekte in het midden gelaten, en krijgen ouders adviezen om zelf de leiding te houden over de beste aanpak voor hun kind.

“De belangstelling voor en discussie rondom ADHD is groot”, zo stelt Pier Prins, hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan de Universiteit van Amsterdam en verantwoordelijk voor de bewerking van de Nederlandse vertaling van het boek. “In dit boek wordt ADHD vooral opgevat als een schadelijke gedragsstoornis waar kinderen en hun omgeving veel last van kunnen hebben, zonder te oordelen over de diagnose.”

Wetenschappelijke ouder
Barkley heeft het boek geschreven voor de ‘wetenschappelijke ouder’, de ouder die als een wetenschapper nieuwsgierig is en zich volledig wil informeren over ADHD. Alleen door zich te verdiepen in wat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, kunnen ouders zich wapenen tegen mythen en ficties over ADHD. Op deze manier kunnen zij meedenken met hulpverleners en leerkrachten, en zelf de leiding over de aanpak voor hun kind houden.

“In plaats van te populariseren is het belangrijk het hele verhaal rondom ADHD vertellen. Alle aspecten worden tot in het kleinste detail besproken”, aldus Prins. Dit gebeurt op wetenschappelijk niveau, maar ook aan de hand van concrete voorbeelden en vertaald naar dagelijkse situaties. Zo heeft ADHD invloed op het functioneren op school, het omgaan met leeftijdsgenoten en de gezinssituatie. Daarnaast komt medicatie uitgebreid aan bod. “Het boek is erop gericht om je eigen kind te kunnen begrijpen en het zo goed mogelijk te begeleiden, van de fase waarin ADHD wordt gediagnosticeerd, tot het omgaan met de diagnose in verschillende levensfases.”

Over Diagnose ADHD
Diagnose ADHD van Russell Barkley is oorspronkelijk uitgegeven in 2007. De derde geheel herziene druk verscheen in 2013 en is uitgegeven door Pearson Assessment and Information. Het boek is vertaald door Monique van Dam-Middeldorp en Pier Prins heeft de oorspronkelijke uitgave bewerkt voor de Nederlandse markt.

Over Russell Barkley
Russell Barkley is klinisch psycholoog, kinder- en adolescentenpsycholoog en neuropsycholoog. Momenteel is hij als hoogleraar Onderzoek verbonden aan de afdeling Psychiatrie van de Medische Universiteit van New York in Suracause. Hij houdt zich bezig met alle aspecten van ADHD en heeft diverse behandelingsmethoden ontwikkeld. Barkley is (co)-auteur van 15 boeken en handleidingen over ADHD en heeft meer dan 170 publicaties op zijn naam staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.