Als aanstaande ouder heb je natuurlijk enorm veel om over na te denken. Hoe gaat je leven er straks uitzien? Hoe moet je de babykamer inrichten? Welke zorg heeft je baby nodig en wat vergoedt de basisverzekering bijvoorbeeld? Zorgen voor je baby, je ziet het misschien al voor je. En misschien vind je het ook wel spannend? Iedereen kan het leren! Tijd voor wat tips over de zorg voor je kleintje!
Zorgen voor je baby: het begin
Als eerste krijg je natuurlijk te maken met de zorg van de verloskundige en de kraamhulp. Die staan je bij voor, tijdens en na de bevalling. Dat valt allemaal onder de basisverzekering. Je hoeft je dus niet druk te maken over extra kosten of een hogere zorgpremie. De meeste kosten vallen ook niet onder je eigen risico. Zo kun je de eerste dagen een rustige start maken met je baby en je partner. En rustig leren zorgen voor je baby.
Lekker slapen of niet?
Na de geboorte zal je kindje vooral veel willen slapen. Hij of zij slaapt ook erg diep, dus dat is allemaal niets om je zorgen over te maken. Natuurlijk wil je je baby graag dichtbij je houden. Het is geen enkel probleem om hem even op te pakken en bij je te dragen. Meestal slapen baby’s dan gewoon door. Sommige baby’s huilen juist veel en kunnen alleen maar slapen als je ze bij je draagt. Doe dat dan ook gewoon. Een baby geeft instinctief zelf altijd goed aan wat het nodig heeft.
Blijft je baby ontroostbaar huilen? Kijk dan eens naar de voeding. Heeft hij misschien last van buik krampjes? Kun je lichtere voeding geven? En geef je borstvoeding? Let dan eens op wat je zelf eet. Een verandering in jouw voeding, kan wonderen doen voor de darmpjes van je kleintje.
Als je baby huilt
Naast slapen zal je baby misschien ook veel huilen. Dat kan soms best moeilijk zijn als kersverse ouder. Vooral in het begin moet je even uitzoeken wat je baby precies wil als hij huilt. Eten, slapen, een schone luier? Of zijn het krampjes of moet er een boertje uit? Na verloop van tijd word je hier steeds beter in, maar als je het echt niet vertrouwt kun je natuurlijk altijd even je huisarts raadplegen. Zorgen voor je baby, kan je soms onzeker maken. Zeker als je hulp inschakelt van buitenaf. Probeer altijd je eigen gevoel en intuïtie te blijven volgen. Jij weet uiteindelijk het beste wat je kindje nodig heeft. En soms is dat de hulp van een ander.
Een schone luier
Nog zoiets wat voorlopig onderdeel van je dagelijkse routine zal worden: luiers verschonen! Een belangrijke tip is om dit vooraf al goed te oefenen. Want wanneer je eigen kindje huilend voor je ligt, kan dit zonder de juiste vaardigheden een uitdaging worden. Oefen op een pop, maar liever nog op het kindje van familie of vrienden. Dan is het straks voor jou een fluitje van een cent. En zorg voor de juiste verzorging van de billetjes. De gevoelige babyhuid is niet bestand tegen de babypoep, die in de luier zit. Rode billetjes zijn vaak het gevolg. Verschoon dus op tijd en smeer de billetjes preventief in met een vette crème, zoals sudo crème of een andere zalf speciaal voor babybillen.
Tijd voor een bad
Er zijn verschillende manieren waarop je jouw baby vast kunt houden. En als je baby in bad gaat, moet je weer een speciale ‘greep’ hebben om je kindje boven water te houden. Je moet je kindje op de juiste manier ondersteunen. Zodat het een ontspannen moment is voor jullie allebei. Let ook goed op de temperatuur van het badwater. Gebruik een thermometer, zeker als jij zelf goed tegen heet water kunt. Je baby kan dat nu echt nog niet.
Zorg delen met je partner
Let dus goed op als de kraamhulp dit de eerste keer voordoet en aarzel niet om vragen te stellen als je het niet meer weet. Voor je het weet ben je een bedreven babyverzorger. Zeker als je er een beetje feeling voor hebt. En zorg er ook altijd voor dat je partner net zo handig wordt. Dat lukt alleen als je de zorg regelmatig uit handen geeft. Dan kom jij het eerste jaar tenminste ook een beetje aan je rust.