Leuke scheikunde proefjes die je thuis kunt doen

Heb je kinderen die naar de middelbare school gaan en scheikunde in het pakket hebben? Scheikunde is een vak dat niet iedereen even gemakkelijk afgaat. Als jouw kind er moeite mee heeft dan zijn er verschillende opties om daar verandering in te brengen. Je kunt het vak scheikunde bijvoorbeeld aantrekkelijker maken. Doe samen thuis maar eens leuke scheikunde proefjes om de interesse aan te wakkeren.

Leuke scheikunde proefjes met geld

Mochten de scheikundige proefjes thuis geen zoden aan de dijk zetten dan is bijles scheikunde natuurlijk ook een optie. Of als je kind met een ander vak, zoals wiskunde moeite heeft, ligt bijles wiskunde voor de hand. Probeer eerst maar eens wat proefjes, zoals deze met een muntje van 0,10 euro, azijn en een glazen schaaltje.

  • Pak het schaaltje, leg de munt erin
  • Voeg twee eetlepels azijn toe
  • Wat gebeurt er na een week mee denk je?

De vloeistof zal verdwijnen en er vormen zich blauw groene kristallen met uiteenlopende vormen. Dat komt omdat het koper en de azijn samen een nieuwe stof vormen met de naam koperacetaat. Muntgeld is van legering gemaakt die vooral uit koper bestaat en voor een deel uit tin, zink en aluminium. Er komt een reactie tot stand door het koper en de zuurstof uit de lucht. Daardoor ontstaat koperoxide en in aanraking met azijn ontstaat er koperacetaat.


LEES OOK: HELP! mijn kind gaat naar de middelbare school 
EN Green school op Bali is de beste school ter wereld


Ei in een fles krijgen

Een ander leuk proefje is om een ei in een fles te krijgen. Dit is meer een Natuurkunde proefje, dan scheikundig. En ook heel leuk om te doen! Het gaat hier niet om een rauw ei, maar om een hardgekookt ei. Laat je kind het maar eens proberen. Dat lukt zomaar niet zonder te duwen. Het lukt wel als je in de fles brandende lucifers doet en je het ei daarna op de opening zet. Als de brand is gedoofd, zie je het ei in de fles glijden.

Hoe kan dat? Er is zuurstof nodig om de lucifers te laten branden. Is de zuurstof op dan dooft de brand, maar de lucht in de fles koelt eveneens af. Door het krimpen van de lucht is er sprake van minder druk tegen het ei vanaf de binnenkant. Er is van de buitenkant nog wel volop druk tegen het ei en daardoor glijdt het ei de fles in. Lucht is namelijk een vorm van gas en duwt in alle richtingen, wat ook wel luchtdruk wordt genoemd. Bij het opwarmen van lucht neemt de luchtdruk toe en bij het afkoelen neemt de luchtdruk af.

Algemene tips voor scheikunde en natuurkunde lessen

Omdat ik bioloog ben, heb ik mijn portie natuurkunde en scheikunde lessen wel gehad. Toen ik mijn jongste dochter ging helpen met deze vakken op de middelbare school, vroeg zij mij vaak: ‘maar waarom dan?’ Waarom is een lastige vraag. Het is goed om je te realiseren dat zowel natuurkunde als scheikunde alleen maar beschrijven wat er in de natuur gebeurt. De vraag ‘waarom’ is meer filosofisch. De exacte wetenschappen zijn beschrijvend. Er gebeurt iets in de natuur.

En daar hebben mensen formules van gemaakt, om ermee te kunnen rekenen. En om er praktische toepassingen mee te kunnen doen, zoals het maken van plastic bijvoorbeeld. Het helpt als je voorbeelden geeft. Zoals de dikte van gitaarsnaren, die allemaal een andere trilling geven en daardoor een ander geluid. Chemische voorbeelden uit het gewone leven zijn roest op ijzer en het oplossen van suiker in de thee. Zoek naar eenvoudige voorbeelden. Dat helpt. En het maakt deze vakken juist zo leuk!

Ken jij nog meer leuke scheikunde proefjes of natuurkundige wetten, die je op een leuke manier zichtbaar kunt maken? Laat het weten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.