Horecabedrijf starten vanuit huis? Let op de hygiëne!
Het klinkt zo leuk en lijkt super makkelijk: een horeca bedrijf starten vanuit huis. Je kunt lekker thuis in de keuken aan de slag, terwijl je kinderen om je heen spelen. En als zij op school zitten, doe jij die catering klus. Dat klinkt geweldig, maar zo gemakkelijk is dat niet. Je moet het toch echt wat professioneler aanpakken dan simpelweg je eigen keuken exploiteren. Zodra je klanten officieel laat betalen voor je kookkunsten, sta je geregistreerd als een horecabedrijf. En als horecabedrijf moet je voldoen aan de regels uit de Hygiënecode voor de Horeca.
Voldoen aan alle eisen
Als je een horeca onderneming start vanuit huis ben je er nog niet met een nieuwe frituurpan en een handig groot fornuis. Volgens de Warenwet moet ieder Horecabedrijf voldoen aan de regels uit de “Hygiënecode voor de Horeca”. Naast de regels uit deze code zijn onderstaande tips ook belangrijk bij een horeca bedrijf starten vanuit huis. Ze maken onderdeel uit van jouw HACCP-beleid. HACCP is de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Als je dat goed op orde hebt, hoef jij je geen zorgen te maken bij een inspectie van NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) waar je zeker mee te maken gaat krijgen.
—————————————————-
LEES OOK: starten-met-je-eigen-bedrijf-in-het-nieuwe-jaar
EN Tips-voor-ondernemende-moeders-die-werken-vanuit-huis
—————————————————-
HACCP tips
Hoe klein je bedrijf ook is, een duidelijk protocol wat aangeeft hoe jij met voedsel omgaat is onontbeerlijk. Als je een horeca bedrijf starten vanuit huis serieus neemt, scheelt dat je heel veel zorgen bij een inspectie. En natuurlijk wil je ook nooit dat jouw klanten ziek worden van het voedsel dat je voor hen bereid. Daarmee heb je dus hetzelfde doel als de NVWA. Deze tips voor jouw HACCP-beleid geven je alvast een idee.
-
Kleding zo schoon mogelijk houden
Zorg dat jij en eventueel je medewerkers nette schone kleding dragen en bedek lange haren, zodat deze niet in de maaltijden terecht kunnen komen. Als je personeel aanneemt, zorg dan dat zij pas de kleding aandoen, zodra zij op de werkplek aankomen. Daar kun je zelf ook het beste aan voldoen. Zo voorkom je allerlei bacteriën uit het huishouden en eventueel huisdieren. Huisdieren mogen ook niet in de keuken komen.
-
Sieraden afdoen tijdens het koken
Neem in je hygiëne protocol op dat jij en eventuele medewerkers geen sieraden dragen tijdens het bereiden van voedsel. Sieraden bevatten veel bacteriën die je niet in aanraking wilt laten komen met de maaltijden die je bereidt.
-
Handschoenen aan in de keuken
Je kunt ervoor kiezen om in de keuken te werken met handschoenen. Let er dan wel op dat die handschoenen ook schoon moeten blijven. Je kunt ze niet een hele dag met allerlei verschillende voedingsmiddelen gebruiken. Bovendien krijgen veel mensen allergische reacties van de latex die in veel handschoenen verwerkt zit. Let dus ook op het materiaal.
-
Houd de werkplek schoon
Als je aan het werk gaat in de keuken moet de werkplek schoon zijn. Als je eenmaal aan het werk bent, is het niet te voorkomen dat er afvalresten op de grond of elders belanden. Dit wordt ook wel werkvuil genoemd. Dat mag geen probleem zijn. Maar vuil van de dag ervoor is al echt een probleem. Het vormt een bron van besmetting. Aan het einde van de dag moet de keuken dus grondig gereinigd worden.
-
Schoonmaken en desinfecteren
Als je materialen met de hand afwast, is zo warm mogelijk water wenselijk. Maar er zijn ook schoonmaakmiddelen, die bedoeld zijn om te desinfecteren. Daar zit soms bijvoorbeeld alcohol in. Als je deze mengt met te warm water, verdampt de alcohol en desinfecteer je dus helemaal niet. Let dus bij het schoonmaken goed op wat je doet. Lees de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig en maak er een gewoonte van om alles precies goed schoon te maken. Neem ook de inwerkingstijd in acht en spoel chemische middelen goed na met water, om chemische besmetting te voorkomen.
-
Bij ziekte niet werken met voedsel
Als jij of je medewerkers een besmettelijke ziekte heeft, zoals buikgriep, mag je geen voedsel verwerken. Handen wassen of handschoenen dragen geeft nog niet voldoende veiligheid. Juist met het bereiden van voedsel kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Zorg dus voor een mogelijke back-up die in kan vallen als je zelf ziek bent.
Of je nu alleen werkt of met medewerkers, zorg dat je HACCP beleid up-to-date is. En dat je regelmatig controleert of alle onderdelen van je werkwijze daar nog aan voldoen. Dat kan je goed helpen als je bijvoorbeeld een claim krijgt van iemand die zegt ziek te zijn geworden van jouw maaltijden.
Meer informatie als je een horecabedrijf wilt starten vind je bij Horeca Nederland.