Vanaf half mei kun je met een gerust hart elk jaar de bloeiende planten in potten weer buiten zetten. Voor half mei kan het soms nog vriezen en daar zijn planten in een pot allereerst al gevoeliger voor dan planten die je in de volle grond plaatst. Maar de meeste zomerbloeiers die wij in Nederland op het terras zetten, vinden het bij ons simpelweg te koud in de winter. Wij noemen die zomerbloeiers vaak ‘eenjarige planten’, maar dat zijn ze eigenlijk helemaal niet. Een echte eenjarige plant komt vanuit een zaadje tot bloei en vormt nieuw zaad in een jaar tijd. Na dat jaar sterft de moederplant af. De meeste planten die wij zomers buiten hebben staan, kunnen prima binnenshuis overwinteren op een lichte plek zonder verwarming en zonder vorst. Van een Franse Geranium bijvoorbeeld, kun je jarenlang plezier hebben als je er zuinig op bent.
Planten in potten zetten met potgrond
Als je de zomerbloeiers koopt, kun je deze natuurlijk in het plastic potje houden en deze plaatsen in een sierpot. Je geeft de plant echter een langer leven als je deze met verse potgrond in een grotere pot zet. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld ‘Pokon Potgrond Terras en Balkonplanten Bio’. Deze potgrond van Pokon heeft alternatieve, biologische grondstoffen en is daardoor beter voor het milieu. Zo geef je planten in potten een bloeiende zomer!
Stap voor stap plant in pot
Oke, je hebt dus leuke plantjes, die je graag buiten op het terras of balkon wilt zetten. Ik koos voor drie Franse Geraniums. Om er goed voor te zorgen zet je deze in de biologische potgrond. Door de planten extra potgrond te geven, geef je ze ook extra voedingsstoffen die gedurende de zomer voor extra rijke bloei zal zorgen.
Stap 1.
Neem een sierpot van jouw keuze. Zet je slechts een plant erin? Of neem je een ruimere pot, waar je meerdere planten in kunt zetten? Wees creatief. Heeft de sierpot geen gaten, zodat eventueel overschot van regenwater niet weg kan lopen? Plaats dan wat scherven of iets anders op de bodem van de pot, waardoor het overtollige water onderin de pot kan verzamelen. Zo worden de wortels van de planten niet te nat als het een keer flink regent.
Stap 2.
Neem de mooie sierpot en vul deze met een laagje potgrond. Houd daarbij in de gaten hoe hoog de planten in de aarde komen te staan, zodat ze niet te diep in de pot komen te liggen. Zet daarvoor telkens even een plantje in de sierpot om te zien of je al op de goede hoogte zit.
Stap 3.
Haal het plastic potje, waarin je de plant kocht eraf. Meestal zijn de wortels nog netjes binnen de pot gebleven, maar als deze al door de gaatjes groeien, knip dan het potje kapot en maak niet de wortels stuk.
Stap 4.
Zet de plantjes in de sierpot en als het er meerdere zijn, rangschik deze dan naar smaak.
Stap 5.
Vul nu de pot met potgrond om de plantjes heen en zorg dat de wortels helemaal onder de aarde staan. Geef wat water op de aarde en druk stevig aan, zodat de wortels goed contact maken met de potgrond.
Stap 6.
Geef vlak na het verpotten de plantjes flink water, zeker met warme dagen. En blijf dat ook regelmatig doen.
Tip voor meer bloemen
Een handige tip voor meer bloemen: haal gedurende de zomer uitgebloeide bloemen uit je tuin- en terras planten. De meeste planten, zullen dan steeds nieuwe bloemen geven. Veel planten stoppen met bloeien als zij met de uitgebloeide knoppen hun energie gaan richten op het aanmaken van zaad voor de volgende cyclus. Als je de uitgebloeide bloemen eruit haalt kan de plant geen zaad zetten en blijven de meeste planten steeds nieuwe bloemen geven.