door: Ilse bdw.
De meningen zijn er over verdeeld: technologie betreed steeds meer en meer de wereld van het opvoeden. Een vloek en een zegen, volgens veel ouders. De opkomst aan gadgets en hulpjes bieden namelijk een hoop mogelijkheden. Tegelijkertijd brengt het gebruik ook een hoop risico’s met zich mee. En dan bedoelen we niet alleen voor je kostbare smartphone of tablet.
Voldoende rust door gadgets voor kids
De meest geziene gadgets zijn ongetwijfeld de tablets, direct gevolgd door de smartphone. Een leuk filmpje tijdens een lange autorit, een leerzame app spelen of lekker tekenen op de iPad? Voor de kids een rustmomentje, maar zeker ook voor de ouders. 69% van de onderzochte ouders geeft zelfs toe dat zijn of haar kind te veel tijd achter de tablet doorbrengt. Maak jij je hier gemakshalve wel eens schuldig aan?
Met deze 5 tips draai je het gebruik van gadgets -op een verantwoorde manier- in je eigen voordeel. Bovendien leveren ze met een beetje geluk een dosis welverdiende rust op:
- Knutselen via Youtube? Prima, maar wel met een stevige 13 inch MacBook Pro hoes.
Lees: geen vieze verfvlekken of lijmresten aan je kostbare toestel.
- Bevorder je kind’s creativiteit met de camerafunctie.
Beleef de wereld door zijn of haar ogen, hilarische momenten gegarandeerd.
- Schaf een leuke kindvriendelijke-koptelefoon aan.
K3 op repeat op de achterbank, maar niet in míjn hoofd graag!
- Netflix abonnement + tablet = perfecte bemiddelaar.
Iedereen kijkt wat, waar en wanneer hij wil. money well spent…
- Voorzie een oude gadget van een gloednieuw hoesje en een coole look.
Want wie zegt dat cadeautjes altijd nieuw moeten zijn?
Safety first
Wanneer het in moderne gezinnen aankomt op technologie, speelt ook veiligheid een belangrijke rol. Dit begint al op zeer jonge leeftijd met een babyfoon. Ook op latere leeftijd houden gadgets je kind nauwlettend in de gaten. Zo is er bijvoorbeeld BRILLAR: een educatieve smartwatch voor kinderen. Hij dient tevens als walkietalkie, entertainment, GPS-tracker én een stappenteller. Of de slimme armband Boomerang, waarmee je als ouder gemakkelijk afstandslimieten instelt.
Sommige gadgets zijn zelfs voorzien van een Eaves drop-functie, waarmee het kind ongemerkt kan worden afgeluisterd. Maar wat als het kind dit -jaren later- ontdekt? Hetzelfde principe zien we voor oudere kinderen met GPS-trackers en speciale apps om de locatie van je tiener te achterhalen. Bijvoorbeeld door een tracker te verstoppen in de tas of een hoesje. Privacy is voor veel ouders een argument tegen het gebruik van dit soort gadgets, voor je kind zelf, maar ook omdat er andere mensen misschien ongemerkt kunnen meekijken.
Geen reden voor paniek
De opkomst van technologie hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Sterker nog: in veel gevallen werkt het in het voordeel van ouder en kind. De kids ontwikkelen verschillende skills (de sociale laten we voor het gemak even buiten beschouwing), het is goed voor hun motoriek en gadgets zorgen bovendien voor een flinke dosis vermaak. Het gebruik van gezond verstand staat zoals altijd op de eerste plaats. Zolang het gadgetgebruik in balans blijft, geen ruzie veroorzaakt en geen vervanging wordt voor ‘ouderwetse’ tijdverdrijf, is er geen reden tot paniek.