Stiefmoeder burn-out komt vaker voor dan je denkt

Door: Annette van der Maarel www.annettevandermaarel.com.
stiefmoeder burn-out
Volgens stichting Burn-out loopt op dit moment 14 % van alle werknemers in Nederland rond met burn-out verschijnselen. Officieel is de term burn-out dan ook werkgerelateerd. Maar denk jij dat je zenuwstelsel werk en privé gescheiden houdt?

Echt niet. Reken maar dat er enorm veel stiefmoeders rondlopen met burn-out klachten, zonder dat ze daar zelf misschien zelfs maar woorden voor hebben.

Het is lastig om aan de buitenkant te zien

Maar van binnen is het als een hoge druk snelkookpan (ken je ze nog van je oma?).  Een staat van spanning en stress in je lijf zorgt voor constant verhoogde cortisolniveau´s. Waardoor je continue op de stand ´alert  blijven´ staat. Heel handig in tijden van oorlog of dreigende aardbevingen.

Maar als die spanning in je lijf geen kans krijgt om weg te ebben. Als je te lang door blijft gaan, raakt je systeem overspannen. Je wordt oververmoeid. Emotioneel. Trillend als blaadje aan een boom. Opgejaagd als een dier.

Risico op Stiefmoeder-Burnout is groot

En als die toestand weer te lang doorgaat, loop je een fiks risico op een echte burn-out. Een burn-out slaat zomaar toe opeens. Dan kun je helemaal niets meer. Dan is alle energie weg. Opgebrand.

Dan kun je niet alleen maar niet meer functioneren op je werk… Maar dan breng je het uiteraard ook niet meer op om geduldig, lief en aardig te blijven als stiefmama. Dan is de koek op. Stiefmoeder burn-out komt vaker voor dan je denkt.

Hoe werkt dat in een stiefgezin?

De stiefmoeder loopt dus al weken, misschien wel maanden, jaren op haar tandvlees. Maar zet desondanks klachten als slapeloosheid, gepieker en buikpijn toch nog een tandje bij.

Ze wil niet zeuren en zagen. Ze is loyaal. Naar haar man toe. Maar óók naar haar stiefkinderen. Echt waar. En naar de ex. Ze heeft daarnaast ook  haar vriendinnen, haar ouders, zussen, broers en familie waar ze klaar voor staat.  Ze is loyale medewerker. Ze leeft mee met haar collega´s.

Vaak is dan de thuis-situatie die je de das om doet. Je hebt namelijk steun, lieve aandacht en praktische hulp nodig. Een lief woord. Een aai over je wang. En dat krijgen stiefmama’s nu eenmaal niet zomaar van hun huisgenootjes…

Stiefmoeder burn-out komt vaak voor

Stiefmama’s durven thuis geen grenzen aan te geven want je weet immers niet wat je rol is. Je weet niet hoe de dynamiek werkt.  Je hebt er waarschijnlijk geen woorden voor. Weet niet door wat een invloed dit zeer ingewikkelde systeem heeft op je welzijn.

Haar partner heeft het ook niet door.  Ook hij staat onder druk.

De stiefkinderen reageren weer op stiefmama die het niet meer op een rijtje heeft. Zij nemen het weer persoonlijk en gedragen zich moeilijk, onvoorspelbaar of trekken zich terug.

Bij elkaar wordt het samengestelde gezin een soort mijnenveld. Het zenuwstelsel knippert heftig ‘gevaar’, ‘gevaar’.

Wat kun je nu DOEN?

Erken dat je in de gevarenzone zit en besluit vandaag in beweging te komen.

  • Erken allereerst dat je het moeilijk hebt. Je bent niet alleen!
  • Ga je rol onderzoeken. Wat wil je en kun jij betekenen als stiefmoeder?
  • Bouw daar grenzen omheen. Dat mag
  • Ga in gesprek met je partner en steun elkaar
  • Wees lief voor jezelf, je doet immers zo je best
  • Zorg voor ontspanning als tegenwicht! Zorg voor nog meer ontspanning!
  • Zorg voor een eigen plek
  • Maak afspraken over huisregels. Je hoeft niet op te voeden, maar je leeft wel samen
  • Spreek met het hele gezin over jullie behoeften, zoals stilte, eigen tijd enz
  • Zoek steun, je kunt dit niet alleen
  • Is de druk te hoog? Denk dan groter: Ga alleen op vakantie. Ga vaker weg met je partner. Of ga latten!

Herken jij je in dit blog? Ik ben benieuwd en zie uit naar je comment!

Heb jij niet genoeg aan deze korte tips?

Mail me en kom in aanmerking voor een mooie korting op een pakket van drie coachingsessies.

a.vandermaarel@hotmail.com. Of kijk op mijn site voor mijn overige aanbod www.annettevandermaarel.com.

 

Annette van der Maarel is counsellor van beroep en coacht jou stiefmama met veel zorg en liefde richting meer rust, begrip en geluk in je stiefgezin. Het grote geheim van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren! Annette is al jarenlang coach en bovendien ervaringsdeskundige. Ze leeft zelf in een stiefgezin met drie dochters. Ze coacht ook graag al wandelend buiten in de natuur, dus ook dat is een optie.

 

Bewaren

2 reacties

  1. Heel herkenbaar. Twee jaar geleden overkwam mij dit: de combinatie van een fulltime baan, met daarnaast een druk huishouden, met 3 jonge sportende kinderen (uiteraard trainingen rondom etenstijd) en een partner die ook fulltime werkt en ook nog eens sportte, was het ook bij mij op enig moment op. Ik kon niet meer. De herfstvakantie stond voor de deur en mijn zoon (toen 9 jaar oud) vroeg me of we iets leuks gingen doen in de vakantie. Ik zei hem dat ik helaas geen tijd had, omdat ik moest werken, waarop hij zei: ‘Jij bent er nooit, mama en áls je er bent, dan ben je altijd druk of moe’. Poef, daar ging ik. Het lichtje ging uit. Ik stortte diezelfde avond (toen de kinderen op bed lagen) in en kon alleen maar huilen. Daar waar ik noodgedwongen fulltime werkte en thuis uit alle macht de ballen in de lucht probeerde te houden, ervaarde mijn zoon het als: ‘je bent er nooit voor mij’ . Een keiharde confrontatie, het gevoel dat ik faalde, tekort schoot. En zo zat ik van de ene op de andere dag thuis, mijn omgeving volledig verbijsterd, inclusief mijn partner. Wat een rottijd brak er toen aan! Gelukkig kreeg ik alle steun van mijn werkgever en ook thuis zijn we dingen anders gaan doen. Het was voor mij een goede les: ik moet goed voor mezelf zorgen, het lukt me anders niet om er voor anderen te zijn.

    • Wat heftig zeg, ja, je hebt het allemaal meegemaakt… en voor jou is het al met al toch een heel belangrijk keerpunt geworden. Voor jezelf zorgen is de basis van een gelukkig gezin – en een gelukkig leven. Dank voor je mooie bijdrage!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.