De kerstvakantie staat voor de deur en we vinden het allemaal leuk om foto’s te maken van onze kinderen. Meestal komt dat er zo door het jaar heen wat minder van, maar nu hebben we alle tijd. De mooiste foto’s kun je op canvas drukken. Een foto op canvas kun je aan de muur hangen of met de kerst cadeau doen aan opa en oma. Maar dan wil je wel echt mooie foto’s maken, zodat het ook een decoratief effect heeft aan de muur. Deze eenvoudige tips helpen je beter te fotograferen.
Fotograferen met mobiele telefoon of camera
Fotograferen met je mobiele telefoon is gemakkelijk. Iedereen kan het. Je hoeft niets in te stellen en achteraf kun je door slimme bewerkingen de beelden nog aantrekkelijker maken. Fotograferen met je mobiele telefoon is handig als je bijvoorbeeld online je foto’s wilt delen. Voor het afdrukken van een foto op canvas heb je echter wel een goede kwaliteit foto nodig. En dan bedoel ik voldoende pixels. Dit wordt uitgedrukt in ‘dpi’ wat ‘dots per inch’ betekent. Het aantal pixels per oppervlakte eenheid. Je kunt je voorstellen dat als je te weinig pixels hebt, het beeld vaag zal worden als je de foto vergroot. Als jouw mobiele telefoon geen foto’s aflevert met minimaal 240 of 300 dpi, kun je beter met een echte camera fotograferen om een mooi resultaat op canvas te krijgen.
Licht en compositie
Als je buiten fotografeert, moet je rekening houden met de hoeveelheid licht die in je lens valt. Bij stralend zonnig weer kan je foto al snel overbelicht raken. De volautomatische camera van veel mobiele telefoons houden daar al heel goed rekening mee en corrigeren dat automatisch. Als je met een spiegelreflexcamera fotografeert, kun je dat zelf instellen door de belichting aan te passen. Je kunt de ASA aanpassen, de gevoeligheid voor licht in de camera, maar je kunt ook je diafragma opening variëren. Een kleiner diafragma laat minder licht door. Dit laatste heeft wel weer invloed op de scherptediepte van je foto. Met bewolkt weer is het veel gemakkelijker om buiten te fotograferen, omdat het licht dan veel diffuser is.
Let er bij de compositie van je foto op wat je wel en niet op je foto wilt hebben als achtergrond. Anders krijg je van die foto’s waarbij er een gebouw of een tak uit iemands hoofd steekt. Kijk dus niet alleen naar je onderwerp, maar scan ook de achtergrond en voorgrond van het beeld dat je maakt.
Richt je op mooie kleuren
Als je foto’s maakt om later aan de muur te hangen is het leuk om goed te letten op de kleuren in de foto. Fotografeer je jouw kinderen? Trek ze dan op die dag kleren aan, die passen bij jouw interieur. En kies ook zorgvuldig een geschikte achtergrond. Een mooie blauwe zee, een antieke verweerde deur, of een mooi wit besneeuwd veld doen het altijd goed. Houd de achtergrond rustig. Als je straks je foto vergroot, wordt ook de achtergrond groter. Dat kan al snel te druk worden als er mensen in lopen of veel verschillende gebouwen in diverse kleuren op staan. Om dat te voorkomen is het vaak ook heel mooi om de foto in zwart-wit af te drukken.
Het komt er dus eigenlijk op neer dat je aan alles moet denken voordat je op de knop drukt. Gelukkig kun je met digitale fotografie eindeloos beelden schieten. Er hoeft er maar eentje perfect te zijn, dus kansen genoeg!