Recept gezond eten: Aziatische rauwkostsalade

recepten gezond etendoor Ay Lin Kho. Ik ben helemaal weg van de chef van Treeswijkhoeve, Dick Middelweerd. Hij is fit en sportief, fietst lange afstanden en voor een chef is hij bijzonder mager. Hij houdt van gezond en dat merkte ik meteen toen ik er was. Ik houd helemaal niet van romige gerechten en toetjes. Met een crème brulée, parfait, bavarois en slagroom maak je mij niet blij. Bij Treeswijkhoeve vond ik de toetjes zelfs heerlijk, en geloof me het gebeurt zelden dat ik deze opeet.

Licht en fruitig

De desserts waren licht en fruitig zonder slagroom en andere romige producten waar ik niet van houdt. Middelweerd houdt van reizen in Azië en je ziet deze invloeden terug in zijn gerechten. Hij heeft daardoor unieke, gedurfde en aparte gerechten op de kaart staan. Helemaal naar mijn Aziatisch-Europese smaak natuurlijk. Ik had hem geïnterviewd en hij gaf aan dat hij van licht en fris houdt en dat je dat kunt bereiken door limoen, citroen, azijn te gebruiken. Dit gebruiken ze in Azië vaak in hun gerechten. Thuis ging ik wat experimenteren en er is een heerlijke Aziatische salade uitgekomen. Zo kreeg ik ze ook in China. Qua oorsprong is het misschien wel meer een Thaise salade maar in Shanghai heb je zo’n mengelmoes van andere Aziatische invloeden dat het soms moeilijk te bepalen is.

Geweldige gember

Het kruid gember komt oorspronkelijk uit China en is al meer dan 4.000 jaar in gebruik. De geneeskrachtige werking van gember gebruikt men om allerlei klachten te voorkomen en te genezen. Wereldwijd staat gember bekend om zijn onmiskenbare geur en smaak die de speekselaanmaak bevorderen. Gember kan je energiecirculatie stimuleren, je metabolisme verbeteren en je kunt het gebruiken om van ontstekingen en diarree af te komen. Volgens de kruidenboeken heeft gember ook een positief effect op gewrichtsontstekingen (artritis), dikkedarmontsteking, menstruatiepijnen, hoofdpijn, koorts door griep en verkoudheid, en een zere keel. Tegelijkertijd maakt gember de spieren van je verteringskanaal sterker waardoor je lijf verteringsproblemen, kunt aanpakken. Is dit volgens onze Westerse onderzoeksmethoden en standaarden bewezen, nee maar dat betekent niet er geen onderzoeken zijn gedaan en dat gember niet gezond is. Je kunt er baat bij hebben!

Recept gezond eten: Rauwkostsalade voor 2 personen

Binnen 20 minuten heb je dit recept gezond eten op tafel, als je goed en snel kunt snijden dan kan het ook in 15 minuten (als je de rauwkost niet in dunne reepjes snijdt zal het resultaat niet zo lekker zijn. Afweging maken tussen kooktijd en smaak.) Te combineren met rijst en Thaise curry. Wil je dit als lunch of kleine maaltijd dan passen Vietnamese glasnoedels er uitstekend bij.

Ingrediënten

Rauwkost Taugé wortel selderij sticks paprika Dressing Sap van een halve limoen 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel sesamolie 1 eetlepel sojasaus 1 eetlepel bruine suiker of 1 eetlepel ketjap verse gember 1 teen knoflook 1 verse rode peper 4 eetlepels verse gehakte koriander en/of basilicum

Bereidingswijze

Als je tijd heb ontdoe de taugé van zijn staart (dit doen ze in Indonesië vaak). Snijd de rauwkost in dunne lange reepjes, zelfde dikte als de taugé, qua lengte ook maar twee keer zo lang is prima. Maak de dressing klaar. De knoflook kan in dunne schijfjes maar je kunt het ook persen. Schil de gember en hak deze fijn. Hak de kruiden fijn. Als je geen ketjap in huis hebt doe je er wat bruine suiker door. Voor een kleurrijke salade kun je verschillende kleuren paprika’s nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.