Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands auto?

auto kopen

Auto kopen

Je bent toe aan een andere auto. Misschien is je oude kapot of ben je toe aan iets nieuwers, iets mooiers, iets snellers. Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands auto? Als je een andere auto gaat kopen, is dat best spannend. Zeker als deze tweedehands is. Sommige auto’s hebben zelfs al meer eigenaren gehad. Je weet dan nooit precies wat er met zo’n auto gebeurd is. Je weet dus nooit precies wat je koopt. Maar er zijn wel veel dingen waar je op kunt letten, waardoor je toch verzekerd bent van een succesvolle aankoop. Je vindt ze hieronder:

  • kies een betrouwbare aanbieder

Auto kopen? Een erkende dealer is natuurlijk betrouwbaar. Je krijgt er vaak garantie. Je betaalt dan ook wel meer dan wanneer je van een particulier koopt. Of ken je misschien iemand, die bij wijze van hobby in auto’s handelt? Die zijn vaak goedkoper. Vind een echte liefhebber voor een bepaald merk. Iemand met liefde voor auto’s zal jou niet snel een oor aan naaien. Maar zie jij jezelf genoodzaakt toch een auto aan te schaffen via een onbekende, niet erkende dealer? Dan is het handig de rest van de tips goed te lezen!

  • Loop om de auto heen

Als je een auto gaat kopen, laat dan zoveel mogelijk merken dat je verstand hebt van auto’s. Ook als dat niet zo is. Vraag wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is. Het maakt niet uit als je niet precies weet wat dat is, maar weet dat deze eens per 100.000 km preventief vervangen moet worden. Voordelige onderdelen vind je via internet, als je deze zelf wilt vervangen. Kijk ook of de lak van de auto niet beschadigd is. En check of alle verlichting werkt.


LEES OOK: Auto gekocht? Dit moet je zeker niet vergeten!
EN Betaalbare familieauto kopen? Hier let je op als je op zoek gaat!


  • Bekijk het interieur

Ziet de bekleding er netjes uit? Is het dashboard compleet? Hoe is de radio? Zit er geen vocht in de auto, condens op de ramen? Trek de matten even opzij om de staat van de bodem van de auto te controleren. Geen roest of gaten? En ruikt de auto fris? Je zult er langere tijd in zitten, dus die binnenkant moet je toch echt bevallen.

  • Kijk onder de auto die je wilt kopen

Kijk of de auto geen vloeistoffen lekt. Kijk ook of de uitlaat geen gaten of roest vertoont. En let op de banden. Zijn deze versleten? Of kunnen ze nog wel een tijdje mee. Vraag of zij deze waar je bij bent even op willen meten. Vanaf 1,6 mm of minder profiel, moet je je banden vervangen. Die kosten moet je meerekenen om te kijken of je akkoord kunt gaan met de verkoopprijs. Auto kopen? Let op alle details.

  • Kijk onder de motorkap

Ziet de motor en ‘droog’ uit? Dus zie je nergens olie? Of andere vloeistoffen? Dat is goed. Draai even de dop van het motorblok af –let op dat deze niet te warm is!- en kijk erin of je geen wit schuim op de olie ziet liggen. Als dat zo is, dan zit er water in je olie en betekent het dat er een lek in de ‘koppakking’ zit. Dat is slecht nieuws. Dat is een dure reparatie en als je ermee doorrijdt, rijdt je je motor kapot. Vind een auto, waarbij de olie mooi zwart en glimmend vet is. Kijk of alle slangetjes er goed uitzien. En kijk en luister even naar de motor als deze gestart wordt en stationair draait. Als dat ‘rustig’ klinkt is dat een pré. Bekijk ook de accu. Zit er geen korrelige oxidatie op de polen?

  • Kijk naar de papieren

Heeft de verkoper de juiste papieren? Is er een onderhoudsboekje aanwezig? Is de verkoper de eigenaar van de auto? Is de auto onlangs gekeurd? Is het keuringsrapport aanwezig? Als alles je bevalt en je hebt op internet en bij dealers al gezien wat de prijzen zoal zijn voor dit model uit dit jaar met deze motorinhoud, handgeschakeld of automaat, benzine, gas of diesel. Dan kun je als alles er goed uitziet een weloverwogen prijs met elkaar afspreken en de auto kopen. En daarna met een gerust hart genieten van je nieuwe auto!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.