Charlotte Marres: 42 bijzondere boodschappen van moeders uit de gevangenis
Op 23 april 2014 komt het boek ‘Mama komt zo’ van Charlotte Marres uit. Fotografe Charlotte Marres organiseerde drie jaar lang borduurmiddagen voor moeders in gevangenschap. Tijdens het borduren van veelal persoonlijke boodschappen vertellen deze vrouwen hun fascinerende verhaal. De combinatie van fotografie en tekst in ‘Mama komt zo’ geeft een intieme kijk op de intrigerende, verborgen wereld van moeders in detentie.
Een andere wereld
Tijdens het borduren delen deze moeders hun ervaringen met Marres. Ontroerende en bijzondere verhalen van moeders die gescheiden van hun kind leven in gevangenschap. Niet in staat om hun kind te zien, te beschermen of verjaardagen mee te vieren. ‘Mama komt zo’ biedt inzicht in hun delicten, het hartverscheurende afscheid en hoe het is om eerst een kind naar school te brengen en vervolgens een inbraak te plegen. Deze heftige verhalen vormen een bijzonder contrast met de emotionele, grove en verrassende boodschappen op het zoete borduurwerk. De borduurwerken zijn gefotografeerd op plekken die gevaarlijk zijn voor de moeders of een link leggen met de delicten die zij hebben gepleegd.
Ontsnapt
Charlotte exposeerde eerder al foto’s van teksten op celmuren. “Deze boodschappen worden geschreven vanuit een bepaalde emotie, zonder dat de schrijvers verwachten dat ze ooit een bepaald publiek bereiken. Waarom neem je de moeite om te schrijven op een muur die niemand ziet? En als je denkt dat niemand je tekst zal lezen, wat schrijf je dan? Ik raakte steeds meer gefascineerd door deze vragen en wilde de gezichten en verhalen erachter leren kennen. Tijdens het borduren ging er een wereld voor me open: verhalen van vroeger, ervaringen van nu. De meest pure gevoelens en wijze lessen werden met me gedeeld en ontsnappen nu via ‘Mama komt zo’.”
Moeders achter de tralies
Jaarlijks verblijven ruim 2000 moeders voor korte of langere tijd in Nederlandse gevangenissen. De gevangenis is ver van huis, de bezoektijden zijn voor kinderen lastig en de mogelijkheden tot bellen zijn beperkt. Alleen op de moeder-kind-dagen, maximaal één keer per maand, mag er geknuffeld worden. Door dit bijzondere project krijg je als lezer voor het eerst een idee hoe dat moet zijn. Daarnaast geeft het boek feitelijke informatie over deze problematiek die verder bijna onzichtbaar lijkt.
Over Charlotte Marres
Charlotte Marres (1978) rondde in 2004 haar opleiding fotografie aan de Kunstacademie Minerva in Groningen af. Na twee jaar in een andere functie in de reclame gewerkt te hebben, richtte ze zich vanaf 2006 fulltime op fotografie. In verschillende gevangenissen in Nederland nam ze foto’s van teksten op celmuren waarmee ze exposeerde op onder meer het FotoFestival Naarden Festival-OFF, in het Gevangenismuseum in Veenhuizen en in de fotomusea Foam en Club 11 in Amsterdam. Marres brengt boodschappen, verhalen en ervaringen van gevangenen via hun eigen teksten buiten de muren van de gevangenis.
Het boek is niet meer te koop, maar nog wel via de bibliotheek te lenen.