Hoe schep je een goede band met je stiefkind?

Goede band met je stiefkind Behoor jij tot de 300.000-500.000 stiefgezinnen in Nederland? En heb je moeite om een band met je stiefkind op te bouwen? Connection parenting kan het antwoord zijn. Lauren Markham schrijft er alles over in haar geweldige boek ‘Peaceful Parents – Happy Kids’. Connection parenting betekent simpelweg dat je je bewust wordt van hoe belangrijk de relatie is die je opbouwt met je kind. Dat geldt voor je eigen vlees en bloed, maar al helemaal voor de band met je stiefkinderen. Hoe bouw je een goede band op met je stiefkind?

Als je een hechte band hebt, voelt je kind zich gehoord en gezien. Dat is meteen ook de basis voor een opvoeding gebaseerd op samenwerken in plaats van straffen, dreigen of streng zijn.

Het geheim van een goede band met je stiefkind

Als je echt contact hebt, begrijp je elkaar. En kinderen willen eigenlijk graag meehelpen, meewerken, leren en zich ontwikkelen. Dat geldt ook voor stiefkinderen! Kinderen zijn net als wij. Als mensen ons aardig behandelen, met respect voor wat wij voelen en denken, willen we ook best meewerken. Als je kind dus niet meewerkt, betekent het dat je op dat moment géén echt contact hebt met je kind. Zoals bij ons op het schoolplein gisteren. Mijn jongste dochter, zes jaar, wilde niet mee. Ze wilde spelen. Van mij moest ze mee naar huis, want ze was moe en hangerig. Toen werd ze boos en draaide zich om en ik werd ongeduldig, want ik wilde naar huis.

Hoe doe je dat dan? Echt contact maken voor een band met je stiefkind?

Vier praktische tips om echt contact te maken met je stiefkind.

Luisteren met liefde voor een goede band met je stiefkind

Ga op dezelfde hoogte zitten, of in zijn/haar buurt. Raak je kind aan. Stel open vragen. Dit zijn een paar voorbeelden: Hoe… voel je je, komt het, is het gebeurd? Wat… denk je, gebeurde er toen? Wanneer… begon dit? Doe dit vanuit een liefdevolle houding, wees er voor je kind met aandacht.

Kruip in de huid van je stiefkind

Hoe zou het voor hem zijn? Als je je in je kind kunt verplaatsten, voelt hij zich begrepen. Accepteer zijn gevoelens. Die kun je wel niet leuk vinden, maar ze zijn er gewoon!  Zo kun je dat zeggen: ‘Ik zie dat je boos ben en ik kan best begrijpen dat je wilt spelen.’ Dan heb je weer contact. En dan kun je zeggen: ‘Maar vandaag gaan we naar huis.’ Want je hoeft niet al zijn gedrag te tolereren, dat is weer wat anders. En vergeet niet dat jouw gevoelens er ook mogen zijn (die van ongeduld bijvoorbeeld :-). Maar die hoef je niet te uiten. Maak bewuste keuzes.

Investeren in jullie band

90% van de mensen heeft op latere leeftijd spijt dat ze zo weinig contact hebben gehad met hun dierbaren. Je moet er ook wat voor doen! Wat dan?
Zorg ervoor dat je deel uitmaakt van het leven van je stiefkind. Trek je niet terug! Ga mee naar de voetbalwedstijd. Ga samen sporten, haar favoriete serie kijken, knutselen, de hond uitlaten, koekjes bakken (en dan zonder te whatsappen, facebooken of bellen).

De diepte in

Als je dan toch leuke dingen doet, kun je ook wat diepere onderwerpen aansnijden. Waar praat je dan over? Dit zijn wat voorbeelden:

– Waar ben je het allerbangst voor?
– Waar droom van je van?
– Wanneer vind je het leuk thuis, met je vriendjes of op school?
– Wanneer vind je het lastig thuis?
– Waar ben je goed in?


LEES OOK: Kruip in de huid van je stiefkind om haar beter te begrijpen
EN Waarom is het moeilijk om voor je stiefkind te zorgen?


Liefde, vertrouwen, veiligheid

Elk kind heeft het nodig om zich gehoord en gezien te worden. Dat geeft zelfvertrouwen, zelfstandigheid en moed. Een band gebaseerd op liefde, vertrouwen en veiligheid is de basis hiervan. En wat mezelf en mijn jongste dochter betreft, gisteren: thuis pas hebben we weer ‘ge-reconnect’ – gewoon gezellig een glaasje limo gedronken en gepraat over pinguïns (geloof ik). En haar boosheid en mijn ongeduld verdwenen weer als sneeuw voor de zon.

Annette van der MaarelDit artikel is geschreven door Annette van der Maarel. Zij is coach samengestelde gezinnen om in liefde samen te leven.

Bestel het boek over Connection parenting vandaag nog!

Kende jij connection parenting al? Hoe pas jij dit toe? Laat het weten in een comment!

6 reacties

  1. Een kind wil veiligheid. Ik ben gelukkig getrouwd en heb 3 kids. Maar een stiefk8nd zou ik met open armen ontvangen. Of de samenwerking werkt weet je nooit.

    • Ja, daar kan ik me helemaal in vinden. Met open armen ontvangen, dat zeker. Maar als het niet klikt of lastiger wordt, lijkt het me ook moeilijker dan eigen kinderen. Omdat je er meer bij na moet denken en het extra goed wilt doen.

  2. het lijkt mij een moeilijk iets eerlijk gezegd maar misschien zeg ik wel iets heel stoms en valt het allemaal best mee. het is een kind van een ander en een moeder zou je er nooit van worden

  3. Dit lijkt me best lastig, juist omdat je het vaak heel graag goed wilt doen. Het belangrijkst lijkt mij om niet te proberen een moeder te zijn, want die hebben de kinderen al. En je eigen rol dus te vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.