bron: intermediair.
Maar helemaal niet werken was geen optie. Ze begon voor zichzelf. Ik ben een workaholic, zegt Bruin in haar gedeeltelijk tot kantoor omgebouwde woonkamer, waar ook plaats is voor de Legotrein van haar zoon. Onder andere via een detacheringbureau vond ze een aantal opdrachtgevers waaronder het Amsterdamse ict-bedrijf M4N.nl. Inmiddels werkt ze twee jaar onder andere voor dit bedrijf als accountmanager en projectleider. Slechts eenmaal per week is ze op kantoor, de rest van de week werkt ze vanuit huis, in Den Haag. Mijn werkdag begint zodra de kinderen naar school zijn en eindigt wanneer ze terugkomen van de naschoolse opvang. De woensdag- en vrijdagmiddag werk ik niet, dat is hun tijd, zegt Bruin. Toch werkt ze uiteindelijk zeker veertig uur: nadat de kinderen rond een uur of acht in bed liggen, start deel twee van de werkdag. Tot een uur of elf en soms wat later. Met Thomas [directeur M4N.nl] houd ik contact via MSN.
In zijn boek The World is Flat schrijft Thomas Friedman hoe de wereld door het internet langzaam één grote arbeidsmarkt wordt. Maar dat betekent niet dat er alleen maar werk richting India of China verdwijnt, zo ontdekte hij tijdens een telefoongesprek met de reserveringsafdeling van vliegtuigmaatschappij JetBlue. Hij verwachtte dat hij zoals bij veel andere callcenters van Amerikaanse bedrijven een Indiase dame in New Dehli met een zorgvuldig gecultiveerd Amerikaans accent aan de lijn zou krijgen.
Tot zijn verbazing bleek de dame vanuit haar huis in Salt Lake City te werken. JetBlue had zijn vierhonderd reserveringsmedewerkers verspreid over vierhonderd keukentafels in de VS. Homesourcen heet dit fenomeen, dat net als outsourcen mogelijk en betaalbaar is geworden door snelle internetverbindingen en digitale telefoonie.
Voor Nederlanders die graag thuis zijn als de kinderen uit school komen, is er hoop. Nadat eerst de outsource-trend uit Amerika is overgewaaid en bedrijven hele afdelingen sluiten en het werk verhuizen naar India, lijkt ook homesourcen voet aan de grond te krijgen.
Er is in ieder geval geen gebrek aan aanbod van thuiswerkers. Dat zou je tenminste kunnen afleiden uit de toename van het aantal vrouwen dat een onderneming start. Van de naar verwachting 85 duizend startende ondernemers in 2006 is een derde vrouw, schat de Kamer van Koophandel. Twee jaar terug was dat nog maar een kwart. Niet zelden beginnen hoogopgeleide vrouwen een webwinkel die geheel vanuit huis wordt gerund.