Dit is een recept van Irene van Gent en vind je in haar kookboek Natuurlijk! Eten!
Het seizoen voor echt lekkere tomaten komt er weer aan. Althans, het is te hopen dat in Nederland snel de zomer aanbreekt natuurlijk en de tomaten ook hier straks zongerijpt zijn! Deze soep kun je het beste maken met echt verse (vlees)tomaten. Kun je die niet vinden, kun je ze vervangen door tomaten uit blik van een goed merk!
Ingrediënten (4 personen):
5 zeer zachte vleestomaten of 2 blikken gepelde tomaten
2 eetlepels gedroogde basilicum
4 kleine rode uien
4 tenen knoflook
Zout, peper, paprikapoeder
2 glazen witte wijn
2 eetlepels ketchup of tomatenpuree
Snipper de ui en knoflook fijn. Zet de soeppan op het vuur en verwarm daarin de olijfolie. Voeg de uien en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn. Voeg dan de witte wijn toe en laat sudderen. Snijd ondertussen de tomaten en voeg deze een voor een toe. Roer goed door de uien heen.
Laat vervolgens op een laag pitje staan sudderen tot de tomaten goed zacht zijn. Roer af en toe door.
Voeg na 10 a 15 minuten paprikapoeder, zout, peper en basilicum toe en laat nog 5 minuten op het vuur staan.
Serveer met brood en olijfolie.