Dit is een recept van Irene van Gent, schrijfster van kookboek Natuurlijk! Eten!
Ingrediënten:
500 gram spruiten
1 venkelbol
1 hand verse basilicum
5 tenen knoflook
olijfolie
1 appel
1 grote stronk prei
1 liter groentebouillon
zout, peper
Maak de knoflook en de prei schoon en snijd in stukken. Was de prei goed onder de kraan, zodat het zand er helemaal uit is. Verwarm wat olijfolie in een soeppan en bak daarin de knoflook en de prei. Zet het laag, was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in grote stukken. Voeg direct toe aan de prei. Maak de venkel schoon (onderkant eraf en in stukken snijden), even afspoelen onder de kraan en toevoegen. Bak dit op een laag vuur, terwijl je de spruiten schoonmaakt (onderkant eraf en eventueel vieze buitenste bladen verwijderen).
Bak een paar minuten samen en voeg dan ongeveer 1 liter groentebouillon toe (zorg dat alles onder water staat). Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten doorkoken. Voeg dan een handvol verse basilicum toe.
Haal de pan van het vuur, pureer de soep met de staafmixer tot een mooi glad geheel en breng op smaak met zout en peper.
Serveer in diepe borden met een blaadjes basilicum en wat druppels olijfolie erop.