Lekker zelfgemaakt: Brood

Door: Irene van Gent, allesovereten.com.
Na een aantal jaar in het buitenland gewoond te hebben, vind ik het Nederlandse brood maar slap spul. Brood in Nederland lijkt voor mij niet meer op echt brood. Zeker niet als je het vergelijkt met brood in landen als Italië, Duitsland, Oostenrijk of Griekenland. Daar is brood namelijk nog echt brood. Wit of bruin, je koopt het in z’n geheel en het is lekker stevig. Je kunt het zelf snijden en dus de dikte bepalen. Dat vind ik nou echt brood, een grote houtplank op tafel en lekker een stuk brood snijden, zo dik als jij wilt. Dat soort brood koop je in Nederland tegenwoordig niet meer bij de ‘gewone’ bakker. Nederlands brood is vaak wat slap en dun en is niet te vergelijken met brood in het buitenland.

Bij bijzondere bakkers als het Vlaamsch Broodhuys, Restaurant Vroeg, Desemenzo of Vanmenno hebben ze vaak wel van dit oerbrood. Het nadeel van die broden is dat ze vaak best wel duur zijn. En dat terwijl je voor 1 of 2 euro een pak meel hebt en voor nog geen euro koop je gist. Eigenlijk is dat alles wat je nodig hebt om zelf brood te bakken. En natuurlijk een beetje tijd. Maar, die tijd is eigenlijk alleen maar tijd voor het wachten, want in de rijstijd en de tijd dat het brood in de oven staat kun je natuurlijk van alles doen. Zoals een blog als deze schrijven. Ik schrijf dit namelijk met de geur van vers brood in de oven. Ik maak mijn brood met de hand en niet met de broodmachine (wat wellicht nog idealer is, want die kun je instellen op de tijd dat je het klaar wilt hebben, zodat je ’s ochtends wakker wordt met de geur van zelfgebakken brood).

Dus vandaag een recept om zelf brood te maken. Kun je het mooi dit weekend uitproberen en ontdekken dat je dit ook door de week gemakkelijk kunt maken. Terwijl je staat te koken of je koffie zet na het eten! Je kunt het brood goed invriezen (wel eerst laten afkoelen). Want met deze hoeveelheden maak je twee broden ter grootte van een cakeblik. Je kunt natuurlijk ook heel goed de helft gebruiken. Dit recept staat ook in ‘de basis van het koken’ van Jamie Oliver.

Ingrediënten:
1 kilo bloem van harde tarwe
600 ml lauwwarm water
3 zakjes gedroogde gist (a 7 gram) of 30 gram verse gist
30 gram honing of suiker
30 gram zout
bloem om te bestuiven

1. mix de gist en honing met de helft van het water en laat 10 minuten staan

2. maak in een kom of op het aanrecht een hoopje van het meel en het zout, maak hier een kuiltje in en giet hierin het gistmengsel. Meng met 4 vingers van één hand nu (met langzaam roterende bewegingen) van het midden naar de buitenrand. Voeg daarna de rest van het water toe en meng alles (met een of twee handen) door elkaar tot een deegbal.

3. nu komt het aan op het kneden. Hoe langer je kneedt, hoe luchtiger het brood, kneed voor 5 minuten en maak er dan een bal van (als het deeg blijft plakken, gebruik je een beetje bloem om het van je handen te krijgen). Deze bal leg je in een bak of op een plaat (dan wel even de plaat invetten), snijd deze met een mes op twee punten in en laat op een warme plek (in de buurt van oven of fornuis) 40 minuten rijzen (of ten minste tot het deeg 2 x zo groot is geworden).

4. haal de bal van de plaat of uit de bak en sla met een paar klappen de lucht uit het deeg.

5. kneed het nu in de gewenste vorm, leg het op een bakplaat of in een bakblik en laat het wederom rijzen tot twee keer het formaat.

6. daarna mag het de oven in, op 180 graden ongeveer 30 – 40 minuten.

Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat het afkoelen en eet het met roomboter of kaas (of wat je er maar op wilt smeren).

Dit keer heb ik mijn brood gemaakt met lijnzaad en havervlokken door het deeg gemengd, maar eigenlijk kun je er van alles door heen mengen. Een lekkere combinatie vind ik zelf altijd met rozijnen en rozemarijn (ook een recept van Jamie), of oude kaas gemengd met kleingesneden verse basilicum op de bovenkant (zie foto).

Brood maken heeft iets meditatiefs, het is rustgevend en het smaakt zo fantastisch omdat je het met eigen handen hebt gemaakt!

2 reacties

  1. Catharina Geurten-Slangen

    Heb je brood gebakken.
    Ons Casa Kolaja in Andalusie geurt naar vers brood!

    Un abrazo, Catharina.

  2. Hallo Irene,

    Ik moest gelijk weer denken aan de tijd dat mijn oma zelf het brood bakte. Ik kan nog genieten van dat beeld: zelf gesneden dikke sneeen brood met lekker brood.
    Wel een goeie tip om eens zelf brood te bakken.

    Groeten, Els

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.