Romantische tuin

door: Vivienne Westerhoud.
romantische tuinRomantische tuin! We kunnen eindelijk weer naar buiten! De zon is er, het is heerlijk warm zelfs. Je bent misschien wel lekker weg geweest met de lange weekeinden, of rustig gerommeld in en om het huis. Ik geniet altijd zo van mijn tuin. Hij weerspiegelt hoe ik ben. De ene keer is het een rommeltje, of ligt zij er lusteloos bij. Maar na haar winterslaapje, komt ze altijd weer volop tot bloei. Fris en vol goede hoop en moed voor een heerlijk nieuw seizoen. Ik heb jaren geleden alle tuinboeken gelezen, die ik maar te pakken kon krijgen. Mijn tuin ingericht met mijn lievelingsbloemen, die zolang mogelijk kleur geven aan mijn tuin. Het is leuk om de planten zo te kiezen, dat je er blij van wordt als je in je tuin loopt. Dat is heel persoonlijk. De één kiest voor strakke lijnen, met stoere planten, de ander voor felle kleuren. Of juist rustig met ronde vormen en veel groen. Ik ben fan van de romantische tuin. Ik ben gek op Engelse cottage tuinen bijvoorbeeld. Daarin lijkt alles puur natuur, toevallig en weelderig. Terwijl het toch enigszins geregisseerd is.

Romantische tuin, of juist strak?

Weet jij welke tuin bij jou past? Voel jij je fijn in je tuin? Kom je er tot rust? Sla eens wat boeken open en kijk wat je mooi vindt. De planten die je aanspreken, moet je echt gaan planten. In een rijtje, een groepje, of juist zo ongeordend mogelijk. Net wat bij jou past. Kies ook kleur. Bedenk welke kleuren je het mooist vindt, twee of drie en houd het daarbij. Dat creëert eenheid en rust in je tuin.
Mijn tuin is ongeordend en heeft alleen roze, blauwe (paarse) en witte bloemen. Liefst zo eenvoudig mogelijk. Dus geen passiebloemen, maar theerozen. Geen Lelies, maar clematis. De eerste bloemen in het voorjaar waardeer ik altijd het meest. Ik deel heel graag mijn favoriete voorjaarsjuwelen met je.

Magnolia geeft als eerste aan dat het met de winter gedaan is. Met haar maagdelijk witte bloemen, verrukt ze me jaarlijks voor slechts korte tijd. De rest van het jaar is het een groen boompje, dat ik om die reden niet al te groot laat worden. Snoeien kan vlak na de bloei. Maar die paar weken dat ze bloeit, maakt dat ik van haar houd!

De vroege clematis –er is ook een late vorm, die later bloeit- kleurt rond april-mei een grijze muur in mijn tuin lila. De rest van het seizoen groeit ze op een zonnige plek als kool om het jaar erna nog een groter oppervlak aan grijs te kunnen opfleuren. In de grond neemt ze weinig ruimte, dus met een rijtje planten ervoor die later in het seizoen bloeien, geeft ze een mooi groen ‘behangetje’.

Akelei is een tweejarige plant, die zichzelf gemakkelijk uitzaait. Tweejarig betekent dat de plant die uit een zaadje groeit het eerste jaar niet bloeit, het tweede jaar wel en dan afsterft. Ik wied onkruid inmiddels feilloos om de spruitjes van deze plant heen. De plant bloeit kort (april-mei), en vormt zaaddozen. Hij zaait zichzelf uit en verspreid zich door je hele tuin. Ik heb ze in verschillende kleuren. Op dit moment staat mijn tuin er vol mee. Net op het moment dat andere planten beginnen te ontwaken. Die hebben later in het seizoen weer weinig last van de Akelei, die volgend jaar op de meest verrassende plaatsen weer tevoorschijn komt.

Blauwe Akelei

Gebroken hartje is er ook vroeg bij. Met haar frisgroene blad en witte bloemen geeft zij schaduwrijke plekken een lichte gloed (ze kan ook roze zijn trouwens). Hoewel haar bloemen mij eigenlijk te ingewikkeld zijn, stelen ze mijn hart door de vorm. De bloeivorm lijkt op slingertjes van hartjes. De plant kan vermeerderd worden door scheuren in het najaar of met een bladstek ik het voorjaar. De bladeren sterven af in de winter en komen elk jaar weer op.

Neem eens de tijd om uit te zoeken, welke planten jou aanspreken. En creëer jouw verrukkelijke tuin. En vertel je ons op Mamas.nl welke jouw favorieten zijn? En vooral ook waarom?

Durf te leven!

Hartelijke groeten,
Vivienne Westerhoud
hoofdredactrice van Mama’s.

4 reacties

  1. mariette fehmers

    hee Vivienne!!
    wat een heerlijk stukje. ik heb een terras (voor amsterdamse begrippen een grote) maar ik worstel ieder jaar weer met mijn potten. Ik heb gewoon geen groene vingers want ook nu weer is de helft van alles dat ik een maand geleden in potten heb geplant alweer bijna dood. Er staat de hele dag zon op het terras? Heb ook al wel slakken ontdekt dus de plastic bekers met bier staan ook al opgesteld maar er komt geen slak in terecht. Geef braaf iedere dag water totdat ik gister zag dat ik 1 pot helemaal verzopen had. Kortom, een handboek voor beginners op terras zou geen overbodige luxe zijn….

    • Hi Mariette,
      Dank je voor je reactie:) Als ik dat zo hoor zou je het beste ijsbloemen (Dorotheanthus) in potten op je terras kunnen plaatsen. Deze planten kunnen heel goed tegen droogte en bloeien de hele zomer in verschillende vrolijke kleuren. Je mag ze dus af en toe vergeten water te geven, vinden ze helemaal niet erg! Groetjes, Vivienne

  2. Leuke column weer! Ik lees je altijd met plezier. Je verhaal over de tuin sluit erg aan op de visie van Wim Lips, met zijn Feel Good Garden. Ken je dat? Zo mooi! Dat een tuin je energie kan geven, je meer in balans brengt. Fijn idee!

    • Wat leuk! Dank je voor je reactie. Nee, ik ken Wim Lips niet. Ik schreef dit stuk puur uit eigen ervaring:) Ik ga eens wat meer lezen over die Feel Good Garden. Geuren, kleuren en vormen, daar kun je je inderdaad goed van gaan voelen. Groetjes, Vivienne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.