Ervaringsverhaal van Femke.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik had me voor mijn zwangerschap nog nooit bezig gehouden met het uiterlijk van mijn vagina, laat staan me er druk om gemaakt. Dat veranderde toen mijn zwangerschap gestaag vorderde en het besef langzaam doordrong dat er een kind doorheen moest. Hoe zou dat het uiterlijk en de functionaliteit van mijn onderste regionen veranderen? Bevallen en mijn vagina werden ineens aan elkaar gekoppeld.
Bevallen
Tijdens mijn bevalling scheurde ik uit. De weken daarna was ik ineens heel veel bezig met het uiterlijk en de pijn die ik ervoer aan mijn vagina. Seks? Ik moest er niet aan denken. En voor het eerst was ik bezig met het uiterlijk en de functionaliteit van mijn vagina. Ik verbaasde me erover dat er tijdens mijn zwangerschap niemand met een woord had gerept over hoe ik me hierop had kunnen voorbereiden. Bevallen en mijn vagina waren niet goed op elkaar voorbereid.
————————————————————–
LEES OOK: 5x-jezelf-verwennen-na-je-zwangerschap
EN Borstvoeding-de-voorbereiding-als-je-zwanger-bent
————————————————————–
Bekkenbodemperikelen en zwangerschapsgym
Enige tijd na mijn bevalling werd ik verwezen naar de fysiotherapeut omdat ik last had van mijn bekkenbodem en bijna continue aandrang voelde om te plassen zonder een blaasontsteking. Ook had ik regelmatig last van lage rugpijn. Daar bleek dat ik mijn spieren teveel aanspande en dat veroorzaakte de problemen. De fysiotherapeute vertelde me dat ik zeker niet de enige was en dat er veel vrouwen met klachten rondlopen, zeker ook na de zwangerschap. Ze vertelde me dat inscheuren, inknippen en een totaal ruptuur voor veel problemen bij vrouwen kunnen zorgen. Jammer gaf ze aan, want je kunt tijdens je zwangerschap zeker voorbereiden. Door bijvoorbeeld je bekkenbodem spieren goed te trainen. Dat leer je op zwangerschapsgym, maar die had ik overgeslagen. Daar heb ik echt spijt van gehad.
Terug naar normaal
Ik kreeg oefeningen, waarmee ik langzaam de spieren in het bekkenbodem leerde trainen. Hebben deze mij niet geholpen bij de bevalling? Dan zorgt een goed getrainde bekkenbodem er nu in elk geval voor dat ik niet incontinent ben geworden. Hoewel ik het in het begin echt even wennen vond, ben ik heel blij dat ik de oefeningen trouw heb gedaan. Elke dag. Mijn klachten zijn weg. Ik verbaas me achteraf wel dat er tijdens de zwangerschap zo weinig voorlichting is over de functie van je bekkenbodem en wat de problemen kunnen zijn na een bevalling en vooral hoe je je hierop kunt voorbereiden. De zwangerschapsgym klasjes lijken zo vrijblijvend, maar ik raad iedereen aan ze zeker te volgen!
Hoe ging dat bij jou? Wil jij jouw verhaal (anoniem) delen? Een verhaal waar anderen iets aan kunnen hebben? Met tips en advies in combinatie met jouw ervaring? Stuur het dan naar info@mamas.nl met onderwerp ‘ervaringsverhaal bevalling’ en wie weet staat jouw verhaal hier binnenkort ook.