door: Prema Devi Ishaya, www.brightpathconsultancy.com.
Vorige week kreeg ik deze vraag: “Ik wil graag stoppen met de dingen (koffie en suiker red.) die niet goed voor mij zijn, maar het lukt niet. Integendeel, ik neem er juist meer van! Waarom is het zo moeilijk om goed voor mezelf te zorgen en te doen wat ik moet doen?”
Niet alleen de mind kent verslaving, het lichaam ook.
Zeker bij produkten als koffie, suiker, chocola, alcohol. Als je iets vaak eet of drinkt, treedt er gewenning op in het lichaam. Iets wat je lekker vindt, heeft invloed op de aanmaak van bepaalde stoffen (bv. serotonine) in het lichaam (de Hypothalamus). Deze stoffen vinden hun weg naar de cellen in het lichaam.Het lichaam wil hier meer van. Want als de cellen deze bepaalde stof veelvuldig binnenkrijgen, dan zijn, na celdeling, de dochtercellen ontvankelijker voor deze bepaalde stof. Het lichaam schreeuwt dus als het ware om deze stof, want de cel denkt het nodig te hebben om te overleven. “Ik heb koffie nodig!”
Medisch gezien misschien Jip en Janneke-taal, maar het komt er wel op neer. Denk bijvoorbeeld aan iemand die z’n éérste sigaret opsteekt, volgens mij is er geen lichaam wat meteen zegt “goh lekker, doe er nog zo een”. Het lichaam protesteert in het begin en daarna treedt gewennig op en dan kan het moeilijk meer zonder.
Het vereist wilskracht om dit te doorbreken. Als je ergens mee stopt, is dat moeilijk omdat het lichaam erom vráágt. In mindere of meerdere mate ervaar je misschien ontwenningsverschijnselen. Het lichaam is in paniek (natuurlijk afhankelijk van welk produkt het is) omdat het niet de normale ‘voeding’ binnenkrijgt.
Wens. Wilskracht. Doorzetting. Als je de wens hebt om iets te veranderen aan je voedingspatroon, is wilskracht nodig om het patroon te doorbreken. Als je even doorzet door de fase waarin het lichaam erom schreeuwt en jij waarschijnlijk moeite hebt met aanpassen, dan wordt het daarna makkelijker.
Het lichaam bouwt zich gezond weer op. Dat wil zeggen, de cellen die ontvankelijk waren voor die ene bepaalde stof, nemen af en gezonde cellen komen ervoor in de plaats. Nu wordt het makkelijker om je gewenste voedingspatroon vast te houden.
Mijn thee-met-suiker-verleden. Ik dronk vroeger alleen maar zwarte thee met suiker. Ik kon mij niet indenken de suiker weg te laten, of zelfs groene thee te drinken. Thee zonder suiker vond ik zó vies! Omdat ik wel wist dat suiker niet zo goed voor ons is, begon ik met minder suiker. Totdat ik uiteindelijk overstapte op kruiden thee. Nu vind ik zwarte thee met suiker ontzettend vies..
Wil je weten of iets goed voor je is? Stop er een paar weken mee (minimaal 6). Als je het daarna weer inneemt, kun je goed voelen hoe je lichaam erop reageert. Je hebt vervolgens de keuze of je ermee door wilt gaan of niet.
Wie jij Bent is groter dan elke verslaving. Als je diep van binnen de wens hebt iets te veranderen, weet dan dat je dit kunt bewerkstelligen. Wat nodig is, is wilskracht, oftewel toewijding aan dat wat je wilt. Zoals met alles het geval is.
© Prema Devi