“Na ruim 10 enerverende jaren bij één en dezelfde werkgever, zit je dan thuis. Op zoek naar een andere baan. Banen zat op het internet. Kijk maar op monsterboard. Vraag maar aan alle uitzendbureaus. Alle grote werkgevers roemen over hun beleid. Dat ze zo flexibel zijn. Dat ze zo ontzettend rekening houden met de balans tussen werk en privé. Totdat je roept dat je werkende moeder bent. Dat je twee schatten van dochters hebt die je ’s ochtends eerst nog even naar creche en school moet brengen. En dat je die ook graag weer op tijd wilt ophalen. Want tja, er moet nog gebadderd, gekookt en gegeten worden. En graag nog even spelen. En op tijd naar bed natuurlijk. U kent het wel: rust, reinheid en regelmaat.
Tja, dan wordt de vermeende nieuwe werkgever opeens een stuk minder flexibel. Want een werknemer mag geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Laat staan een “kwart over negen – kwart voor vijf” mentaliteit. Moet bij voorkeur om half 9 beginnen en tot half 6, of nog liever, 6 uur doorwerken. U wilt toch zo graag werken? Ja maar, ja maar…U wilt toch zo graag een goede assistente?! Kan ik het helpen dat ik graag ook nog een goede moeder wil zijn? Kan ik het helpen dat ik alles op de fiets moet afleggen en dan niet om half 9 in Amsterdam ZO (of waar dan ook) kan zijn?!
Ja hoor, de huidige werkgever is zóóó flexibel. Behalve voor werkende moeders van 38 die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging…”
Nu heb ik het geluk dat ik samenwoon met een man die ook zijn deel van het ouderschap ‘op eist’. Sinds de geboorte van onze eerste dochter werkt hij ook 4 dagen ipv 5. Hoeveel (positieve!) reacties ik daar al niet op gekregen heb! Hogelijk verbaasd dat ook de man minder werkt. Persoonlijk ben ik van mening: je kiest samen voor kinderen, dus ga je ook allebei (indien mogelijk) minder werken en voor de kinderen zorgen. Helaas blijkt maar weer dat dit niet altijd mogelijk is.
Ik word af en toe zo moe dat ‘men’ altijd roept dat het zo belangrijk is dat vrouwen deel blijven uitmaken van de werkende maatschappij. Tuurlijk! Heel graag zelfs! Maar kan iemand dan ook aan de werkgevers duidelijk maken dat wanneer zij een doorgewinterde sterke pittige leuke geweldige collega/werknemer willen hebben dat dit toch vaak werkende moeders zijn die hun kinderen niet pas om 6 uur van creche/opvang willen ophalen??!! En dat die kinderen niet al om half 8 ’s ochtends bij school voor de deur afgezet kunnen worden??!!
Even mijn frustratie met andere moeders delen…
Maar hier komt mijn kanttekening: Europees en wereldwijd gezien is deeltijd absoluut not done. Ik merk dat dat sentiment in mijn sector, het ingenieursvak dat nog veel sterker leeft. Het werk is internationaal, de bedrijven ook. En voor internationale bedrijven speelt mee: deeltijd = duurder, een jonge man uit het buitenland laten komen is veel handiger dan die veeleisende hollander die op termijn ook nog eens misschien in deeltijd wil werken en dat nog moet mogen ook. Onze concurrentie positie wordt dus zwak. Ik zie dat veel grote high-tech bedrijven dolgraag buitenlanders via versoepelde regelingen laten overkomen. Die willen tenminste wel 60 uur buffelen voor een 40 uurs contract. Oftwel: dit moet ook Europees besproken en opgelost worden. Heel Europa en de rest van de aardbol moeten eman(vrouw)ciperen…
Wat niet betekent dat Nederland al klaar en uitgepraat is natuurlijk.
Wat ik vaak mis in de gesprekken is de realiteit dat in een KDV 4 kinderen per leidster (met een fulltime aanstelling) zijn ondergebracht. Ik heb dus, met twee kinderen, toch nog minimaal een halve baan. Als zelfstandig ondernemer ben ik verder mijn eigen werkgever. Helaas betekent dat ook veel, heel veel, onbetaald verlof. Want één van de gruwelijkste vergissingen die dit kabinet heeft gemaat is het afschaffen van de zwanerschapsuitkering aan vrouwelijke zelfstandige ondernemers. Hoeveel is daarmee bespaard??? Waarschijnlijk is het niet eens terug te vinden. De keuze voor werk in loondienst of zelf iets doen is voor mij niet eens aan de orde. Ik zou wel graag zien dat het zelfstandig ondernemerschap voor vrouwen weer aantrekkelijker zou worden. Hoeven we niet alleen als witte werkster, tuinvrouw of schilder aan de slag.