door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.
Landelijk gezien gaat de economie op dit moment sterk achteruit. Dit heeft uiteraard zijn nodige impact op de arbeidsmarkt. Bedrijven zijn voorzichtiger om mensen in dienst te nemen of lassen een vacaturestop in. Tijdelijke contracten worden voorlopig niet verlengd en sommige medewerkers met een vast contract, krijgen te maken met een ontslagprocedure. De werkgelegenheid is echter niet alleen afhankelijk van economische groei.
De ontwikkeling van werkgelegenheid staat in direct verband met de groei van bedrijven, de samenstelling en dichtheid van de plaatselijke bevolking en de oprichting van nieuwe bedrijven. Dit alles maakt het solliciteren omvangrijker en dieper dan alleen weg reageren op een advertentie. Het vinden en verkrijgen van nieuw werk is een baan op zich. Wie het grondig aanpakt, zal eerder de vruchten ervan plukken of wellicht betere vruchten.
Waar in Nederland vinden we eigenlijk banen? Dit zou tevens onderdeel moeten zijn van je uitgebreide bedrijven research. Wellicht weet je dit al, maar hoe ontwikkelt zich de bedrijvigheid per regio?
Het zal je niet verbazen dat de meeste banen zijn te vinden in de grotere verstedelijkte gebieden zoals, Schiphol, Amsterdam, Utrecht, Almere en Eindhoven. Hier bevinden zich meer niche markten dan elders, waardoor meer bedrijven zich vestigen in deze gebieden. Zuid-Limburg en Zeeland vergrijzen sterk, hoewel Zuid-Limburg is gestart met een campagne mensen aan te trekken. De regio heeft als speerpunt verbetering van het imago onder slogans als ‘samen bouwen aan een sterk merk’ of ‘Alles wijst op Zuid-Limburg’.
Friesland daarentegen vertoont meer werkgelegenheid. Ook Flevoland zit in de lift door het groeiende bevolkingsaantal. Tevens valt op te merken dat de plaatselijke bevolking mede verantwoordelijk is voor de soort bedrijvigheid en de omvang ervan.
De CWI arbeidsmarkt prognose 2008 stelt voor de groei van de werkgelegenheid:
‘Als we kijken naar de ontwikkelingen in de periode 2008-2013 dan vallen vier regio’s op door een forse
banengroei in de komende jaren:
• Utrecht-Midden heeft een sterke vertegenwoordiging van de snel groeiende ICT-sector.
• Flevoland heeft veel ruimte voor bedrijven en een forse bevolkingstoename.
• Noord-Holland Noord lift mee met de economische ontwikkeling in Zuidelijk Noord-Holland.
• Nijmegen en Rivierenland profiteren van de uitstralingseffecten van de Randstad, heeft minder last van verkeerscongestie en meer beschikbare ruimte.’
Het loont dus aan de hand van je eigen expertise, branche en locatie op zoek te gaan naar de banen, die bij je passen. Naast een gedegen zelfanalyse over je kwaliteiten en vaardigheden, gebruikmaken van je netwerk en een goed plan de campagne met een gedegen werkstructuur, kun je je strategie uitbreiden met de ontwikkelingen per regio. Zo kun je in de gebieden waarin jouw sector groeiende is, werk zoeken. Het zou kunnen dat je dan voor de keuze gesteld wordt te verhuizen. Je kunt ook kijken wat de mogelijkheden zijn binnen je eigen regio en wellicht ervoor kiezen een carrière switch te maken of over te stappen naar een andere sector. In ieder geval geven deze analyses je een overzicht van de mogelijkheden.