door: Margriet Schmitz-Darwinkel, www.happyfamilylife.com.
Een fenomeen waar ambitieuze, werkende moeders en ook vaders hoor – mee te maken hebben. Misschien al een beetje troost dat je niet de enige bent. En, nu je dit leest het moment om er echt iets aan te doen. De oplossing is niet ingewikkeld, en begint met je bewust te worden van wanneer en waarom je het doet of vanwege wie je het doet. Durf je het aan? Lees dan verder.
Wanneer je onder spanning staat om wat voor reden dan ook, dan heeft je lichaam een ontlading nodig. Soms doe je dat door naar iemand uit halen, in woorden of in acties. Het zijn dan vaak onze kinderen die het als eerste voor hun kiezen krijgen. Omdat het nu eenmaal gemakkelijker is om op hun boos te worden dan op onze partner, baas, irritante collega of wie dan ook. Helaas is de werking ervan van korte duur en het gedrag van je kind zal er niet blijvend op vooruit gaan. Sterker nog de kans dat het erger wordt is alleen maar groter. Want je kind gaat net zo lang door tot dat je bij jezelf hebt achterhaalt wat er echt aan de hand is. Het daagt je uit om het achterliggende probleem op te lossen.
En wat is dat dan? De vraag hier is op wie ben je echt boos? Wat precies maakt me zo boos, en, heeft dit echt met mijn kind te maken of gaat het eigenlijk over iets in mezelf. Schrijf het voor jezelf eens op (bij voorkeur in een dagboek zodat je jouw gedachten/overtuigingen later nog eens terug kunt lezen waardoor je zicht krijgt op je eigen (leer)proces. Op deze manier kom je los van je gedachten en ben je niet meer je gedachten (die vaak onbewust ongewenst gedrag veroorzaken), maar heb je gedachten en die kun je veranderen.
Maar goed nu je dit weet. Hoe doe je het in de praktijk. Zodra je merkt dat je heel boos wordt kun jezelf een halt toeroepen. Je drukt als het ware op een pauzeknop. Er zit tijd tussen impuls en actie – alleen dat moet je gaan ervaren. Je bent dan in staat een bewuste keuze te maken en anders te gaan reageren. Je zult zien dat jouw reactie gaat veranderen, en dat heeft weer een positieve invloed op het gedrag van je kind(eren).
Hiernaast kun je spanning ook ontladen door letterlijk de spanning uit je lijf te slaan op een groot kussen bijvoorbeeld, of door er met vriendinnen over te praten of door een activiteit te doen zoals yoga of massage. Goed voor jezelf zorgen en je bewust zijn van wat en hoe JIJ de dingen in je leven wilt, dat is een van de geheimen van een gezin in balans.