door: Marjon Borsboom.
Het houdt maar niet op in de media met het oplaten van ballonnen vol gebakken lucht over de positie van moeders in de huidige maatschappij. Maar inmiddels ontkomen ook de vaders er niet meer aan. VVD, D66 en PvdA vinden dat jonge moeders die snel na de bevalling weer aan de slag willen hun bevallingsverlof moeten kunnen overdragen aan de man.
Dit om de gelijkwaardigere zorgverhouding tussen beide ouders te stimuleren. Hoezo gelijkwaardig? Dit idee roept een beeld op van een moeder die popelt om aan de slag te gaan en tegen haar man snauwt: “ga jij nu maar een paar weken voor de kleine zorgen, ik heb er tenslotte 9 maanden mee rondgelopen.” Het is juist dit type berichtgeving dat ervoor zorgt dat het beeld van een goede verdeling van zorgtaken nog steeds een negatief karakter heeft. Waarom wordt er lacherig gedaan over zorgende vaders? Waarom zien werkgevers en collega’s parttime werkende moeders als minder loyaal? Het komt door de negatieve beeldvorming. Om nog maar te zwijgen over de haalbaarheid van veel vergezochte voorstellen.
Op andere gebieden spreekt iedereen over respect en tolerantie. Waarom hier niet? Het moet mogelijk zijn om de veranderde inzichten omtrent de combinatie van werk en zorg eens positief te benaderen. En iedere ouder een kans te geven weloverwogen een voor hun situatie perfecte balans te vinden. Dankzij meer flexibiliteit bij werkgevers, dankzij simpele, doeltreffende en betaalbare maatregelen van de overheid, dankzij een positief imago van werkende moeders en van vaders met zorgwensen.