Najaar in de keuken

door: Julietta Poventud.

Julietta is na veel omzwervingen uiteindelijk terechtgekomen in een klein dorpje buiten Amsterdam van waaruit zij voor vrienden en familie graag kookt en de passie voor het koken heeft vertaald in een eigen kookstudio. Julietta geeft kookles aan kinderen en volwassenen met de nadruk op de pure Italiaanse keuken en omdat zij ook een tijd in Amerika gewoond heeft brengt zij ook graag de kunsten van het bakken van o.a. cheesecake, pecan pie, brownies en andere heerlijke taarten over op haar cursisten. Na het bereiden van een drie-gangenmenu schuift iedereen gezellig aan de grote houten tafel om al het zelfgemaakte op te eten.

De natuur en de seizoenen inspireren mij in de keuken. Na een hete zomer met veel salades, koude soepen, pasta-gerechten en andere zomerkost merk ik zelf dat nu de dagen wat korter worden, de tuindeuren niet meer permanent openstaan, er bij mij ook behoefte ontstaat aan ander soort eten. Het is nu de tijd voor gerechten met pompoen, paddenstoelen, onze oer-Hollandse koolsoorten die je tegenwoordig heel anders kunt klaarmaken dan vroeger , warme soepen, en ga zo maar door.De verschillende soorten pruimen met hun prachtige kleuren van zachtgroen tot diep paars herinneren mij er ook aan dat de zomer bijna voorbij is en de herfst zijn intrede doet.

Voor mij is het dan tijd om verschillende soorten jams en chutneys te maken en weer in mijn vertrouwde kookboeken te bladeren om inpiratie op te doen voor gerechten waar de herfst duidelijk uit spreekt. Lege jampotjes tref ik regelmatig aan naast mijn voordeur en worden snel weer gevuld met jams van allerlei vruchten uit de tuin en van de markt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.