door: Julietta Poventud.
De natuur en de seizoenen inspireren mij in de keuken. Na een hete zomer met veel salades, koude soepen, pasta-gerechten en andere zomerkost merk ik zelf dat nu de dagen wat korter worden, de tuindeuren niet meer permanent openstaan, er bij mij ook behoefte ontstaat aan ander soort eten. Het is nu de tijd voor gerechten met pompoen, paddenstoelen, onze oer-Hollandse koolsoorten die je tegenwoordig heel anders kunt klaarmaken dan vroeger , warme soepen, en ga zo maar door.De verschillende soorten pruimen met hun prachtige kleuren van zachtgroen tot diep paars herinneren mij er ook aan dat de zomer bijna voorbij is en de herfst zijn intrede doet.
Voor mij is het dan tijd om verschillende soorten jams en chutneys te maken en weer in mijn vertrouwde kookboeken te bladeren om inpiratie op te doen voor gerechten waar de herfst duidelijk uit spreekt. Lege jampotjes tref ik regelmatig aan naast mijn voordeur en worden snel weer gevuld met jams van allerlei vruchten uit de tuin en van de markt.