door Carina Verhulst.
1. Laat je gedachten gaan over alles wat je inspireert
De eerste stap is om op een leeg vel papier alles op te schrijven wat er maar in je opkomt en je niet te laten remmen door enigerlei belemmering. Belemmeringen kunnen bijvoorbeeld zijn:
– dat is toch niet mogelijk
– dat heb ik vroeger al eens geprobeerd
– daar heb ik geen geld, tijd, ruimte
.voor
– dat vind mijn partner, moeder, vader, kind
.vast helemaal niks
– dat levert geen geld op
– en zo heb je er zelf vast nog wel een paar.
Dus bij deze eerste stap ga je helemaal los: alles waar je warm voor loopt, schrijf je op.
2. SMART doelen stellen
En nu mag onze redelijke, realistische zelf weer tevoorschijn komen. Inmiddels is deze wel gekruid met onze onbelemmerde inspiratie.
En over SMART hier nog een kleine uitleg. Onze Nederlandse vertaling is
Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden.
En met deze criteria kom je al een heel eind. Nog verder kom je met de criteria zoals ze oorspronkelijk (Ken Blanchard, Leadership and the One Minute Manager, Morrow, 1999) zijn beschreven.
Bij een nadere blik op het originele concept blijken er een paar essentiële verschillen te zijn opgetreden die vind ik- afbreuk doen aan het principe. In het origineel staat de S voor Specific and measurable, de A voor Attainable and reasonable, de R voor Relevant en de T voor Trackable. In dit rijtje zie je al dat er enkele vertaalslagen zijn gemaakt. En we missen nog de M. Deze staat bij Blanchard voor Motivating. Dus hier komt onze inspiratie weer terug. Die hebben we in de eerste stap alle ruimte gegeven en nu omringd door de voorwaarden die tot actie en realisme leiden.
3. Finale toetsing
De aldus verkregen doelen nemen we nog één keer onder de loep. We toetsen ze aan de volgende criteria:
– inspireert dit doel me echt? Heb ik er zin in om aan het werk te gaan om dit doel te realiseren?
– Levert het werken aan dit doel op wat ik wil?
– Wie heeft er nog meer profijt van als ik aan dit doel werk? Klopt dit dan nog met wat ik wil?
– Geeft dit doel me voldoende uitdaging? Zit er nog enige ontwikkelingsmogelijkheid in?
4. Ontwikkelen van een plan om de doelen te realiseren
Na de drie voorgaande stappen zijn we niet meer te houden. We hebben er zon zin in om aan de slag te gaan dat we bijna vergeten dat het echt nodig is om een goed plan te hebben. Als we dat niet doen, lopen we onmiddellijk tegen oude gewoonten aan: onze hele agenda staat al vol met allerlei zaken, afspraken, opdrachten etc. We zullen dus eerst orde op zaken moeten stellen om na te gaan welke activiteiten die we toch al deden, passen bij onze (deels nieuwe) doelen. En we zullen zonodig rigoureus- moeten schrappen in de activiteiten die daar niet meer bij passen. Deze keuzes zijn niet altijd gemakkelijk. Maar wel noodzakelijk om de gestelde doelen ook daadwerkelijk te realiseren.
En nu: aan de slag!
Neem af en toe een moment de tijd om te reflecteren en je zult er versteld van zijn dat werken zo leuk kan zijn. De tijd vliegt, werken op zich is al lonend als je aan de doelen werkt die je op deze manier hebt opgesteld.
Het Startersplein wenst je een succesvol, gelukkig en gezond 2007!