Vijf manieren om spreekangst te verminderen

door: Lianne Ebbinkhuijsen, presentatietrainer/coach – , www.streamconsult.nl.

Lianne Ebbinkhuijsen ondersteunt zelfstandigen, managers en professionals die worstelen met mondeling presentatie. Leer ook om op een natuurlijke manier, boeiend en effectief te presenteren zodat je succesvoller wordt in werk en leven.

Vijf manieren om spreekangst te verminderen

Bijna iedereen vindt het spannend om in de schijnwerpers te staan. Spreekangst komt erg vaak voor. Veel mensen stoppen veel tijd en energie aan het onder controle krijgen van die spanning. Ik ken het uit eigen ervaring. Ik heb een lange weg afgelegd, maar inmiddels sta ik ontspannen voor een groep. Presenteren doe ik nu met veel plezier.

Ik heb ontdekt dat die ontspanning in een aantal principes schuilt
die iedereen kan toepassen. Daarom vertel ik je hier graag hoe je die
spreekspanning kunt verminderen.

1) De eerste belangrijke stap is het gevecht met de angst staken. Spreekangst is namelijk niet iets dat je onder controle kunt krijgen.
Focussen op je wens tot controle van de spreekangst geeft het tegenovergestelde. Je raakt verlamd!Accepteer de angst en spanning en laat dat zo zijn. Vecht niet tegen de angst. Pas dan kun je je focus verleggen.

Richt je aandacht vervolgens op de relatie met je toehoorders en blijf aanwezig met je aandacht in het ‘hier en nu’. De kunst is om welgemeend en met ontspannen, neutrale ogen beschikbaar te zijn voor telkens één iemand uit je publiek… zonder heel erg je best te doen. Zo verlies je namelijk ook niet jezelf in de ogen van een ander. Houd dit ‘beschikbaar zijn’ per individu uit je publiek een paar seconden vast. Dit kun je ook al oefenen in een kleinere setting, bijvoorbeeld als je in een klein groepje met mensen staat te kletsen op een verjaardag. Als je dit doet, zul je merken dat er meteen meer rust en ontspanning over je heen komt en dat angstgevoelens verdwijnen.

2) Verder is het van belang te onderzoeken welke gedachten je hebt over presenteren. Iemand met spreekangst heeft vaak ideeën en beelden over presenteren en publiek die niet kloppen met de werkelijkheid. Het effect daarvan is dat je daarmee je eigen ervaringen koppelt aan angstige gevoelens. Deze beelden liggen vaak bewust of onbewust ergens op de lijn tussen de volgende 2 uiterste ‘nachtmerries’:
1) De complete black-out. Je bent verlamd en sprakeloos. Je weet niet wat te doen. Er valt
een oneindige stilte en uiteindelijk zie je het publiek vertrekken…
2) Je toehoorders zijn geen prettige, nieuwsgierige en goedwillende luisteraars, maar
afkeurende, vingerwijzende familieleden of oude bekenden die je uitlachen en
belachelijk maken…
Herken je hier iets uit of heb je zelf andere angstige beelden?

Het goede nieuws is; ze hebben niets met de werkelijkheid te maken! Formuleer zo’n beeld maar eens voor jezelf hardop en zie het onder ogen. Vaak verdwijnt dan al een deel van het gevaar.
Je kunt deze overtuigingen verder ombuigen door ze te vervangen door ondersteunende en reële ideeën. Bespreek met iemand die je vertrouwt maar eens welke gedachten je hebt over presenteren. Beoordeel samen eens of er niet een reëlere en ondersteunende overtuiging is die je kunt gaan gebruiken.
Zo zie ik zelf het houden van een presentatie als een kansrijke nieuwe ontmoeting met mensen. Voel maar eens na wat zo’n gedachte brengt.

3) Er bestaat bij velen een verband tussen toenemende spreekervaring en afnemende spreekangst.Hoe vaker je het doet, des te minder de spanning en andersom. Het is dus zaak om in actie te komen als je aan het vermijden slaat. (“Ach, doe jij die presentatie maar, jij bent daar veel beter in dan ik”) Je kunt nu al beginnen met het afleren van je angstgedrag door het nemen van een klein stapje, bijvoorbeeld een keer een toast uitbrengen op een jubilaris of voor een gezelschap een praktische mededeling doen over een auto die fout geparkeerd staat. De angst kun je niet overwinnen, maar wel jezelf. Dat goede gevoel over die eerste stappen geeft moed voor verdere acties.

4) Als je in de situatie komt dat je gaat presenteren en je voelt je zenuwachtig; uit je gevoel met woorden. Zeg tegen iemand vooraf dat je zenuwachtig bent of vertel aan je toehoorders dat het spannend voor je is. Deel dit gevoel en je zult merken dat de spanning acuut afneemt.

5) Ook het leren van spreek- en presentatievaardigheden vermindert absoluut onzekerheid. Kennis nemen van hoe je de dingen kunt doen en wat effecten zijn op je toehoorders, geeft je de mogelijkheid om met meer zekerheid keuzes te maken. Het kost je minder tijd en moeite om voor te bereiden en je kunt je meer ontspannen richten tot je publiek.

En als je werkelijk beschikbaar bent voor je toehoorders, zul je kunnen waarnemen dat ze in feite maar één wens hebben. Ook zij willen voor jou dat jij een goede presentatie neerzet! Maak gebruik van die steun.

Succes gewenst met jouw groei in mondeling presenteren.

Wil jij ook leren jezelf en je ideeën succesvol en comfortabel neer te zetten? Is het nog moeilijk om bovenstaande tips echt toe te passen of die verbinding met je publiek te krijgen? In een dag ‘Als jezelf voor een Groep’ ontdek je hoe je dat kunt bereiken. Je maakt dan kennis met ‘Relational Presence’. Je traint daarbij het vermogen om steeds met iemand uit je publiek aanwezig te zijn. Een basiskwaliteit die ervoor zorgt dat je met meer gemak, kracht en eigenheid presenteert. Je komt dan sneller tot boeiende en effectieve voordrachten die er voor zorgen dat je succesvol bent in werk en leven, zonder al te veel worsteling. Voor alle diensten: www.streamconsult.nl

 

Lianne Ebbinkhuijsen ra

06 30 00 21 47

lianne@streamconsult.nl

http://www.streamconsult.nl

Wegenbouw 17      3991 NG Houten

StreamConsult

plezierig en boeiend mondeling presenteren

met gemak en effect jezelf en je ideeën neerzettten

in gesprekken en vóór groepen

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.