Hoe blijf ik energiek te midden van alle hectiek?

door: Reinier Tilanus, www.tilanus-cti.nl.

Werk, kinderen, partner, vriend(inn)en, de enorme hoeveelheid informatie die op je afkomt: van alle kanten wordt er een beroep op je tijd en aandacht gedaan. Voor je het weet sleep je je van vakantie naar vakantie om maar weer even bij te komen voor je weer in de hectiek van alle dag onderduikt. Hoe zorg je dat je je energie niveau bewaakt en kiest voor dat waar je (ook) energie van krijgt?

In een vorige column schreef ik al over goed naar je eigen gevoel luisteren: zorgen dat je weet wat je nodig hebt, waar je blij van wordt en energie van opdoet. Want alleen jij weet wat voor jou werkt! Een paar tips voor het bewaken van je energiebalans

–          Bouw gedurende de dag een ‘check-in’ in, een kort moment voor jezelf waarop je even nagaat hoe het met je is en of je nog met de goede dingen bezig bent

–          Houd overzicht over waar je mee bezig wilt zijn, een lijstje helpt vaak erg goed

–          Maak tijd om je te realiseren wat er allemaal goed gaat, we zijn zo gewend alleen maar te kijken naar wat er allemaal nog moet! Dat kost energie, tevredenheid over wat bereikt is levert energie op. Ik doe met mijn vrouw elke avond even ‘schouderklopjes’: we kijken terug op de dag en benoemen waar we tevreden mee zijn. Verrassend om te zien hoe vaak we elkaar aan iets van de dag moeten herinneren dat we alweer bijna vergeten waren en waar we heel blij mee zijn!

–          Wees je bewust wat belangrijk voor je is, Stephen Covey beschrijft dat zo mooi in ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’: besteed meer tijd aan wat belangrijk is maar niet urgent (b.v. sporten, contact met dierbaren). Besteed  minder tijd aan wat urgent lijkt maar niet belangrijk is (b.v. veel van de mails in je inbox…), dat zijn vaak de energievreters.

 

Meditatie: een rustpunt in de dag

Een goede vorm om tot rust te komen is meditatie. Daar is niet veel meer voor nodig dan een paar minuten tijd en een rustige plek. Als voorbeeld meditatie op de ademhaling:

–          Zorg dat je met rechte rug zit, dat is belangrijk: je wervelkolom zou rechtop als een stapeltje muntjes moeten staan. Het is mooi als je met gekruiste benen op een kussentje kunt zitten, gewoon rechtop op een stoel kan ook. Hou je hoofd rechtop alsof je kruin aan een draadje hangt, ontspan verder je lichaam, handen in je schoot of op je knieen, tong losjes tegen je voortanden, door je neus ademen als dat gaat en ogen liefst een beetje open zodat je licht ziet, als het je teveel afleidt gewoon dicht.

–          Richt je aandacht op je ademhaling, bijvoorbeeld op het punt waar je adem je neus binnenkomt en weer uitgaat, tel je ademhaling tot tien keer en begin dan opnieuw.

–          In het begin komen er veel gedachten op en ben je snel afgeleid. Oefen in het begin met korte sessies van een paar minuten. Probeer je ervan bewust te zijn als er een gedachte opkomt, laat hem dan los en ga terug naar je ademhaling. In het begin lukt het je misschien maar een paar seconden om je te concentreren, dat is helemaal prima, bouw dat rustig op naar wat meer seconden en zo verder.

Dit is eigenlijk de kern van meditatie: je gedachten tot rust brengen en leren je te concentreren. In het begin ontdek je waarschijnlijk dat er zelfs veel meer door je hoofd speelt dan je je bewust van was, dat is heel normaal!

 

Krijg je je energiebalans niet op orde, dan kan coaching een goede volgende stap zijn!

 

Reinier Tilanus

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.